Studenti

Článků v rubrice: 314

Česká kosmická kancelář nabízí

Česká kosmická kancelář celoročně nabízí mateřským, základním i středním školám, ale i organizátorům různých vzdělávacích a popularizačních programů a akcí uspořádání besed a přednášek o kosmonautice, o životě ve vesmíru a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi. Studentům nabízí účast v zajímavých domácích i mezinárodních projektech.

Fotogalerie (1)
Webstránka České kosmické kanceláře: zde najdete podrobnosti o všech nabízených aktivitách.

Popularizační přednášky

Krtečkova cesta do vesmíru (Povídání o tom, jak a proč lidé létají do vesmíru, doprovází Krteček, který je právě v kosmu s americkým astronautem A. Feustelem) - přednáška/beseda pro předškolní děti a děti 1.-4. třídy ZŠ.
Kosmonautika a my (Proč lidé létají do vesmíru, jak tam žijí a pracují a jak kosmonautika pomáhá lidem na Zemi v jejich každodenním životě) - přednáška pro děti 5.-9.třídy ZŠ a studenty SŠ a Gymnázií.
Život na kosmické stanici (Co všechno lidé v kosmické laboratoři dělají a čím tam vyplňují svůj den?)
Cesta na Mars
(Lidé tam možná poletí poprvé kolem roku 2035. Ale již dnes se na to musíme začít připravovat.)
Povídání o Zemi - pohledy z vesmíru (Naše planeta je jednou z nejfotografovanějších celebrit! Pojďme se podívat na naši planetu shora, kdy mnoho běžně známých míst dostává úplně nové rozměry.)
Česká stopa ve vesmíru (Remek, Cernan, Lovell, Magion, Kopal, Kohoutek, DOSIS, Feustel - českých stop ve vesmíru je mnoho, přesto se budeme těšit z každé další, která přibude.)
Ženy v kosmu (Mají ženy stejné předpoklady pro práci v kosmu jako jejich mužští kolegové? A je vůbec vhodné, aby ženy do vesmíru létaly?)
Příběh orbitální stanice Skylab (Před 45 roky se začal psát sice jen krátký, ale velice vzrušující příběh první americké vesmírné stanice Skylab. Jak zachránil rybářský prut za několik dolarů orbitální stanici za miliony? A proč sloužila jen tak krátce?)

Domácí akce


Slavnostní otevření planetární stezky údolím Vltavy

Kosmo Klub a společnost Hvězdolet zvou všechny zájemce na slavnostní otevření Planetární stezky údolím Vltavy, které se uskuteční v neděli 13. května 2018 od 11 hodin na cyklostezce na severním konci Prahy na pravém břehu Vltavy. Tato planetární stezka je nejprecizněji a nejpodrobněji zpracovanou planetární stezkou nejen v Česku, ale s největší pravděpodobností i na světě. Planetární stezka je typem naučné stezky, která představuje model naší sluneční soustavy a je postavená podél již existující cyklostezky (v části mezi Sluncem a Uranem) a zároveň i pěší procházkové stezky údolím Vltavy, mající počátek v Praze (Bohnice-Zámky) a končící u obce Máslovice (a na protějším břehu u města Libčice nad Vltavou). Planetární stezka údolím Vltavy dává projektu možnosti, které jiné planetární stezky u nás nemají, tj. přibližně 4 km téměř přímé cesty a většinou s možností volného výhledu na ostatní tělesa sluneční soustavy (Slunce - Saturn, tedy ta tělesa, která můžete vidět i na noční obloze bez dalekohledu).
Další informace najdete na adrese:
http://www.hvezdolet.cz/planetarnistezka.htm - základní informace
https://www.facebook.com/events/1317172631751406/ - slavnostní otevření (facebook)

Odstartovala Expedice Mars 2018
Mladí zájemci o kosmonautiku a moderní vědu ve věku 13-18 let se mohou hlásit do již 15. ročníku mezinárodní dětské a studentské soutěže Expedice Mars, kterou pořádá Dětská tisková agentura společně s Českou kosmickou kanceláří a Slovenskou organizací pro vesmírné aktivity. Expedice Mars je unikátní mezinárodní česko-slovenská soutěž pro mladé zájemce o kosmonautiku, astronomii a další vědecké obory. Patrony soutěže jsou kosmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella. Expedici Mars podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Další informace najdete na adrese:
http://www.expedicemars.eu

Letní tábory na hvězdárně v Karlových Varech
Prázdninové astronomické tábory pro děti a mládež základních a středních škol se zaměřením na noční pozorování mlhovin, planet a dalších vesmírných objektů. Všechny objekty si účastníci tábora zkusí vyfotografovat a se získanými daty budou dále pracovat. Maximální kapacita tábora je 10 dětí. Ubytování je zajištěno ve stanové základně postavené přímo v areálu, stravování probíhá v objektu hvězdárny. Další informace najdete na adrese: http://astropatrola.cz/tabory.htm

Astronomický tábor 2018: Vesmírná odysea – TRAPPIST 1
Astronomický tábor pro děti ve věku od 10 roků pořádaný Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti se uskuteční v termínu 11. až 25. srpna 2018 ve Zdobnici v Orlických horách. Astronomie, kosmonautika, hry, soutěže, celodenní výlet, noční astronomické pozorování, raketový den, noční táborové hry, táboráky, ... "Náš tábor žije a nikdo, děti ani dospělí, se v něm nenudí!" Další informace najdete na adrese: http://mladez.astro.cz/?p=2035

Vesmír a my: výtvarná soutěž
Zveme žáky ve věku od 9 do 18 let aby se pokusili výtvarnou formou zachytit zajímavé kosmické objevy nebo události nebo jednu z možných forem naší kosmické budoucnosti v podobě "měsíční vesnice" navržené ředitelem ESA Janem Wörnerem, krátce zdůvodnili, proč si vybrali právě daný objev či téma. Možné je využití jakékoli vizuální umělecké techniky, včetně např. vytvoření jednostránkového komiksu. Soutěž běží od 12. 4. do 11. 6. 2018. Další informace najdete na adrese:
http://talentovani.cz/aktuality/-/asset_publisher/2lbC/content/vesmir-a-my-vytvarna-soutez

Mezinárodní akce

SPIN YOUR THESIS! 2019: Výzva pro hypergravitační experimenty na velké centrifuze ESA
ESA vyhlašuje další výzvu pro podávání návrhů studentských experimentů v prostředí hypergavitace v rámci programu Spin Your Thesis! 2019. Vysokoškolští studenti budou mít opět unikátní šanci pracovat na velké centrifuze (LDC) v centru ESA/ESTEC. Uzávěrka přihlášek je 25. listopadu 2018. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Spin_Your_Thesis/Spin_Your_Thesis!_2019_open_for_proposals


DROP YOUR THESIS! 2019: Připravte studentský projekt pro mikrogravitační prostředí pádové věže ZARM
ESA Education Office nabízí vysokoškolským studentům příležitost k realizaci jejich experimentu v prostředí mikrogravitace pádové věže v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace, ZARM v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 4. listopadu 2018. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Drop_Your_Thesis/Drop_Your_Thesis!_2019_open_for_proposals

FLY YOUR THESIS! 2019: Studentské parabolické lety
ESA Education vyhlašuje další výzvu vysokoškolským studentům magisterského a doktorandského studia z členských a spolupracujících států ESA pro realizaci jejich vědeckých a technologických experimentů v prostředí mikrogravitace během parabolického letu Zero-G. Uzávěrka přihlášek experimentů je 9. září 2018. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Fly_Your_Thesis/Fly_Your_Thesis!_2019_open_for_proposals

Mezinárodní letní škola ESA/JRC, GNSS 2018
Program je otevřen pro absolventy vysokých škol, Ph.D. kandidáty a mladé odborníky ve věku do 38 roků. Termín konání 16. - 27. července 2018, Loipersdorf, Rakousko. Další informace najdete na adrese: https://www.esa-jrc-summerschool.org/

O všech akcích  podá více informací Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře, Sokolovská 32/22, 180 00 Praha 8, Milan Halousek, tel.: 602 153 564, e-mail: halousek@czechspace.cz . Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail