Studenti

Článků v rubrice: 314

Na jarním soustředění FYKOS proběhl výcvik tajných agentů!

V jednom z minulých článků jsme lákali čtenáře školního věku na soutěž Fykosí Fyziklání (https://www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/2126-studenti-ss-hlaste-se-na-fykosi-fyziklani-na-mff). Nejlepší účastníci pak měli možnost jet na soustředění. Jarní soustředění FYKOSu (FYzikální KOrespondenční Seminář) pořádají a organizují každoročně převážně studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Tento rok jsme se v termínu 3. - 10. 4. 2018 vydali do rekreačního střediska Záseka v Netíně na Vysočině.

Fotogalerie (11)
Agenti společnými silami zpětně rekonstruovali skartované dokumenty (zdroj FYKOS)

Celkem 28 účastníků, dívek i chlapců, Čechů i Slováků, se vydalo na zprvu nevinné soustředění. Vše však byla jen jedna velká zástěrka! Jednalo se totiž o tajný výcvik rekrutů pod vedením špičkových agentů ve svém oboru, a ten se ve výsledku stal obrovskou misí. Na začátku byly ověřeny jejich vědomosti úvodními testy rozdělenými na fyzikální část (test z mechaniky) a matematickou část (test z funkcí, derivací a diferenciálního počtu obecně). Hlavním cílem výcviku bylo naučit rekruty novým znalostem a dovednostem nejen v oblasti fyziky, matematiky a informatiky.

Inovace roku 2018

Letos byly úvodní tři bloky přednášek čistě matematické, rozdělené do čtyř úrovní podle již získaných znalostí. Následovaly bloky různých přednášek zaměřených od základů derivací a integrálů přes složitější termodynamiku a elektrostatiku až po variační počet. Kuriozitou byla také jedna „zkušební“ přednáška v angličtině s názvem „Particle Physics“. Sklidila velice pozitivní ohlasy, protože rekruti vládli cizími jazyky kromobyčejně dobře.

Experimenty s lidmi

Jak to na každém výcviku bývá, neobešel se ani tento bez experimentů. Celé tři bloky přednášek byly věnované měření dat (praxe a užití přístrojů), zpracování naměřených dat (teoretická část) a cvičení v prezentaci experimentů (na letošní jubilejní 50. FYKOSí konferenci, která se konala v Riu de Janeiru).

Agentí mise

V rámci mimopřednáškové části výcviku čekala na rekruty jedna velká mise, která měla ověřit jejich schopnosti a odhodlání stát se agentem. Agentuře AF7 byla neznámým pachatelem odcizena data. Díky kamerovým záznamům se podařilo identifikovat jeho pohyb, který směřoval na mezinárodní vědeckou konferenci do Brazílie do Ria de Janeira. Všichni adepti na agenty jej chtěli pronásledovat. Jelikož však přeprava tolika osob stojí hodně peněz, museli nejdříve ovládnout burzu s banány, aby měli dostatečné prostředky na dopravu. Týmy rekrutů se pak zúčastnily jubilejní 50. FYKOSí konference, na které se jim podařilo získat další informace o pohybu pachatele. Pachatel se skrýval v resortu s kasínem, kam se však rekrutům podařilo úspěšně infiltrovat. Co se ale nestalo? Při poklidném hraní pokeru, black jacku či rulety se stala v baru vražda, při které zmizely diamanty a flash disk s dalšími tajnými informacemi. Pachatel se již v resortu nezdržoval, ale našim rekrutům se podařilo nalézt stopy, které je zavedly na Marshallovy ostrovy. Zde, po těžkém dorozumívání s domorodci, se povedlo přijít pachateli na stopu, následně ho dopadnout a řádně potrestat. Tímto však mise neskončila. Rekruti byli dalšími padouchy zahnáni do místnosti, ze které nebylo úniku. Uvnitř byla umístěna výbušnina, bylo tedy jasné, že až vyprší čas, všichni budou mrtví. Čas na bombě se mohl prodloužit, ale jen za cenu osobní oběti některého z agentů. Zde se tedy opravdu ukázalo a projevilo, kdo je schopen se obětovat pro ostatní. Rekruti, kteří přežili, byli slavnostně jmenováni na post agenta. Následovala řádná oslava i s pool party (když už jsme tedy byli v tom Tichém oceánu).

Děkujeme všem starým i novým agentům, byli jste skvělí! Těšíme se na další misi!

Agent HROCH (Pavla Rudolfová), Gymnázium Vídeňská, Brno

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail