Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Letadlo s fúzním pohonem

Pokud se vám zdá, že letectví se poslední dobou moc nevyvíjí, posuďte futuristické vize španělského průmyslového designéra Oscara Viñalse. Provokují, stejně jako jejich autor. Ale není Viñals ve skutečnosti pragmatický vizionář? Specializuje se totiž na scénáře „co když to půjde?“. Flash Falcon je jeho koncept tryskáče poháněného přenosným fúzním reaktorem. Takovou technologii sice ještě nemáme, ale „co když?“ Všechny jeho kreace najdete na stránce https://www.behance.net/ovisdesign.

Fotogalerie (4)
Fúzí poháněné letadlo podle vize španělského průmyslového designéra Oscara Viñalse (Credit Oscar Viñals)

Flash Falcon počítá s malým fúzním reaktorem, který by vyráběl elektřinu pro neskutečně silný elektricko-spalovací motor (electric-combustion – EC – engine). Vztlak by generovaly supravodivé ventilátory spolu se speciální spalovací komorou. Motor by byl dostatečně silný pro kolmý start i přistání. V letové výšce by snadno dosáhl rychlosti 3 Ma (3× rychlejší než zvuk). To byste byli z Paříže v New Yorku za tři hodiny.

Technické parametry

Flash Falcon by na dvou palubách uvezl 250 pasažérů. Jeho křídla by byla flexibilní, mohla by měnit úhel vzhledem k trupu letadla. Navíc by měla speciální „podkřídla“ podpírající váhu křídel a motorů když letadlo stojí na zemi. Rozšířený výhled by pilotům v kokpitu poskytla holografická okna – vzhledem ke tvaru letadla by totiž normální výhled byl omezen.

Projekt předpokládá využití Sound Boom Eraser System – systému, který utlumí hluk generovaný při proražení zvukové bariéry. EC motor dokáže své výfukové plyny směrovat dopředu, dozadu či do stran, sám se může do stran nebo v předozadní ose naklánět až o 10° až 20° tak, aby v průběhu manévrů, vzletu a přistání stabilizoval letadlo.

Letadlo prakticky bez paliva

Fúzní zdroj potřebuje jen nepatrné množství paliva, motor tedy může pohánět letadlo celá léta. Reaktor bude umístěn v zadní části letadla, která bude nezničitelná, vyrobená z nejodolnějších a nejlehčích materiálů 21. století.

Oscar Viñals je autorem i dalších projektů: Sky Whale (Nebeská velryba), letadla pro 755 pasažérů a Giga Bay, obrovského nákladního letadla s 2 303 m3 prostoru a nosností 220 tun. Doporučujeme se podívat na https://www.behance.net/ovisdesign

Podle Discovery News

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail