Astronomie

Článků v rubrice: 126

Perseverance vyrábí na Marsu dýchatelný kyslík

V prvním experimentu svého druhu vyprodukovalo vozítko NASA Perseverance na Marsu dostatek kyslíku, aby udrželo astronauta naživu po dobu tří hodin. Rover, který přistál na Marsu v únoru 2021, vyrobil životodárný prvek pomocí svého zařízení MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), které generovalo kyslík přeměnou oxidu uhličitého v periodických intervalech po dobu celých dvou let.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay, WikiImages)

NASA uvedla, že od přistání na rudou planetu vygenerovalo zařízení o velikosti mikrovlnné trouby 122 gramů kyslíku. To je ekvivalent toho, co malý pes vydýchá za 10 hodin. Vědcům to dává naději, že jednoho dne by i lidé mohli přežít na nehostinné planetě. „Jsme hrdí na to, že jsme podpořili průlomovou technologii MOXIE, která by mohla přeměnit místní zdroje na užitečné produkty pro budoucí průzkumné mise,“ uvedla Trudy Kortesová, ředitelka technologických demonstrací ředitelství vesmírných technologií (STMD) v ústředí NASA ve Washingtonu. „Tím, že jsme tuto technologii prokázali v reálných podmínkách, jsme se dostali o krok blíže k budoucnosti, ve které astronauti ze Země budou moci žít na rudé planetě.“

Kyslík z oxidu uhličitého

Oxid uhličitý je na Marsu hojný a podle NASA tvoří 95 % jeho tenké atmosféry. V průběhu 16 experimentů zařízení MOXIE zbavilo malá množství CO2 atomů kyslíku, ty analyzovalo na čistotu, a pak je shromáždilo a bezpečně izolovalo uvnitř kapsle. Zbytky pak byly emitovány ve formě oxidu uhelnatého.

Vědci tvrdí, že zařízení na extrakci kyslíku budou užitečná nejen pro budoucí kolonisty, ale také pro výrobu raketového paliva.

Působivý výkon MOXIE ukazuje, že je možné extrahovat kyslík z atmosféry Marsu - kyslík, který by mohl pomoci dodávat dýchatelný vzduch nebo raketové pohonné látky budoucím astronautům,“ uvedla Pamela Melroyová, zástupkyně administrátora NASA. „Vývoj technologií, které nám umožní využívat zdroje na Měsíci a Marsu, je rozhodující nejprve pro vybudování dlouhodobé přítomnosti lidí na Měsíci, vytvoření robustní lunární ekonomiky a poté umožní podpořit lidskou průzkumnou cestu na Mars.

Na Mars je ještě cesta dlouhá

Navzdory tomuto malému, ale významnému kroku, stojí životaschopné kolonii na Marsu v cestě mnoho hlubokých problémů. Pro astronauty zejména zdravotních. Mars je tak chladný, že jeho průměrná teplota kolem minus 62 stupňů Celsia by způsobila rychlé umrznutí člověka bez skafandru, a jeho nízký atmosférický tlak by současně způsobil var krve. Kvůli nedostatku ochranné ozonové vrstvy je Mars bombardován ionizujícím zářením ze Slunce a vesmíru, což znamená pro živé organizmy riziko rakoviny. Nemluvě o ztrátě hustoty kostí způsobené dlouhou cestou ze Země. Dokud nebudou tyto problémy překonány, bude nejbližší pohled lidstva na Rudou planetu možný stále jen z vozítek, jako je Perseverance.

Klíčovou součástí mise NASA Mars 2020 (v hodnotě 7,2 miliardy dolarů) je spolu s roverem Perseverance robot, který hledá známky dávného života na povrchu Marsu tak, že shromažďuje desítky vzorků hornin pro případný návrat na Zemi. Rover doprovází vrtulník Ingenuity, který dosud uskutečnil více než 50 letů nad povrchem Marsu.

Zdroj: https://www.livescience.com/space/space-exploration/in-a-1st-nasas-perseverance-rover-makes-breathable-oxygen-on-mars

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail