Studenti

Článků v rubrice: 314

Praxe v technických oborech

Ne každý má hlavu na studium vysoké školy. To ale vůbec neznamená, že by byl něco méně než bakalář nebo magistr. Proto jsme každý jiný, abychom se doplňovali a navzájem obohacovali svými dovednostmi.

Fotogalerie (1)
Projekt Praxe (logo)

Na trhu práce dnes začínají chybět technici a řemeslníci, ať už jsou to strojaři, elektrikáři, nebo zedníci či čalouníci. Problémem nejsou jejich teoretické znalosti, ale malé praktické zkušenosti se současnými moderními technologiemi a high-tech výrobními postupy. Školy nemají na to, aby své laboratoře a dílny vybavovaly stále modernější a modernější technikou (jde to hrozně rychle dopředu!), přitom zaměstnavatelé potřebují, aby se absolvent rychle orientoval a zařadil do běžícího provozu. Jen výborný prospěch v teoretických oborech nestačí.

Praxe v technických oborech – součást výuky

Vznikl proto projekt „Praxe v technických oborech – součást výuky“, na němž se podílejí zejména Krajské hospodářské komory krajů Liberec, Vysočina, Ústeckého a Moravskoslezského, pedagogická centra, Český svaz zaměstnavatelů v energetice. Hlavním nositelem projektu je Střední škola energetická a stavební v Chomutově.

Projekt v regionálním měřítku vyzkoušel, jak zlepšit komunikaci mezi školami a potenciálními zaměstnavateli – ukázalo se totiž, že se v první řadě zaměstnavatelé musejí naučit říci školám, co vlastně chtějí a jakého absolventa si představují, a také otevřít studentům dveře do svých provozů už v průběhu školního studia. Jedním z výstupů proto byl i kurs pro zástupce firem – neškodí, když i zaměstnavatelé usednou do lavic. Důležitým výstupem projektu je model „podnikatelského inkubátoru“ ve školách. Jde o vytvoření kurzu podnikatelského minima pro získání praktických zkušeností studentům, kteří se rozhodnou po ukončení studia začít podnikat.

V rámci projektu prošlo praxí 400 studentů a řada firem si tak doslova „na míru“ připravila budoucího kolegu, kterého si vytipovala už během studia při praxi. Určitě to přispělo k oboustranné spokojenosti.
Více o projektu najdete na www.projektpraxe.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail