Studenti

Článků v rubrice: 314

Prázdninová badatelská T-expedice

Chcete se rozloučit s prázdninami na zajímavé badatelské akci? Nevíte ještě co dělat poslední srpnový týden? Chcete strávit par dni smysluplně a s dobrou partou? Přihlaste se, dokud jsou místa volná!

Fotogalerie (3)
Momentka z loňské T-expedice (zdroj Talnet)

Přihlaste se na T-expedici, kterou pořádá Talnet. Během šesti dní budete bádat, zkoumat, modelovat, bavit se a užívat si vzájemně obohacujících diskuzí nad reálnými problémy.

T-expedice se koná 21. - 27. 8. 2016 v severních Čechách. Základna bude v Chomutově. Je možné pracovat v pěti badatelských sekcích: historie, geografie, fyzika, ekologie, geoinformatika. Veškeré informace včetně přihlášky najdete na http://www.talnet.cz/t-expedice-2016 .
Přihlaste se, dokud jsou místa volná!

Více o badatelských sekcích:

  • Geoinformatika - sekce se bude věnovat tvorbě map pomocí počítačových programů. Pokud se zajímáte o informatiku (geoinformatiku) nebo vás baví práce s grafickými programy, tato sekce je dobrá volba. Z teorie se dovíte o různých kartografických metodách, které se používají a v praktické části se naučíte tvořit mapy pomocí počítačového programu QGIS a zaznamenávat geografické údaje do veřejné online mapy OpenStreetMap. Data k vizualizaci nám budou poskytnuta geografickou sekcí, se kterou budeme v úzké spolupráci. Zástupci z naší sekce se budou moci připojit k výzkumu v terénu a být přítomni u měření, jehož výsledky pak budeme vizualizovat.
  • Ekologiebadatelský záměr je cílen ekologicky či viděno podrobněji ekologicko - biologicko historicky, nevyhnutelně to spolu souvisí. V názvu ekologie jsou skrývaná dvě řecká slova oikos (dům, prostředí, domácnost) a logos (slovo poměrně širokého významu, které může též znamenat sbírání poznatků, vytváření obecných pojmů a souvislostí a může znamenat tvůrčí principy, též slovo logos jako slovo či zákon, obecně používán jako věda). V badatelském záměru vyjděme z toho, že ekologie znamená "nauku o péči o dům, o prostředí". V souvislostech vývoje prostředí a krajiny Krušných hor je možné poodhalit řadu souvislostí a vazeb. Historický vývoj, tedy lidské působení v oblasti, je důležitým faktorem ovlivňujícím vzájemné vztahy mezi organismy a přítomnost organismů vůbec. Toto je potřeba vzít na vědomí a nahlédnout do kontextu. Člověk žil od pradávna s krajinou a tím ji ovlivňoval, vědomé ovlivňování je pak další úrovní jeho působení. Badatelský záměr by měl obsáhnout i vědomou zpětnou vazbu v působení člověka. Je mnoho odkazů na aktuální výskyt organismů v oblasti Krušných hor například užovka stromová v introdukci, lupina mnoholistá (vlčí bob) ve své invazi, malé lokality horkých kosatců ve své vzácnosti a je mnoho kontextu v lokalitě Krušných hor - například velkoplošné meliorace v druhé polovině dvacátého století a nynější stav. To jsou jen některé příklady, kde jsou zřetelné ekologické souvislosti a mohly by být motivací při specifikaci záměru.
  • HistorieHistorická sekce se letos bude zabývat proměnami oseckého kláštera  mezi první a druhou světovou válkou. Budeme pracovat s primárními zdroji (tj. archivní fondy), pátrat po pamětnících a naučíme se analyzovat prameny a myslet v souvislostech. Jako v minulém roce budeme dané téma zpracovávat z více různých pohledů. Zaměříme se na hospodářské a společenské změny související se vznikem samostatného Československa, které jsou v této oblasti (v té době německé) dobře patrné. Zároveň se pokusíme zhodnotit pro dané období vliv cisterciáckého kláštera, tj. poměrně uzavřené instituce, na město Osek, které díky tomuto klášteru vzniklo a jehož starší historie je s ním velmi pevně spjata. Badatelé budou pracovat do značné míry samostatně, předchozí zkušenost s podobnou činností je proto zvláště vítána, byť naprosto není podmínkou.
  • Fyzika - Badatelská sekce věnuje svůj čas řešení zajímavých a otevřených fyzikálních problémů. Na rozdíl od školních experimentů nebo příkladů z olympiád a jiných soutěží nemusí mít úlohy jednoznačné výsledky a bude záležet na týmu fyzikální sekce, jak je uchopí a k jakému výsledku je dovede. Je vítáno vymýšlení témat ze strany badatelů (jejich finální výběr bude proveden po domluvě s expertem) a především spolupráce a kooperace při jejich řešení. Příkladem zkoumaných jevů může být ověření tvrzení "slepě" používaných v mnoha filmech, že elektromagnetické záření z mobilního telefonu nebo ze zařízeních vysílajících na jiných frekvencích lze relativně jednoduše odstínit Faradayovou klecí (soustavou vodičů obklopujících zdroj záření). Vzhledem k interdisciplinaritě T-expedice je velmi pravděpodobné, že se na fyzikální sekci budou obracet ostatní sekce s drobnými problémy ze svého oboru; opačná kooperace může probíhat např. u zpracování dat (informatická sekce) nebo při použití chemických metod. Kvůli předpokládané náročnosti a ke zkoumání pokročilejších fyzikálních jevů se účast doporučuje především studentům navštěvujícím druhý stupeň střední školy.
  • GeografieGeografická badatelská sekce se obecně bude zabývat fyzicko-geografickou charakteristikou vybrané oblasti, a to zejména z pohledu bio-pedologickéo a pedo-hydrologického. V první zmíněné tematice se zaměří na průzkum půdního edafonu (oživení půdy) a to na různých lokalitách za účelem porovnání půd a jejich vhodnosti pro život, a také naopak na vlivy půdních živočichů na půdu. Ve druhé tematice se pak badatelská sekce zaměří na hydro-fyzikální vlastnosti půd, zejména retenční a využitelnou vodní kapacitu. Třetí tematikou geografické sekce pak bude zpracování mentálních map, ve kterých se sekce zaměří na zkoumání představ místních obyvatel o prostoru, ve kterém žijí a rovněž na změny geografických a topografických představ účastníků expedice v jejím průběhu.

Vojtěch Tutr

Talnet, Národní institut pro další vzdělávání

Senovážné náměstí 25, 110 00  Praha 1

Tel: + 420 777 526 649, E-mail: tutr@nidv.cz

www.nidv.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail