Studenti

Článků v rubrice: 314

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře

Česká kosmická kancelář nabízí veřejnosti, studentům, učitelům a školám nové přednášky a nové aktivity. Zapojte se!

Fotogalerie (1)
Titulní strana webu České kosmické kanceláře

Přednášky

Půl roku ve vesmíru! Půlroční mise amerického astronauta Andrewa Feustela a české pohádkové postavičky Krtečka na palubě Mezinárodní vesmírné stanice ISS (pro ZŠ i SŠ/G, veřejnost, kluby, knihovny, hvězdárny, spolky).
Nové výzvy pro budoucí dobyvatele vesmíru. Co všechno čeká mladou generaci ve vesmíru? Kam všude se podívají, jakou technikou se tam dostanou, jak a kde budou žít a pracovat? Od Mezinárodní vesmírné stanice ISS po základnu na povrchu rudé planety Mars je ještě hodně dlouhá cesta! (SŠ/G, veřejnost, kluby.)
Apollo 8 - první lidé u Měsíce! Před 50 roky, na vánoční svátky roku 1968, přiletěli k Měsíci první lidé. Posádka kosmické lodě Apollo 8 byla první, která se takto daleko de vesmíru dostala. Veliké dobrodružství zvané "Program Apollo" vyvrcholilo o půl roku později přistáním prvních pozemšťanů na měsíčním povrchu. (Pro veřejnost, kluby, spolky.)

V nabídce jsou stále další přednášky: Krtečkova cesta do vesmíru (Povídání o tom, jak a proč lidé létají do vesmíru, doprovází Krteček, který byl v kosmu v roce 2011 s americkým astronautem A. Feustelem) - přednáška/beseda pro předškolní děti a děti 1. - 4. třídy ZŠ.
Kosmonautika a my (Proč lidé létají do vesmíru, jak tam žijí a pracují a jak kosmonautika pomáhá lidem na Zemi v jejich každodenním životě) - přednáška pro děti 5. - 9. třídy ZŠ a studenty SŠ a G.
Život na kosmické stanici (Co všechno lidé v kosmické laboratoři dělají a čím tam vyplňují svůj den?)
Cesta na Mars
(Lidé tam poletí poprvé kolem roku 2035. Ale již dnes se na to musíme začít připravovat.)
Povídání o Zemi - pohledy z vesmíru (Naše planeta je jednou z nejfotografovanějších celebrit! Pojďme se podívat na naši planetu shora, kdy mnoho běžně známých míst dostává úplně nové rozměry.)
Česká stopa ve vesmíru (Remek, Cernan, Lovell, Magion, Kopal, Kohoutek, DOSIS, Feustel - českých stop ve vesmíru je mnoho, přesto se budeme těšit z každé další, která přibude.)
Ženy v kosmu (Mají ženy stejné předpoklady pro práci v kosmu jako jejich mužští kolegové? A je vůbec vhodné, aby ženy do vesmíru létaly?)
Přehled všech nabízených přednášek najdete na adrese http://www.halousek.eu

Nové stáže pro vysokoškolské studenty, doktorandy a čerstvé absolventy na rok 2019

ESA v rámci programu Young Graduate Trainee zveřejnila nové nabídky stipendijních stáží pro mladé odborníky z členských zemí. Aktuálně je vyhlášeno zhruba 125 pracovních nabídek YGT zaměřených především na inženýry a fyziky, absolventy v oblasti informačních technologií, přírodních a společenských věd a obchodu. Uzávěrka přihlášek závisí na termínu jejich zveřejnění na webu ESA, aktuálně zveřejněné nabídky končí v průběhu prosince 2018. Určeno pro kategorii vysoké školy. Další informace najdete na adrese: https://career2.successfactors.eu/career?company=esa&career_ns=job_listing_summary&navBarLevel=JOB_SEARCH&_s.crb=JvAFdwq3njRciUrkuI8b1r9ztps%3d

Kurz ESA ACADEMY zaměřený na téma "Fyziologie ve vesmíru"

ESA Education a Space Medicine Team zvou studenty bakalářského nebo magisterského studia se zaměřením na medicínu a příbuzné obory, biomedicínu nebo biologii k účasti na kurzu "Human Space Physiology training course 2019". Kurz se uskuteční ve dnech 19. až 22. března 2019. Zájemci mohou podávat přihlášky do 14. ledna 2019. Určeno pro kategorii vysoké školy. Další informace najdete na adrese: https://www.esa.int/Education/ESA_Academy/Participate_in_ESA_Academy_s_human_space_physiology_training_course

Workshopy pro středoškolské učitele

Učitelé středních škol z  členských a přidružených států ESA  jsou vyzváni k účasti na seminářích zaměřených na technologie a robotiku, které proběhnou v laboratoři elektronických technologií ve školicím středisku pro vzdělávání ESA v Belgii v únoru a březnu roku 2019. Shodné technologické a robotické 2,5 denní workshopy pro  učitele středních škol se uskuteční ve dnech 26. - 28. února a 26. - 28. března 2019. Účast je možná pouze na jednom ze seminářů, počet účastnických míst je omezen. Lhůty k podávání žádostí k účasti: 4. ledna 2019 pro workshop, který se bude konat od 26. do 28. února 2019, 1. února 2019 pro workshop, který proběhne od 26. do 28. března 2019. Určeno pro kategorii: střední školy. Další informace najdete na adrese: https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Apply_to_upcoming_e-technology_lab_secondary_teacher_training_sessions

Chystá se nová zpráva pro mimozemšťany

Pokud existují mimozemšťané, možná od nás jednoho dne obdrží jistou rádiovou zprávu napsanou v binárním kódu. A až ji dešifrují, dozví se z ní vybrané základní informace o lidstvu i Sluneční soustavě. Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy, veřejnost. Další informace najdete na adrese:

https://vtm.zive.cz/clanky/chysta-se-nova-zprava-pro-mimozemstany-zapojite-se/sc-870-a-195998/default.aspx

European Astro Pi Challenge 2018/2019: Pošli svůj kód do vesmíru!

Mission Zero nabízí studentům a mladým lidem možnost spuštění jejich počítačových programů ve vesmíru, na ISS! Týmy napíší jednoduchý program, který astronautům na palubě zobrazí zprávu. Není potřeba žádné zvláštní vybavení ani znalosti programování a všichni účastníci, kteří dodrží pravidla, mají zaručené, že jejich program poběží ve vesmíru. Také dostanete speciální certifikát s přesnou polohou ISS v okamžiku, kdy na ní váš program byl spuštěn! Určeno pro zájemce ve věku 14 let nebo méně, v týmech po dvou nebo po čtyřech, pod dohledem učitele nebo mentora. Určeno pro kategorii: základní školy.
Další informace najdete na adrese: https://astro-pi.org/cs/missions/mission-zero/

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru ve studentské soutěži NASA

Staňte se mladými vesmírnými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svojí kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 15. února 2019. Určeno pro kategorii střední školy. Další informace najdete na adrese:
http://space.nss.org/settlement/nasa/Contest/

Zapište si do diáře: KOSMOS-NEWS PARTY 2019

Již devatenáctý ročník největšího středoevropského setkání zájemců o kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY 2019 se uskuteční od pátku 26. dubna do neděle 28. dubna 2019 v Pardubicích. Pro účastníky bude připravena více než desítka přednášek a diskusních pořadů předních českých i zahraničních odborníků na kosmonautiku a bohatý doprovodný program po celé tři dny konání akce. Registrace účastníků bude otevřena od 1. února 2019. Ubytování i stravování je zajištěno v místě. Určeno pro kategorii veřejnost. Další informace najdete na adrese: http://knp.kosmo.cz/

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře přeje všem podporovatelům a zájemcům o vesmír, kosmonautiku a vědu s létáním do kosmu spojenou klidné a pohodové prožití předvánočního a vánočního času a příjemný a veselý vstup do roku 2019!
Kontakt: halousek@czechspace.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail