Studenti

Článků v rubrice: 314

Model souprav pražského metra 81-71 a 81-71M

Bronzovou medaili na mezinárodní soutěži vědeckotechnických projektů středoškoláků I-SWEEP v americkém Houstonu a Cenu The American Psychological Association na soutěži Expo Science Amavet 2015 v Praze získal Martin Blecha, student SPŠ Na Třebešíně v Praze 10. Baví ho počítačové modelování, a tak si modeloval. A vždy, když člověk něco dělá se zaujetím, soustavně a pečlivě, dostaví se úspěch. Martin nám o sobě a své práci napsal:

Fotogalerie (8)
Stanice metra Černý Most (archiv autora)

Když jsem v loňském školním roce nastoupil do prvního ročníku oboru strojírenství na střední průmyslovou školu v Praze 10, Na Třebešíně 2299, věděl jsem, že se chci naučit modelovat ve 3D programech. Jednak proto, že jsem vždy obdivoval lidi, kteří to uměli, a zároveň jsem si říkal, že by se mi to jako budoucímu strojaři v praxi určitě hodilo. Nijak jsem však na shánění kurzů nespěchal a nechával všemu volný průběh.

V prosinci téhož roku jsem se byl podívat na soutěž Design Star 2013, která se u nás na škole konala. Jde právě o soutěž 3D modelářů. Zde jsem si ještě se dvěma spolužáky řekl, že příští rok tam na podiu u svých projektů budeme stát my. Byla to spíše jen taková „sázka z hecu“ a nikdo jsme tomu nevěřili a brali jsme to s humorem.

Zlatá za modely souprav metra

Ve druhém pololetí loňského ročníku se u nás na škole konal kroužek ve 3D modelování v programu MAXON Cinema 4D, a tak jsme si s těmi spolužáky řekli, že se zúčastníme. Kurz vedl pan profesor Frýbert a naučil nás všem potřebným základům, například jak se pohybovat v prostředí tohoto programu, jak vytvářet jednoduché modely. Základům jsem se učil asi tak dvě až tři hodiny, něčemu novému jsem se učil průběžně až v průběhu modelování. Naší výstupní prací měl být jednoduchý model propisky, klíče nebo něčeho takového. Já si vybral autobus Karosa B732. Podle slov pana profesora by to bylo však velmi těžké, a tak jsem zvolil lokomotivu – ČD 754 „Brejlák“. Po jejím (docela úspěšném) dokončení jsem však, jako většina účastníků kurzu, které znám, s modelováním nepřestal a vrhnul se právě na větší projekt. A jelikož se od malička zajímám o dopravu (vlaky, tramvaje, zejména pak autobusy a metro), vybral jsem si tvorbu dnes již historické soupravy metra 81-71 (zvané též lidově „Černá huba“ nebo „Briketa“). Tvorba mi zabrala kolem 800 hodin, během kterých jsem stihl udělat i současnou, modernizovanou soupravu 81-71M BARS, která jezdí na trase B pražského metra. Práce oficiálně skončila 17. 12. 2014. O den později, tedy 18. 12. 2014, jsem jako jediný ze svých spolužáku dodržel slib a postavil se na podium před diváky obhajovat svůj projekt na Design Star 2014. Vyhrál jsem 1. místo.

Po této soutěži však práce na soupravách neskončila a pokračovala dále. Celková doba tvorby bude v současnosti něco okolo 1 100 hodin a počet hodin stále roste… Stal jsem se členem společnosti WAPP, kde tvoříme simulátory pražského metra. Já tvořím celou trasu B a společně pak pracujeme na nejrealističtějším simulátoru pražského metra, a to simulátoru trasy C – City Transport Simulator.

Jak to všechno začalo

O dopravu se zajímám opravdu od dob, co chodím a mluvím. Nejprve jsem se velmi zajímal o vlaky – české, německé, rakouské, švýcarské apod., poté jsem pozvolna své největší zájmy soustředil k autobusům, zejména k typu Karosa. Autobusy jsou mým koníčkem asi 11 let a stále ještě odpočítávám roky, kdy si budu moci udělat na autobus řidičský průkaz.

Téměř od chvíle, kdy jsem začal modelovat svou první soupravu metra, mne metro začalo velmi zajímat. Během modelování jsem poznal, jak to jsou úžasné stroje, co všechno obsahuje jejich výbava, kolik lidí je třeba na jejich opravy, údržbu, provozování apod. Metro, bez kterého by si většina Pražanů (a nejen jich) nedokázala svůj každodenní život představit, je úžasný dopravní systém a současně koordinace spousty profesí, maximální bezpečnost cestujících i obrovský vývoj během 41 let provozování metra. Teď už také vím, že si udělám i licenci na řízení metra. Mým hlavním zájmem je tedy momentálně metro a autobusy. Až dodělám všechny školy (střední i TUL), vím, že se určitě k těmto druhům dopravy vrátím i profesně.

Až dokončím střední školu, rád bych pokračoval na technické univerzitě v Liberci (TUL). Stále chci studovat strojařinu, je to můj koníček a rád bych byl strojařem. Samozřejmě bych rád působil v oblasti dopravy, ať už při vývoji nových vozů nebo výrobě současných. Být v dílnách a tvořit rukama bylo vždycky to, co jsem opravdu chtěl. Teď jsem strávil 14 dní na školních praxích v OZM (Opravárenská základna metra) na Hostivaři. Opravoval jsem, čistil a kontroloval kompletní pneu výzbroj metra (brzdy, kompresory apod.). To vše mne utvrdilo v tom, že jsem si vybral správný obor studia.

První projekt

Jako svůj první velký projekt v programu Cinema 4D jsem si chtěl vymodelovat soupravu pražského metra 81-71, která bude aspoň vzdáleně podobná reálné soupravě. Puntičkářsky jsem se věnoval i některým menším detailům, jako jsou tlačítka v kabině, tyče v prostoru cestujících i spřáhla. I na podvozku jsem si hrál s drobnými detaily, jako je sběrač nebo šrouby. Modelování mne baví, mám velký zájem o MHD, a tak jsem účast v soutěži vzal jako příležitost, abych se pořádně naučil programu Cinema 4D.

Jak jsem na to šel

Práce započaly 1. 6. 2014 a skončily 12. 9. 2014. Postupoval jsem od vytvoření čela a vnější podoby stěn řídicího vozu. Dále jsem práce soustředil na vytvoření salonu pro cestující, kde jsem modeloval lavice, tyče, světla, podlahu apod. Poté jsem řešil problematiku podvozku, kde jsou pružiny, nýty, dřevěná lišta držící sběrač, samozřejmě kola i osy kol, čep a mnoho dalšího. Závěrem jsem pracoval na kabině, kde je vymodelovaný řídicí pult charakterizující pražské soupravy 81-71 se zabezpečovacím systémem ARS provozovaném na trase metra B, dále brzda, tachometr, sedadlo strojvedoucího atd. Nakonec jsem modeloval vagony.

Jeden model nestačí

Ihned v září 2014 jsem začal pracovat na soupravě 81-71M BARS. Jelikož je tato souprava odvozená od 81-71, zvolil jsem stejný přístup. Nejprve jsem odstranil z původní 81-71 celý interiér včetně kabiny a dveří, poté čelo, protože 81-71M má jiné. Nově vymodelované sedačky a dveře nahradily staré lavice a dveře. Přidal jsem reklamní bannery, nová světla a vyměnil i kliky u dveří. Podvozek zůstal jako v reálu stejný, pouze dostal nový nátěr. Vyměnily se skříně pod podlahou vozu, Závěrem se opět dělala celá kabina, kde je nový řídící pult včetně displejů. Prostor za strojvedoucím je také úplně nový, dveře spojující kabinu se salonem jsou nyní uprostřed, ne u levého kraje jako v případě 81-71. Na této soupravě pracuji dodnes.

Dopravní podnik se zajímá

Podařilo se mi udělat ne jednu, ale dvě různé soupravy metra, a na mnohem vyšší úrovni, než jsem původně zamýšlel. Modely, po více než 1 100 hodinách práce, mají věrnou podobu skutečných vozů, kterými Pražané běžně jezdili nebo jezdí. O modely jeví zájem Dopravní podnik hlavního města Prahy a ŠKODA Transportation. Po vítězství v soutěži Design Star 2014 mne oslovila společnost WAPP a nabídla mi spolupráci s modelováním a tvořením jejich simulátorů pražského metra. S těmito modely jsem se dostal až do amerického Houstonu, kde jsem se zúčastnil mezinárodní soutěže I-SWEEEP a skončil na krásné bronzové pozici.

Martin Blecha
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail