Studenti

Článků v rubrice: 314

Čeští studenti ve vesmírném centru Space & Rocket Center v USA

Sedm studentů středních škol z Prahy, Staré Boleslavi, Uherského Hradiště a z dalších českých měst se letos zúčastnilo unikátního programu Honeywell Leadership Challenge Academy (HLCA). Celkem se do programu, který se uskutečnil v atraktivním prostředí vesmírného centra NASA v americkém městě Huntsville státu Alabama, zapojilo 306 studentů z 39 zemí.

Fotogalerie (2)
Kateřina Otáhalová na trenažeru pro výcvik kosmonautů, Space & Rocket Center (zdroj: Honeywell)

Studenti získali zážitky na celý život. Na programu bylo mimo jiné praktické vyzkoušení výcviku astronautů, interaktivní workshopy, přednášky i simulovaný start raketoplánu.

Ohlasy účastníků

„Program HLCA byl velmi pestrý, vyslechli jsme mnoho přednášek a plnili různé úkoly. Vyzkoušeli jsme si let do vesmíru včetně výstupu do kosmu i ovládání leteckých simulátorů. Prožil jsem zde spoustu skvělých zážitků, získal nové zkušenosti a poznal úžasné lidi z celého světa. Jsem rád, že jsem mohl být součástí tohoto projektu,“ shrnuje dojmy ze stáže Daniel Švadlenka, student Gymnázia J. S. Machara ve Staré Boleslavi.

„Program HLCA byl velice intenzivní a zajímavý. Na mém žebříčku nejlepších aktivit se hned za simulátory stíhaček, ve kterých jsme strávili celkem až osm hodin, zařadila centrifuga, extrahování DNA jahody nebo stavění vlastní malé raketky. Nejraději z celého týdne ale vzpomínám na lidi, které jsem tam poznala. Byli tam lidé ze všech koutů světa a jsem moc šťastná, že jsem měla možnost udělat si nové přátelé, se kterými jsem stále v kontaktu,“ shrnuje dojmy ze stáže Kateřina Otáhalová, studentka Gymnázia Židlochovice.

Honeywell Leadership Challenge Academy

Cílem programu Honeywell Leadership Challenge Academy je popularizovat vědu v řadách středoškolských studentů a podpořit jejich zájem o kariéru v oblasti vědy a techniky. Program zahrnuje řadu vědecko-technologických workshopů, přednášek a týmových cvičení, při kterých se děti zaměstnanců společnosti Honeywell ve věku od 16 do 18 let učí zábavnou a interaktivní formou používat teoretické znalosti z oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky v praxi. Velký důraz se klade na rozvoj vůdčích schopností a dovedností každého studenta.

Vybraní studenti si v americkém vesmírném centru Space & Rocket Center například vyzkoušeli navrhnout, postavit a otestovat jimi sestrojenou raketu a prošli simulovaným tréninkem pro skutečné astronauty. Během programu se také setkali s vědci, inženýry a bývalými astronauty, kteří jim přiblížili své vlastní profesní zkušenosti.

„Naším dlouhodobým cílem je rozvoj nové generace vědců, inženýrů a vedoucích pracovníků, kteří se budou muset ve svých profesních životech poprat s řadou složitých výzev budoucnosti,“ uvedl Michael Bennett, prezident Honeywell Hometown Solutions. „Zapojujeme výjimečné studenty do komplexního vzdělávacího programu, který studentům pomáhá zvýšit jejich potenciál a pracovní uplatnění v oblastech vědy a techniky.“

Stipendia pro děti zaměstnanců

Po přísném výběrovém řízení udělila společnost Honeywell ve spolupráci s U. S. Space & Rocket Center od roku 2010 téměř 1450 stipendií. Hlavními kritérii jsou dosavadní studijní úspěchy zájemců a jejich aktivní zapojení do studentské komunity. Stipendium, které je zčásti financováno příspěvky od zaměstnanců společnosti Honeywell, zahrnuje celotýdenní výuku, stravu, ubytování a studijní materiály.

„Aktivity společnosti Honeywell a jejich zaměstnanců mají v oblasti matematicko-vědeckých vzdělávacích projektů dlouhou historii a program HLCA je dobrým příkladem vzájemného úsilí a závazku vůči společnosti,“ uvedla dr. Deborah Barnhart, CEO a Executive Director U.S.
Space & Rocket Center.

Weby

Více informací o programu Honeywell Leadership Challenge Academy na: http://leadership.honeywell.com/.

O společnosti Honeywell

Honeywell (www.honeywell.com) je technologická a výrobní společnost s celosvětovou působností, kterou časopis Fortune řadí mezi stovku nejúspěšnějších firem. Je dodavatelem výrobků a služeb pro letectví, řídicích technologií pro budovy, domácnosti a průmysl, turbokompresorů a speciálních materiálů. Společnost sídlí v Morris Township, New Jersey. Prostřednictvím programu Honeywell Initiative for Science and Engineering se zaměřuje na pět důležitých oblastí společenské odpovědnosti: bezpečnost a ochranu rodiny, bydlení, vzdělávání v oboru matematiky a přírodních věd, domov a jeho zachování a humanitární pomoc. Česká republika je pro společnost Honeywell evropskou základnou pro globální technologické strategie. V roce 1993 byla otevřena pražská laboratoř Honeywell, o 10 let později následovalo brněnské vývojové centrum. To se v roce 2006 stalo součástí mezinárodní sítě výzkumných, vývojových a technologických center Honeywell Technology Solutions, která pokrývá Spojené státy, Čínu, Indii a Českou republiku. Brněnské centrum poskytuje globální podporu různým obchodním divizím (letectví, automatizace a řízení, dopravní systémy). Honeywell disponuje rovněž dvěma výrobními závody – v Olomouci pro letecké odvětví a v Brně pro řízení systémů technického zabezpečení budov a regulace spalování. V České republice pracuje ve společnosti Honeywell více než 4 000 kvalifikovaných pracovníků.

Veronika Šoufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail