Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Chytré LED žárovky neruší biorytmy

Všechny živé organismy – od zvířat přes rostliny až po jednotlivé buňky – se řídí vnitřními hodinami nastavenými na základní rytmus Země, tj. na střídání noci a dne. Vědci mají za to, že se biorytmy datují k počátku života na Zemi zhruba před třemi a půl miliardami let. Pravidelný rytmus nám pomáhá udržet bdělý stav a aktivní činnost, když je Slunce na obloze, a naopak odpočívat během noci, kdy mohou buňky v našem organizmu provést základní údržbu, a mozek si dokáže zaznamenat vzpomínky. Vynález umělého osvětlení přinesl s řadou výhod také nevýhodu. Zvládneme sice udělat více, ale též méně spíme. A co víc, „rozhodili“ jsme si vnitřní hodiny, které se orientovaly podle světla. Není divu, že vědci po celém světě začali hledat nápravu.

Fotogalerie (2)
Lustr osazený chytrými LEDkami vám doma vykouzlí západ Slunce i ranní svítání (Zdroj GE)

Tým inženýrů z GE Lighting nedávno přišel s řešením „inteligentní“ LED žárovky nazvané CbyGE, která uživatelům pomáhá budit se ráno a usínat večer. „Naše LED světlo dokáže měnit barvy a pomáhá tělu lépe se přizpůsobit dennímu biorytmu,“ říká marketingová ředitelka Carmen Pastore.

Rozhoduje modrá a žlutá barva

První LED žárovku vyvinuli vědci z GE v šedesátých letech, moderní technologie LED zpřístupnila „nekonečnou paletu“ barev, ale vědci se zaměřili jen na dvě, na modrou a žlutou. Obě dokáží stimulovat receptory na sítnici oka, které kontrolují úroveň hormonu melatoninu v těle. Právě on totiž ovlivňuje pocit ospalosti.

Odstíny žluté a oranžové, na které si lidé zvykli sledováním milionů západů slunce před spánkem, simulují produkci melatoninu, zatímco jasně modré světlo tělo vyzývá, aby úroveň hormonu snížilo a připravilo se na práci. „Máme co do činění s třemi miliardami let evoluce,“ říká Pastore. „Naše LED žárovky pomáhají tělu přizpůsobit se namísto toho, abychom čekali, že se tělo nějak vyrovná s technologickým procesem. Zní to jako hi-tech, ale ve skutečnosti se vracíme zpět k přírodě.“

Pastore tvrdí, že účinek světla je silný zejména v noci. „Když uprostřed noci zapnete tablet, ostré modré světlo vás doslova udeří do očí. A budete mít štěstí, pokud se vám znovu podaří usnout. Příjemné žluté světlo vám naopak třeba pomůže vyměnit plenku batoleti, které pak znovu spokojeně usne.“ Čip v nové LED žárovce dokáže změnit barvu z jasně žluté na světle modrou, ale  extrémů není třeba. Tým vědců navrhl takové světlo, které se dokáže vejít do škály jemných odstínů, aniž by rušilo. Zákazníci mohou světlo ovládat aplikací z chytrých telefonů a tabletů přes Bluetooth.

Podrobnosti o „C by GE“ (C-Life/C-Sleep)

C-Life: Poskytuje jasné a čisté denní světlo. Má příkon 11 wattů, svítivost 800 lumenů, světlo se vyzařuje v teplé oblasti, životnost žárovky při asi tříhodinovém používání denně je 22,8 let.

C-Sleep: Je možné ji synchronizovat podle individuálního spánkového cyklu (tři nastavení pro: večer, noc, ráno) s automatickými přechody od tlumeného světla večer až po zářivé světlo ráno. Má příkon 11 wattů, svítivost 730 lumenů, světlo se vyzařuje ve studené oblasti, životnost žárovky při používání tři hodiny denně je 22,8 let.

Žárovky fungují ve všech normálních svítidlech stejně jako klasické, nedají se použít pouze do tzv. „stmívacích“ instalací. Rovněž není vhodné je používat venku – ostatně kvůli ovládání přes mobilní aplikaci musejí být v jejím dosahu (okolo 15 m).

Podrobnosti o ovládací aplikaci

Žárovky se připojují přes Bluetooth, nepotřebují wifi. Propojení je bezpečné – jakmile se žárovka pomocí aplikace připojí k ovládacímu zařízení, připojení se zašifruje. Pro iPhone, iPad, a iPod touch potřebujete iOS 8.0 nebo vyšší, pro Android potřebujete OS 4.3 nebo novější. Další údaje najdete zde  https://itunes.apple.com/us/app/c-by-ge/id1082828238?ls=1&mt=8 a zde https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ge.cbyge. Připojovat a ovládat až 50 žárovek můžete z několika mobilních zařízení najednou. Ovládání ze stolních počítačů zatím není možné. Funkce „Follow the Sun“ u nočních žárovek C-Sleep umožňuje, aby žárovka měnila světlo automaticky podle denního času.

Více o žárovkách CbyGE najdete na: https://www.cbyge.com/, více o firmě GE na www.ge.com.

Michaela Průchová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail