Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

První 3D tištěná součástka v proudovém leteckém motoru

Kovová součástka velikosti lidské pěsti, která ukrývá teplotní čidlo přívodu kompresoru v proudovém motoru, se pravděpodobně stane symbolem jedné z největších proměn procesu konstrukce proudových motorů. Kryt senzoru s označením T25 je totiž první součástkou vyrobenou pomocí 3D tisku. K použití v komerčních proudových motorech GE ji certifikoval americký Federální úřad pro civilní letectví (FAA).

Fotogalerie (2)
3D tištěný kryt pro čidlo přívodu kompresoru v proudovém motoru (foto credit GE)

GE Aviation nyní ve spolupráci se společností Boeing dokončuje vybavení novou součástkou více než 400 proudových motorů GE90-94B, které patří mezi největší a nejvýkonnější svého druhu na světě. Motory z rodiny GE90 pohání letadla Boeing typu 777.

Probíhají letové testy i s tištěnými palivovými tryskami

Kryt na čidlo nezůstane jediným zástupcem 3D tištěných součástek na dlouho. GE již začala s letovými testy proudového motoru LEAP nové generace, který obsahuje celkem devatenáct 3D tištěných palivových trysek. Motor, jímž budou osazena nová letadla s úzkým trupem, jako je Boeing 737MAX či Airbus A320neo, vyvinula CFM International společným podnikem s 50/50 účastí GE Aviation a francouzské společnosti Safran (Snecma).

Trysky pro největší proudový motor v dějinách

GE v současnosti dále vyvíjí 3D tištěné palivové trysky a další součástky pro motor GE9X, který bude pohánět nový Boeing 777X a zároveň bude vůbec největším proudovým motorem v dějinách.

I když LEAP teprve prochází testováním a GE9X je ještě ve vývoji, společnost CFM na motor LEAP obdržela již více než 8 500 objednávek a GE dalších 700 na typ GE9X. Objem nevyřízených objednávek GE Aviation tak nyní přesahuje 135 miliard USD ve vybavení a službách, přičemž tato hodnota jen za poslední dva roky vzrostla o čtvrtinu.

Budoucnost v nových materiálech a v 3D tisku

V konstrukci obou nových motorů našly uplatnění nové materiály, jako například kompozity s keramickou matricí (CMC) a lopatky ventilátorů z uhlíkových vláken. Průlomovou novinkou, která vzbuzuje největší pozornost, jsou však právě součástky vyrobené pomocí 3D tisku.

Výzkumníci GE s 3D tiskem a dalšími metodami aditivní výroby experimentují již deset let a GE v této oblasti učinila několik klíčových akvizic. Kromě jiného zakoupila společnost Morris Technologies, kterou založil jeden z průkopníků 3D tisku Greg Morris.

Přednosti nové metody

Na rozdíl od tradičních výrobních postupů, při nichž jsou součástky vyráběny frézováním či odřezáváním materiálu z kusu kovu, při aditivní výrobě je objekt modelován podle CAD souboru postupným nanášením vrstev práškového kovu, které se pak taví a spojují elektronovým paprskem nebo laserem. Tato metoda umožňuje produkovat složité součástky, jejichž výroba by jinak byla velmi obtížná, nebo dokonce nemožná. V porovnání s tradičními metodami, jako je obrábění či svařování, je navíc aditivní výroba mnohonásobně rychlejší a zanechává jen zanedbatelné množství odpadu.

Ve výsledku pak aditivní výroba umožňuje konstruktérům nahradit komplexní součástky skládající se z více dílů součástkou jednodílnou, která je lehčí a proudový motor tak nejen odlehčí, ale zároveň sníží jeho spotřebu.

3D tištěný kryt

Nový 3D tištěný kryt je vyroben ze slitiny kobaltu a chromu a citlivé teplotní čidlo chrání před námrazou i vlivem prudkého proudění vzduchu v motoru. Tradiční návrh a výroba prototypu této součástky trvaly GE několik let, zatímco týmu, který ji vyvíjel, se tento proces podařilo zkrátit o celý rok. „Použití 3D tiskárny nám umožnilo skutečně rychle vytvořit prototypy, vybrat nejlepší konstrukci a začít s výrobou,“ říká Bill Millhaem, vedoucí programů vývoje motorů GE90 a GE9X v GE Aviation. „Konečnou konstrukci jsme vyvinuli loni v říjnu a hned jsme začali s výrobou. V únoru jsme pak získali certifikaci FAA a nyní jdeme do provozu. Pokud bychom kryt vyráběli běžným klasickým odléváním, v žádném případě bychom to nedokázali.“

Podle programového manažera projektu, Jonathana Clarka, jeho tým dokázal vytvořit jednodušší a rychleji vyrobitelnou konstrukci s lepšími materiálovými vlastnostmi.

O společnosti GE v Evropě

Do rozvoje svého podnikání v Evropě investuje GE již déle než sto let. V současnosti v Evropě na nejrůznějších místech po celém kontinentu zaměstnává přes 90 000 osob. V Evropě sídlí několik centrál globálních divizí, výzkumné centrum a středisko Global Operations Center. Více informací o společnosti GE naleznete nawww.ge.com a také na blogu GEforCEE: http://geforcee.geblogs.com.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail