Studenti

Článků v rubrice: 314

Zážitek a fyzika? To je ÚLeT+!

Každý občas potřebuje nějaký ten úlet. A jeden takový vám na prázdniny Třípól obzvlášť doporučuje: ÚLeT+,  Úžasný Letní Tábor pořádaný Úžasným Divadlem Fyziky ÚDIF. A pozor, letos bude i pro středoškoláky! Poblíž Fulneku v Ostravské rázovité přírodě se odehraje jedinečný fyzikálně-experimentální tábor ÚLeT určený pro žáky ve věku 15 a více let. Termín ÚLeTu+  je 23. 8. - 30. 8. 2016.

 

Fotogalerie (4)
Každý den nás čeká fyzikální workshop. Zde momentka z výroby baterky. (Foto ÚLeT)

Hlavní téma ÚLeTu+ je, jak jinak než, fyzika. A to hlavně její praktická část: budete pájet, vyrábět, montovat, vrtat. Jedním z výrobků bude letos měřič radioaktivního záření, který si nejen vyrobíte, ale i odvezete domů, abyste si mohli sami dále měřit. Zabřednete i do první pomoci a budete si moci vyzkoušet opravdovou záchranu v nepříjemné situaci. U biologie pak chvíli zůstaneme a zájemci si vyzkouší práci se skalpelem na opravdové pitvě oka a srdce prasete.

A mnohé a mnohé další. Vedle fyzikální části programu nás čeká celodenní výlet, táborák, spousta her a několik programů, které poodhalí i něco o nás samotných.

Tábor je jedinečný svými vedoucími

Ti jsou jak z řad vystudovaných fyziků, kteří profesionálně předvádějí fyziku v Divadle Fyziky ÚDiF, tak z řad Instruktorů Brno, kteří se věnují zážitkovým akcím pro mládež. Program se skládá z her a workshopů zaměřených nejen na objevování světa skrze vlastní zkušenost, ale i na sebepoznávání, tedy zjištění v čem jsme dobří a v čem slabší, jak se s tím vyrovnat, jaké jsou naše priority a jak respektovat ostatní v kolektivu s odlišnými názory. Vedoucí jsou skvělou partou mladých a nadšených lidí.

 

Na ÚLeT se sjíždíme z celé republiky

Letos poprvé zkoušíme jinou lokalitu. Pevnost u Fulneku dává dobré zázemí i přírodu v okolí. A i když už nebudeme na hvězdárně, noční pozorování hvězdné oblohy nás určitě nemine. Takže nic neodkládejte a pojeďte s námi na ÚLeT+  - ptát se, přemýšlet a užít si prázdnin!

Více informací na www.taborulet.cz.

Kontakt: Barbora Mikulecká mikulecka.bara@gmail.com.

Myšlenka vzniku tábora s fyzikální tématikou přišla od malé skupinky lidí, kteří si říkají ÚDiF Divadlo Fyziky www.udif.cz . Již deset let se snažíme lidem ukazovat, že je fyzika může bavit a že jí mohou i porozumět. Fyziku bereme jako nástroj k tomu, aby lidé přemýšleli nad jednoduchými věcmi kolem sebe, protože přestaneme-li přemýšlet, přestaneme-li se ptát ...

Barbora Mikulecká

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail