Studenti

Článků v rubrice: 314

Studenti složili Jadernou maturitu

Již 25. dubna úspěšně složilo „temelínskou maturitu“ 42 studentů z devíti středních škol Jihočeského kraje a Prahy. Že tak brzy? Ano, šlo o JADERNOU MATURITU 2008, která se formou třídenního semináře uskutečnila v Jaderné elektrárně Temelín.

Fotogalerie (2)
Studenti si prohlédli provoz elektrárny

Při závěrečném testu museli studenti odpovědět na dvacet otázek s tématem jaderná, nejaderná a elektrická část Temelína. „Výsledky ukázaly, že studenti při přednáškách i prohlídce elektrárny dávali pozor, protože 17 z nich odpovědělo správně na všechny otázky. Dvanáct se zmýlilo pouze jednou,“ uvedl tiskový mluvčí elektrárny Temelín, Marek Sviták.

S vyznamenáním absolvovalo JADERNOU MATURITU 2008 29 studentů. Třináct studentů udělalo dvě až tři chyby. Z výsledků testu je zřejmé, že skupina studentů nečerpala znalosti pouze z přednášek, ale o elektrárnu mají zájem již delší dobu.

Studenti se v průběhu akce setkali i s členem představenstva ČEZ, a. s., Vladimírem Hlavinkou, vedoucím správy zařízení Jiřím Tycem, s předsedkyní SÚJB Danou Drábovou a ředitelem elektrárny Milošem Štěpanovským. Ti společně s Hanou Šímovou z odboru školství krajského úřadu předali studentům diplomy o absolvování JADERNÉ MATURITY 2008. Kromě vědomostního testu studenti absolvovali i literárně výtvarnou část JADERNÉ MATURITY 2008, která jim dala prostor nakreslit nebo popsat svůj postřeh či zajímavý poznatek ze tří dnů na elektrárně.

JADERNÉ MATURITY 2008 se ve dnech 23.-25. dubna 2008 zúčastnili studenti z osmi jihočeských středních škol (SOŠE Hluboká, Gymnázium Pierra de Coubertina Tábor, SPŠSE České Budějovice, Gymnázium Týn, SPŠ strojní a stavební Tábor, Gymnázium Soběslav, SPŠ a VOŠ Písek a Gymnázium Jírovcova České Budějovice). Spolu s Jihočechy absolvovala maturitu i pětice studentů Gymnázia Karla Sladkovského z Prahy. S těmito školami navázala Jaderná elektrárna Temelín v loňském roce úzkou spolupráci. Maturanty byli především studenti třetích a čtvrtých ročníků, kteří mohou na elektrárnu nastoupit po absolvování vysoké školy někdy po roce 2013. Jedním z cílů projektu JADERNÁ MATURITA 2008 bylo vzbudit u studentů zájem o technické obory a ukázat Temelín jako zajímavého a perspektivního zaměstnavatele.

„První ročník JADERNÉ MATURITY přinesl řadu cenných zkušeností, které chceme využít v následujících letech. V srpnu na elektrárně proběhne i další ročník tzv. Letní univerzity, při které absolvují dvoutýdenní stáž na Temelíně studenti vysokých škol s technickým zaměřením. To jsou již lidé, kteří vážně uvažují o svém dalším profesním uplatnění v energetice,“ říká závěrem Pavel Šimák vedoucí personálního oddělení elektrárny a hlavní organizátor akce.

Několik dojmů absolventů

„Po dva dny jsme měli úžasné přednášky. Nejvíce mě překvapilo s jakou vervou a nadšením šli přednášející do svých výkladů a jak vše, ač v krátkém časovém období, dokázali vysvětlit. Velmi dobré byly i jejich odpovědi na často kladené otázky. Bylo vidět, že na Temelíně pracují skuteční odborníci, kteří svému oboru rozumí,“ shrnul svůj postřeh student SPŠSE České Budějovice Ondřej Plojhar.

„Zřejmě naivně jsem si doposud myslela, že z elektrárny Temelín uniká radioaktivita a jsem ráda, že jste mi můj názor vyvrátili. Díky třem dnům na elektrárně jsem si utvořila celistvý názor na elektrárnu. Jsem ráda, že jsem mohla Jadernou maturitu absolvovat a přála bych to i dalším studentům,“ uvedla svůj názor Šárka Kubátová z Gymnázia Týn nad Vltavou.

„Když se řekne Temelín, tak se mi vybaví čtyři kouřící věže, které vidím i z domova a pozoruji je docela rád. Po třech dnech na elektrárně se mi nyní vybaví i někteří zaměstnanci, hlavně díky jejich pozitivnímu přístupu k práci,“ napsal svůj poznatek z maturity student Gymnázia Soběslav Jiří Korbel.

Eva Bartejsová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail