Studenti

Článků v rubrice: 314

Blýská se na lepší časy?

Rakouští studenti uvažují o zaměstnání v jaderné energetice Alespoň na několik minut si v pátek 20. února odpoledne vyzkoušeli gymnazisté z rakouského Kremsu profesi směnového operátora Jaderné elektrárny Temelín. Ačkoli je hostitelé při exkurzi pustili jen k ovládání virtuálního bloku, studenti ho rozjeli na plný výkon a záměrně na něm vyvolali havarijní situaci.

Fotogalerie (2)
Rakouští studenti svůj zájem o technologii jaderné elektrárny očividně nepředstírali

Spolu se spuštěním kvílivého alarmu se zájmem sledovali, jak rychle klesají regulační tyče dolů, a tím končí štěpná reakce. „Chci se tady přesvědčit, jak elektrárna funguje, protože mě technika zajímá. Chci na vlastní oči vidět, jak je Temelín bezpečný, seznámit se s jeho bezpečnostními systémy,“ uvedl šestnáctiletý Alexander Pfeiffer, který je studentem druhého ročníku reálného gymnázia v dolnorakouském Kremsu. Přitom spolu s dalšími šestnácti spolužáky zjistil, že při havárii ve virtuálním reaktoru padají klastry dolů déle než ve skutečnosti. Kdyby model fungoval jako skutečný výrobní blok, nestihli by diváci celý proces ani pořádně zaznamenat.

„Při poslední zkoušce skončil jejich pád zhruba za tři vteřiny, za tuto dobu je ukončená štěpná reakce,“ podotkl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín, Václav Brom.

Musí mluvit česky
Studentka Tina Kraushofer se s fungováním jaderné energetiky seznámila poprvé ve vídeňském atomovém institutu, a proto uvítala, že si může znalosti v tomto oboru rozšířit i ve skutečné jaderné elektrárně. Po návštěvě informačního centra si mohli studenti prohlédnout i strojovnu prvního bloku Temelína. Na rozdíl od některých spolužáků však byla už před návštěvou jihočeské elektrárny přesvědčena, že se jejího provozu není třeba obávat.

„Podle informací, které jsem se o temelínské elektrárně dověděla už i ve škole, myslím, že je bezpečná. Ale určitě je zajímavé, když člověk vidí na modelech i v praxi, jak to všechno funguje,“ podotkla Tina, která zdědila zájem o techniku po svém otci. Ten je elektrikářem.

Rakouští gymnazisté se seznámili s problematikou Temelína už při prosincové přípravné besedě. Na ní mluvil se studenty přímo v Kremsu operátor elektrárny Jiří Tyc a mladí Rakušané se zajímali o to, jak se člověk může stát operátorem elektrárny. Ačkoli jim směnový inženýr značnou část vysvětlil, objednali si včera přímo na elektrárně ještě výklad hlavního personalisty.

Od personálního šéfa Pavla Šimáka se studenti dověděli, že jaderná elektrárna chce hlavně kvalitní techniky, kteří jsou ochotni na sobě pracovat. Navíc zahraniční zájemci o tuto práci musí dokonale zvládnout češtinu.

„Komunikačním jazykem na elektrárně je čeština. Je bezpodmínečně nutné, aby se zaměstnanci vyjadřovali jasně, srozumitelně a aby si rozuměli,“ zdůraznil Šimák.

Rakouským adeptům doporučil případné studium české technické vysoké školy, kde by si osvojili i odbornou slovní zásobu.

(jlm)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail