Studenti

Článků v rubrice: 314

Týden vědy na Jaderce TV@FJFI 2015

Od roku 2010 je nástupcem populárního Fyzikálního týdne, takže se jedná už o 17. ročník. Je určen pro studenty středních škol. Proběhne od 14. do 18. 6. 2015 na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Přihlašovat se můžete již nyní na stránce http://tydenvedy.fjfi.cvut.cz.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Víte, co je Blackburnovo kyvadlo, Schrödingerova kočka, Kritická teplota, Erdösovo číslo, Kleinova láhev, Sierpinského koberec, Penroseovo dláždění, Rejewského bomba? Víte, jak psát neviditelným písmem? Jak funguje elektronický podpis a jak jsou zabezpečeny internetové platby? Proč drží voda pohromadě a co společného má marihuana a čokoláda? Chcete se zapojit do hledání rekordně velkých prvočísel?  Zajímá vás chaotická dynamika, termojaderná fúze, holografie, supravodivost? Chtěli byste vidět tokamak, jaderný reaktor, Leksellův gamma nůž či unikátní laserový systém PALS? Najdete liché dokonalé číslo? Uměli byste rozplést DNA? Tušíte, jak vyrobit ze sazí diamant, nebo které prvky z periodické tabulky můžete sníst? Víte, jaká je nejkrásnější rovnice na světě?  Dá se spálit ledem a může být kyselina vitamín?  Dokážete vypočítat, kolik železa vám koluje v žilách? Slyšeli jste o experimentech s názvy jako Franck Hertz, Rutherford, Millikan, Doppler, Teslův transformátor, Michelsonův pokus? Chtěli byste si změřit elementární elektrický náboj, Planckovu konstantu, magnetické pole Země? Sestrojíte pravidelný 17-úhelník pomocí pravítka a kružítka? Chtěli byste něco slyšet o teorii všeho, o fraktálech? Myslíte si, že existuje jediné nekonečno? Jsme všichni z hvězdného popela?

… pak neváhejte a přihlašte se na Týden vědy na Jaderce!

Týden vědy

Navazuje na tradici Fyzikálního týdne z let 1999 až 2009.Již sedmnáctým rokem jej pořádá vždy pro cca 200 studentů středních škol České republiky katedra fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Je určen fyzikálně, matematicky, chemicky a informačně nadaným a motivovaným studentům, kteří uvažují o studiu na technických a přírodovědných oborech vysokých škol. Hlavní náplní je seznámení s formou vědecké komunikace, demonstrace vybraných přírodních jevů pro hlubší pochopení teoreticky vykládané látky a seznámení s některými tématy vrcholného výzkumu v České republice.

Program

se bude skládat z přednášek, exkurzí, praktických činností na studentských miniprojektech, prezentací miniprojektů a večerních doprovodných programů. Začínat bude 14. 6. 2015 v 10 hodin ráno v budově Břehová 7, Praha 1, a končit 18. 6. 2015 po poledni. Registrace účastníků bude v neděli 14. 6. od 9 hodin před posluchárnou č. 103. Program tohoto dne bude probíhat v této posluchárně (pro případ opožděného příjezdu). Na závěr TV@FJFI proběhne malá konference účastníků, na níž budou probíhat prezentace jednotlivých miniprojektů.

Tématické zaměření Týdne vědy

  • Matematické modelování, matematická fyzika
  • Softwarové inženýrství, informační technologie
  • Laserové technologie, optoelektronika a fyzikální elektronika
  • Jaderná fyzika, plazma, termojaderná fúze a štěpení
  • Inženýrství pevných látek, materiály a aplikovaná mechanika
  • Dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (např. v medicíně)
  • Jaderná chemie

Místo a čas konání

Týden vědy na FJFI se bude konat v hlavní budově FJFI ČVUT v Břehové ulici 7, 115 19  Praha 1, od neděle 14. 6. 2015 do čtvrtka 18. 6. 2015 (spojení: Metro A - stanice Staroměstská, tram 18 - stanice Staroměstská, tram 17 - stanice Právnická fakulta, bus 133 - stanice Právnická fakulta). Plánovány jsou i exkurze - podle možností Ústav jaderného výzkumu Řež, Ústav fyziky plazmatu Akademie věd ČR a další vědecká pracoviště. Některé časti programu proběhnou na dalších pracovištích FJFI, především na adresách Trojanova 13, Praha 2, a V Holešovičkách 2, Praha 8. Zde je mapa akce.

Ubytování

Pro mimopražské zájemce máme rezervováno 90 míst v hostelu Strahovských vysokoškolských kolejí (cca 30 minut městskou hromadnou dopravou od místa konání) v Praze 6 od 14. 6. do 18. 6. (4 noci) v dotované ceně 400 Kč pro jednoho na celý pobyt. Skutečná cena ubytování je 600 Kč, účastník hradí 400 Kč a FJFI 200 Kč. Pokud máte zájem o toto ubytování, nezapomeňte zaškrtnout příslušné políčko v přihlášce. V případě převisu zájmu bude rozhodovat pořadí přihlášení. Neváhejte proto s přihlášením. Tento typ ubytování neposkytuje žádný komfort a organizátoři musí upozornit, že sprchy a toalety jsou tzv. "na patře", a tudíž není možné zaručit absolutní soukromí. Je to ubytování hostelového typu, kde ve školním roce podobně (a prakticky bezproblémově) žijí studenti a studentky ČVUT.

Stravování

Veškeré stravování si zajišťují účastníci sami. V areálu Strahovských kolejí se nachází menza, kde se ve všední dny podávají snídaně, obědy i večeře (cena 70 - 80 Kč). Kromě toho jsou na Strahově dva obchody s potravinami. V blízkosti budovy FJFI v Břehové ulici je menza Právnické fakulty UK, kde se dají koupit bagety i teplé jídlo. Nejblíže k budově v Trojanově ulici je menza Fakulty strojní ČVUT. Doporučujeme také skvělou pekárnu ve Václavské pasáži směrem ke Karlovu náměstí. Polohu všech zmíněných zařízení lze snadno vyhledat na mapě.

Cena

Účastnický poplatek je 400 Kč. Cena nezahrnuje dopravu na akci a zpět, výdaje na stravování, kapesné účastníků ani ubytování (viz výše). Na vyžádání můžeme vystavit i fakturu (budeme potřebovat název a adresu školy, IČO a DIČ). Účastnický poplatek přijímáme výhradně bezhotovostní formou. Údaje o platbě zasíláme v prvním informačním mailu o přijetí na akci.

Informace pro rodiče a pedagogy

Týden vědy na Jaderce je logisticky velmi náročná akce a není v našich silách po dobu konání akce ještě zajišťovat pedagogický dozor. Není ani prakticky možné kontrolovat účast na jednotlivých programových blocích. Proto apelujeme na rodiče a středoškolské pedagogy, aby při tomto vědomí zvážili dobře vyslání účastníků na tuto akci. Děkujeme, organizace TV@J.

Přihlášení

Přihlášení na Týden vědy je možné výhradně pomocí web-formuláře. Vyplnění psané papírové formy a zaslání na kontaktní adresu je až naprosto poslední, nouzové řešení. Základní kolo přihlášek končí 25. 5. 2015. Pak proběhne rozřazení přijatých přihlášených do exkurzí, přednášek a miniprojektů. Po tomto datu je v případě volných míst možné stále přihlašování, ale budou přidělovány zbylé exkurze a miniprojekty ze základního kola. Pokud zájem převýší kapacitu Týdne vědy, bude proveden výběr účastníků. O účasti/neúčasti vyrozumíme e-mailem všechny přihlášené po uzavření základního kola přihlašování (včetně přidělených témat a exkurzí). V e-mailu budou uvedeny kromě jiného podrobnosti o termínu a způsobu platby.

Nutnou podmínkou k účasti je zaslání krátkého doporučujícího dopisu vašeho učitele fyziky, matematiky či chemie pro absolvování této akce (stvrzující aktivní zájem studenta o přírodní či technické vědy a "ručící" za určitou základní bezproblémovost studenta na akci bez přímého pedagogického dozoru). Text přibližně následujícího znění: Gymnazium/jiná instituce .... Doporučujeme studenta .... k účasti na Týdnu vědy na FJFI 2015. Podpis, kontakt (pokud možno e-mail). Doporučení může být zasláno jak "klasickou" poštou či faxem, tak mailem (viz kontakt). Toto doporučení doručte, prosíme, co nejdříve po přihlášení, nejpozději však týden před začátkem akce.

Různé

  • Pro absolvování TV@FJFI nejsou předpokládány žádné zvláštní znalosti, stačí pouhé základy přírodních a technických věd středoškolského charakteru.
  • Stravování nebude zajišťováno.
  • Doporučujeme vzít si s sebou notebook, který budete mít stále u sebe, a flash disk, významně to usnadní práci na miniprojektu. Musíme ale upozornit na to, že je nutné si takto drahé věci dobře hlídat.

Kontakt

Vojtěch Svoboda
KF FJFI ČVUT
Břehová 7, 115 19 Praha 1
Tel: 224 358 361
Fax: 222 320 861
mail: tydenvedy@fjfi.cvut.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail