Astronomie

Článků v rubrice: 126

Rakouské vesmírné fórum simulovalo pobyt na Marsu

Mars nikdy nebyl zemskému povrchu tak blízko. Rakouské vesmírné fórum (ÖWF) uskutečnilo během února v rámci mise AMADEE-18 simulaci Marsu v oblasti Dhofar v Ománu. Vesmírným inženýrům z ÖWF poskytovala podporu logistická společnost DB Schenker, která zajišťovala přepravu vysoce citlivé techniky z Rakouska do pouště v Ománu.

Fotogalerie (5)
Astronauti Joao Lousada a Stefan Dobrovolny s Husky Roverem z Technické univerzity v Grazu ((c) ÖWF (Florian Voggeneder))

„Tato mise patří k našim nejnáročnějším akcím. Proto jsme oslovili DB Schenker, aby zajistil bezpečný a naprosto spolehlivý transport vysoce citlivého vybavení do extrémních podmínek v Ománu. Přeprava zahrnovala také robotická vozidla, skafandry a dva simulátory," pochvaluje si spolupráci Gernot Grömer, správní ředitel Rakouského vesmírného fóra a zároveň ředitel mise AMADEE-18.

AMADEE-18

Simulace v Ománu byla již dvanáctá v pořadí. Poušť v regionu Dhofar představuje prostředí blízké povrchu rudé planety. Posádku tvořili členové celkem z dvaceti států a šestnácti institucí. Mezinárodní vědecký tým zde byl tři týdny odříznutý od okolního světa a sledoval komunikaci mezi „Marsem“ (v Ománu) a „Zemí“ (v Tyrolsku v Rakousku). Podporu jim zajišťoval hub Mission Support Center v Innsbrucku vybavený nejmodernějšími technologiemi a systémy. Akce měla za cíl připravit budoucí lidskou a robotickou výzkumnou misi a vykonat řadu experimentů. Simulace spolupráce lidí a robotů je účinným nástrojem pro architekturu budoucí skutečné výpravy, pomůže porozumět výhodám i omezením takové spolupráce, otestovat technologie, dálkové řízení, komunikaci, vesmírné obleky, roboty, drony i skleníky. Velmi důležitou součástí je studium a řešení potíží, které vyvolává izolace, či reakce při náhlých zdravotních problémech.

Proč Omán

Poušť Dhofar je největší provincií Sultanátu Omán. Místo je geologicky i topograficky podobné Marsu. Má sedimentární struktury paleocénního stáří, solné jeskyně, vyschlá řečiště. Písečný a skalnatý povrch má velkou variabilitu sklonů. Teploty zde dosahují i přes 50 °C, je zde minimum rostlin a zvířat. Základnou mise byla větší nafukovací buňka o hmotnosti 2,4 tuny obklopená menšími kontejnery, ve kterých byly laboratoře a prostory pro personál.

Fáze mise

První únorový týden proběhla příprava, stavba základního tábora, lokální infrastruktury, proběhla první kalibrační měření. Následovaly tři týdny výzkumné fáze, kdy innsbrucké centrum řídilo posádku a její experimenty podle předem připraveného plánu. Získaná data se analyzovala v téměř reálném čase, vědecký podpůrný tým je obdržel technologií dálkového měření datových proudů (telemetry stream). Mezi Ománem a Rakouskem bylo vytvořeno umělé desetiminutové zpoždění, které odpovídá zpoždění komunikačních signálů mezi Marsem a Zemí.

Experimenty

Jednotlivé experimenty navrhovaly a řídily různé vědecké a vzdělávací instituce z různých zemí.

Experiment

Organizace

Popis

A3DPT-2-Mars

Junior-Reseachers, Technická univerzita v Grazu

Pracovní postupy 3D tisku využitelné pro lidské expedice na Mars. Výroba speciálních nástrojů pro potřebu experimentů, oprava poškozených nástrojů, testování výhod a nevýhod této technologie.

AVI-NAV

Institute of Smart System Techn., Alpsko-Adriatická Univerzita v Klagenfurtu

Drony s vertikálním startem a přistáním s vizuální zpětnou vazbu posádce nebo pozemnímu personálu, jejich využití pro efektivní výzkum povrchu planety. Získávání dat v různých terénních a atmosférických podmínkách.

EOS

Junior-Reseachers, Eistenstadt

Samostatný radionavigační systém pro planety bez GPS. Skládá se ze tří pevných stanic, je přesný a bezpečný, nepotřebuje další navigační podporu. Umožní sledovat astronauty nebo vozidla, nebo je navigovat na předem určené místo např. při záchranných akcích.

FATIGUE (Únava)

Lékařská univerzita ve Vídni

Analýza fyzické a psychické únavy, ovlivňující faktory jako např. obsah CO2 v ovzduší, srdeční frekvence, možnost předpovídání nebezpečí únavy při misích.

Polní spektrometrie

Italská kosmická agentura

Získání spekter vyzařovaného a odráženého záření v podmínkách analogických Marsu.

Hortextreme

Italská kosmická agentura

Mobilní nafukovací skleník o ploše 2 m2 s hydroponickým pěstováním drobné zeleně.

Husky

Technologická univerzita v Grazu, Ústav softwarové techniky, Rakousko

Autonomní vozítko (rover) na podporu astronautů a k samostatnému mapování povrchu.

MIMIC

Technická univerzita v Grazu, Rakousko, Laboratoř zpracování signálů a řečové komunikace

Počítačová analýza verbální komunikace ke studiu mechanismu psychologické a fyziologické adaptace v extrémně stresujících podmínkách.

MSTAT

Univerzita Bena Guriona, Zařízení na pozorování Země a planet (EPIF), Izrael

Měření kosmického záření a zkoumání komunikace dvou samostatných skupin astronautů na Marsu.

ScanMars

Univerzita v Perugii, Itálie

Zkoumání podpovrchových struktur terénu pomocí 2D/3D radarových zobrazení. Radar měří změny dielektrických vlastností podloží.

SIT-AS

Univerzita ve Witten Herdecke, Německo

Výzkum situační komunikace mezi dvěma spolupracujícími týmy na Zemi a na Marsu. Psychologická analýza videozáznamů (výrazy tváře) a korelace s dalšími parametry (srdeční činnost apod.) k vyhodnocení stresu v obtížných podmínkách.

TEAM

Západní univerzita, Kanada

Identifikace klíčových faktorů konfliktů, lidský faktor, osobnost versus tým atd.

TumbleWeed

Junior Researchers, Škola Karla Poppera, Vídeň

Větrem poháněné kompaktní vozítko pro výzkum Marsu.

V(R)ITAGO

Mars Planet, Itálie

Virtuální realita jako nástroj pro trénink astronautů. Zahrnuje virtuální testování nástrojů a virtuální analýzu geologických struktur.

Water Explorer

Junior Researchers, střední škola, Omán

Detekce vody v podzemí pomocí geofonu upevněného na vozítku. Měření odrazu uměle vyvolaných seizmických vln.

 

 

Stěhovalo se v námořních kontejnerech

Pro tuto výzkumnou akci zajistil DB Schenker dva námořní kontejnery, které s nejvyšší opatrností naložil v Innsbrucku. Během simulace pobytu na Marsu zůstaly oba kontejnery na místě experimentu v oblasti Dhofar a používaly se jako sklad. Díky tomu zůstalo veškeré zařízení i v extrémních podmínkách pouště snadno přístupné a zároveň dobře chráněné. „Možnost účastnit se takového projektu nás velmi těší. Logistický úkol jako je přeprava citlivého zařízení v extrémních podmínkách byl pro nás velmi náročný,“ komentuje Mario Aschbacher, obchodní ředitel DB Schenker pro Innsbruck, Salcburk a Kufstein.

Rakouské vesmírné fórum je jedinou evropskou a jednou ze 4 organizací na světě, která vyvinula speciální skafandr pro pobyt na Marsu.

Projekt financovali hlavně soukromí dárci, stál asi půl miliónu eur (přes 12 miliard Kč).

Propagační film mise AMADEE-18, fotodokumentaci a podrobnější zprávy najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=CQ6L9JAxmKk

O společnosti DB Schenker

DB Schenker je jedním z předních světových poskytovatelů integrovaných logistických řešení a globálních spedičních služeb. Zajišťuje mezinárodní výměnu zboží formou silniční, železniční, letecké a námořní přepravy. Je specialistou na řízení dodavatelského řetězce a poskytování komplexních logistických řešení - od přeprav, skladování a distribuce až po řízení toku informací. Celosvětová síť DB Schenker zahrnuje 130 zemí, kde zaměstnává přes 91 tisíc spolupracovníků.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail