Studenti

Článků v rubrice: 314

MAAE pořádá Mezinárodní soutěž studentů

Jste-li středoškolskými studenty a zajímá-li vás jaderná věda a technika a její aplikace, můžete se přihlásit se spolužáky do týmové soutěže organizované Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ve Vídni. Na finalisty čeká zájezd do Jižní Koreje!

Fotogalerie (1)
web stránka IAEA

Téma

Studenti středních škol se vyzývají, aby navrhli a zpracovali originální projekt o současných či budoucích dopadech, významech a aplikacích jaderné vědy a jaderných technologiích v našem životě. Projekt by měl podporovat diskusi a zvyšovat povědomí o jaderné vědě a technice v jejich místních komunitách. Studenti mohou v rámci realizace projektu spolupracovat  s národními, regionálními a/nebo místními jadernými institucemi, organizacemi a zařízeními a využívat  zdroje MAAE dostupné na webových stránkách MAAE www.iaea.org.

Účastníci

Soutěž je určena studentům ve věku 14-18 let, kteří jsou v současné době zapsáni do středních škol v členských státech MAAE. Týmy musejí mít alespoň tři studenty, horní velikost týmu není stanovena (ale na závěrečnou konferenci budou pozváni a podporováni pouze tři studenti z každého finálového týmu). Preferovány budou týmy s alespoň 50% zastoupením žen. Týmy mohou být složeny ze studentů z jedné školy nebo z několika spolupracujících škol.  Jeden tým může podat  jeden projekt.

Přihlášky

Přihlášky do soutěže se zasílají na kontaktní osobu soutěže Heeweon Hyun do MAAE (e-mailová adresa: H.Hyun@iaea.org). V předmětu e-mailu musí být text: International Student Competition,  Project Abstract,  název týmu, země. Každá přihláška by měla obsahovat:

(a) abstrakt projektu (maximálně 300 slov) ve formátu souboru PDF (šablona je dostupná na konferenčním webu), který popíše projekt, vysvětlí, co bude vytvořeno, včetně motivace, metod, očekávaných výsledků a závěrů.

(b) Podrobnosti o složení týmu (jména a data narození studentů, jméno doprovodného učitele a oficiální titul ve škole, úplná adresa školy).

Abstrakty musejí být v angličtině. Lhůta pro podání je 1. prosince 2017 půlnoc (SEČ). Žádosti podané po této době nebudou zohledněny. Jakmile bude přihláška podána, nebude existovat možnost její revize.

Užší výběr

Účastníci, kteří postoupí do užšího výběru, budou vyzváni, aby předložili video (nebo digitální mediální prezentaci), které popisuje provedení a výsledky projektu. Všechny abstrakty musejí být v angličtině, videa natočená v jiném jazyce než v angličtině musejí mít anglické titulky. Účastníci musejí odeslat abstrakty a videa do příslušných termínů na e-mailovou adresu: H.Hyun@iaea.org . Porota složená z členů řídicího výboru konference (včetně zaměstnanců MAAE) a zástupců sponzorů soutěže přezkoumá abstrakty a videa a vybere finalisty.

Kritéria výběru projektů

  • Projekty by měly demonstrovat pochopení aplikací z oblasti jaderné vědy a technologií
  • Projekty mohou tvůrčím způsobem kombinovat teoretický a praktický obsah
  • Abstrakty by neměly být delší než 300 slov
  • Video by nemělo trvat déle než 3 minuty
  • Obsah musí být co nejvíce vědecky přesný
  • Projekt musí být původní a vytvořený identifikovanými členy studentského týmu. Nebude možné použít materiál chráněný autorskými právy (například hudba, obrázky nebo videa, které nejsou vytvořeny členy studentského týmu).  Učitelé mohou být pouze v roli poradců.

Shrnutí projektu - video nebo digitální mediální prezentace

Účastníci užšího výběru předloží prezentaci projektu pro mezinárodní studentskou soutěž na e-mailovou adresu: H.Hyun@iaea.org. V předmětu e-mailu bude:  International Student Competition, Project Video, název týmu, země. Obsahem bude video nebo digitální mediální prezentace shrnující podrobnosti o realizaci a výsledcích projektu (délka maximálně 3 minuty). Práce musí být prosta materiálů chráněných autorskými právy, jako jsou hudba, obrázky a videoklipy, které mohou porušovat autorská práva jiné osoby nebo organizace. Je odpovědností účastníků zajistit, aby veškerý obsah použitý v projektu nebyl chráněn autorským právem. Videa v jiném jazyce než v angličtině musejí mít anglické titulky. Videa lze natáčet i pomocí mobilních telefonů v režimu na šířku. Kromě toho předložením shrnutí projektu účastníci souhlasí, že udělují MAAE práva k zveřejnění videozáznamu nebo prezentace digitálních médií na internetových stránkách MAAE, sociálních médiích a dalších platformách a potvrdí, že nebyla udělena žádná jiná práva, která by mohla být s tímto v rozporu. Lhůta pro podání je 2. března 2018 půlnoc (SEČ). Příspěvky obdržené po této době nebudou zohledněny. Jakmile bude video nebo digitální mediální prezentace odesláno, nebude možnost jej revidovat. Pokud bude v jakékoli fázi soutěže oznámeno porušení autorských práv, tým bude okamžitě diskvalifikován.

Prezentace a nominace finalistů

Pět týmů (složených z maximálně tří studentů a jednoho doprovodného učitele na každý tým) vybraných agenturou MAAE do finále bude mít příležitost prezentovat svůj projekt na 3. mezinárodní konferenci o rozvoji lidských zdrojů pro jaderné energetické programy, Zajištění budoucích pracovních sil pro jadernou energetiku, která se bude konat v Gyeongju v Korejské republice ve dnech 28. a 31. května 2018. Týmy se mohou účastnit buď osobně, nebo prostřednictvím videopřenosu. Každý tým bude mít po své prezentaci pět minut na zodpovězení otázek o procesu vývoje projektu a jeho obsahu. Každý tým, který bude prezentovat svůj projekt živě na konferenci, musí být doprovázen dospělým odborným učitelem. Vítěze vybere mezinárodní porota.

Učitel, který plánuje doprovodit vybraný tým finalistů, zašle seznam členů týmu, kteří plánují cestovat, stejně jako vyplněné požadované dokumenty v jednom e-mailu na následující e-mailovou adresu: H.Hyun@iaea.org. V předmětu e-mailu bude: International Student Competition, Nomination, název týmu, země. Požadované dokumenty: (a) Formulář pro účast (formulář A) (b) Formulář pro předkládání projektu (formulář B) (c) Formulář žádosti o grant (formulář C) (d) Formulář pro souhlas rodičů.  Konečný termín pro podání je 27. dubna 2018 půlnoc (CET). Příspěvky obdržené po této době nebudou zohledněny.

Ceny

Všechny finálové soutěžící týmy (zastoupené třemi studenty a jedním doprovázejícím učitelem pro každý tým) budou mít nárok na:

  • Cestovné do Korejské republiky v ekonomické třídě.
  • Místní dopravu v Korejské republice.
  • Náklady na ubytování a stravování během pobytu v Koreji (podrobnosti na webové stránce konference - https://www.iaea.org/events/human-resource-development-conference-2018).
  • Přístup na konferenci a související technické exkurze.
  • Návštěvy místních škol a institucí.
  • Kulturní akce.
  • Ostatní výdaje podle organizátorů.

Vítězný tým obdrží cenu.

Časová osa

1. prosince 2017: Účastníci předkládají abstrakty

20. prosince 2017: MAAE oznámí užší výběr účastníků

2. března 2018: Účastníci vybraných projektů předloží videa (nebo digitální mediální prezentace) o realizaci projektu

26. března 2018: MAAE oznámí finalisty

29/30 května 2018: Na konferenci se prezentují finálové projekty a je oznámen vítězný tým

1. června 2018: Finálové projekty budou představené na sociálních médiích MAAE.

Kontakt

Pokud máte jakékoli dotazy ohledně soutěže, kontaktujte Heeweon Hyun, H.Hyun@iaea.org. Oficiální stránka konfeence: https://www.iaea.org/events/human-resource-development-conference-2018

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail