Studenti

Článků v rubrice: 314

ÚDiF

Zkratka ÚDiF znamená Úžasné Divadlo Fyziky. Při jejím vyslovení jde o slovo vyjadřující podivení, překvapení – tedy právě to, co ÚDiF zprostředkuje při svých vystoupeních. Provozuje ho parta mladých lidí nadšených pro popularizaci fyziky. Prostě „jsme jedné krve“ – ÚDiF i Třípól. ÚDiF oživuje hodiny fyziky netradičními experimenty a jeho vystoupení motivují studenty k přemýšlení nad světem, který je obklopuje. Dokáže vtáhnout žáky do problému a vede je k tomu, aby to, co vidí, dokázali pochopit a vysvětlit.

Fotogalerie (4)
Záběr z představení Úžasného divadla fyziky (zdroj ÚDiF)

ÚDiF jezdí po školách po celé České republice již sedmým rokem. Za tu dobu navštívil více než dvěstě škol a mateřských školek. V jeho repertoáru najdete motivační vystoupení i tématická představení doplňující výuku. Konkrétní nabídku najdete na webových stránkách www.udif.cz .

Radost z poznání

„Naším cílem je předávat nadšení z fyziky, předávat radost z poznání lidem všeho věku a zaměření, neboť, jak již zaznělo slovy Einsteina, to nejkrásnější na vědě vůbec je radost z pochopení. Neukazujeme proto pouze prázdné efekty. Každé naše vystoupení má ústřední téma, příběh a myšlenku, kterou chceme sdělit. Záleží nám na tom, aby naše experimenty žáci pochopili. Publikum je často aktivní součástí našich vystoupení a podílí se i na vysvětlení toho‚ jak naše kouzla děláme,“ píše o ÚDiFu jeho hlavní performer Mgr. Vojtěch Hanák.

„Svět je krásnější, když víte, jak funguje...“

Vystoupení jsou vhodná pro děti už od mateřských školek (od čtyř let) a obsahem a formou jsou přizpůsobena věku diváků. U malých dětí se ÚDiF zaměřuje na jednoduché jevy, které mohou i ti nejmenší popsat pomocí vlastního pozorování a uvažování. Pro starší publikum má divadlo několik tematických bloků na optiku, akustiku, ale například i na historický vhled do příběhu žárovky.

Za svou činnost byl ÚDiF oceněn Českou fyzikální společností a získal cenu na mezinárodní přehlídce Science on Stage 2011. Je zván i na prestižní akce, jakou byla například mezinárodní přehlídka na Expo 2015 v Miláně.

Video

Videa zde: https://www.youtube.com/watch?v=7l9-AL30hQg&list=PLhIxVIOJFQE2j1z1C2A6swZdq-nRbMNPl

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail