Astronomie

Článků v rubrice: 126

Měsíční vozítko Venturi

19. června 2023 představila Skupina Venturi na mezinárodní letecké přehlídce Paris Air Show v Le Bourget ve Francii svůj nejnovější produkt: hyper-přizpůsobivé lunární kolo. Venturi Lab navrhla a vyrobila kolo s použitím vlastních materiálů vytvořených jen pro tento účel. Toto kolo je první svého druhu na světě a má potenciál změnit historii vesmírného průmyslu. Inženýři chemici a fyzici z Venturi Lab ve švýcarském Fribourgu stvořili hyper-deformující se lunární kolo schopné vydržet extrémně nízké teploty. (Firma byla založena v roce 1984 v Caueronu ve Francii. Donedávna vyráběla pouze sportovní vozy se spalovacími motory, v posledních 3 letech se orientuje na produkci a vývoj vozidel na sluneční energii.) 

Fotogalerie (2)
Deformovatelné kolo je na měsíčním povrchu velmi praktické (zdroj Venturi)

Speciálními koly bude vybaveno vozítko Venturi Astrolab’s FLEX rover, které má v roce 2026 vynést na Měsíc raketa Space X Starship. Bude se používat na měsíčním povrchu pro dopravu užitečného nákladu.

S výjimkou Misí Apollo se v minulosti výzkumná vozidla vždy vybavovala pevnými koly. Kolo Venturi je však deformovatelné, přizpůsobivé a zároveň trvanlivé, odolné a robustní.

FLEX rover má být v provozu na měsíčním jižním pólu, kde převažují extrémní teploty -90 až -230 °C. Jeho čtyři kola budou nést dvoutunové vozidlo (včetně nákladu) po jakémkoliv povrchu. Jsou schopná absorbovat nerovnosti při rychlosti 20 km/h. Musejí vydržet v provozu nejméně 1 000 kilometrů a odolat silnému ionizujícímu záření. 

Parametry:
- výjimečný průměr 930 mm
- komplexní systém 192 kabelů, které fungují jako loukotě (parsky kola)
- běhoun („pneumatika“) vyrobený z nově vytvořeného materiálu
- vnější ráfek opatřený pružinami.

Venturi znovu objevilo kolo!

Převratná technologie je založená na unikátních nových materiálech a dá se říci, že je srovnatelná s významem vynálezu gumy a později ráfkové pneumatiky v 19. století. Švýcarský tým firmy Venturi vedený Dr. Antoniem Delfinem vyvinul zcela nový systém:

1) 192 kabelů spojuje vnitřní obvod kola s pružinami uspořádanými podél velkého ráfku.

2) Spodní lanka se roztahují, aby umožnila pružnému běhounu pneumatiky obejmout povrch, zatímco horní lanka se díky pružinám natahují na svou původní polohu.

3) Paprsky (loukotě) kola se při kontaktu s povrchem deformují a znovu získávají svůj tvar, když se kolo odvaluje.

4) Velký ráfek funguje jako doraz a vyznačuje mez deformace běhounu.

5) Lanka jsou uspořádána ve čtyřech řadách pod různými úhly pro optimalizaci přenosu bočních sil, zrychlení, brzdění a točivého momentu.

6) Běhoun se skládá z několika relativně neroztažitelných čepelí z nerezové oceli, které drží na svém místě jedinečný superelastický materiál vyvinutý společností Venturi Lab, který zajišťuje vysokou flexibilitu i při zvláště nízkých teplotách.

Partnerství s NASA

NASA vybrala 16 projektů od 12 různých společností k testování různých inovací. Venturi Astrolab je mezi nimi. NASA jej analyzuje ve výzkumném centru Glenn Research Center v Clevelandu a v Johnson Space Centru v Houstonu.

Zdroj: Media Kit Venturi Wheel HD

Video: Venturi, the story so far. From Monaco to the Moon - YouTube

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail