Studenti

Článků v rubrice: 314

Jak jste na tom s informační gramotností?

Jak se studenti druhého stupně základních škol orientují ve světě technologií, které nás obklopují? Jak zvládají aplikovanou matematiku? To ukáže jubilejní 10. ročník informační soutěže IT-SLOT, které se pravidelně účastní tisíce žáků 8. a 9. tříd základních škol z celé České republiky. 19. a 20. listopadu proběhnou kvalifikační kola soutěže, 50 nejlepších řešitelů se utká ve finále 11. prosince v Praze na Proseku.

Fotogalerie (1)
Web stránka pořadatele soutěže

Název IT-SLOT poukazuje na Systém Logických Otázek, které se v soutěžních úlohách dotýkají dvou oblastí – informačních technologií a matematiky a logiky. „Dnešní děti jsou moderními technologiemi obklopené. Notebook, tablet nebo chytrý telefon používají každý den, je to ale převážně kvůli internetu a sociálním sítím. Díky aplikacím a vyhledávačům si umí nalézt informace, které potřebují, přitom však ztrácí snahu o vlastní analytické myšlení a úsudek. Cílem soutěže IT-SLOT je tento neblahý trend mezi školáky změnit,“uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž založila a pořádá.

V posledních deseti letech nabrala soutěž IT-SLOT na celostátním významu a zájem o ni ze stran učitelů i žáků každý rok stoupá. Loni se do soutěže zapsalo 192 základních škol a 4819 řešitelů napříč všemi kraji. „Prostor pro výuku matematiky se zmenšuje a matematické znalosti českých žáků v mezinárodním srovnání upadají. Proto považujeme za důležité podpořit zájem dětí o matematiku, informační technologie jako takové a zároveň podnítit jejich logické myšlení, tolik potřebné nejen k programování. Ony technologie, které stále víc pronikají do každodenního života, totiž musí někdo vymýšlet, stavět a spravovat, namísto toho se však nedostatek IT odborníků významně prohlubuje,“ poukázal Martin Vodička.

Soutěž IT-SLOT prověří hloubku znalostí, které mají žáci 8. a 9. tříd mimo jiné i z povinné výuky informatiky

Letos se mohou noví účastníci do soutěže registrovat on-line do 18. listopadu. Následující dva dny – 19. a 20. listopadu – proběhne kvalifikační kolo soutěže, a to přímo v IT učebnách přihlášených škol, které díky registraci získají pro své soutěžící žáky unikátní vstupy do on-line systému soutěže. Finále IT-SLOT s 50 nejlepšími řešiteli se uskuteční 11. prosince v Praze na Proseku v budově pořadatele Soukromé střední školy výpočetní techniky. Hodnotné ceny, jako jsou výkonné notebooky, monitory, tablety a další, získají nejlepší žáci i jejich školy.

Více o registraci a průběhu soutěže na www.it-slot.cz.

 

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA VÝPOČETNÍ TECHNIKY, www.sssvt.cz

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 specializuje na výuku maturitních oborů zaměřených na informační technologie. Zároveň je také spolutvůrcem těchto oborů. V současné době škola nabízí studentům tři specializace: grafické systémy a tvorbu webových stránek, správu počítačových sítí, programování a databázové systémy. Kvalita pedagogického sboru složeného z fundovaných profesionálů a moderní vybavení školy se každý rok promítá do téměř stoprocentní úspěšnosti absolventů při přijímacích zkouškách na VŠ. Mimo to se studenti uplatňují v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail