Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Budoucnost řízení automobilů

Smiřte se s tím, že budoucí technologie ve vašem autě bude sledovat každý pohyb řidiče. Bude to dobrá věc? Dozor je běžnou věcí v životě. Šéf kontroluje práci podřízeného, supermarkety shromažďují data o tom, co kupujete, kamery sledují vaše kroky. Nyní je na řadě další kontrola: automobil. Během několika měsíců mají evropští právníci připravit návrhy pravidel monitorovacích zařízení, která budou povinně instalována v automobilech. Každý nový model auta bude muset během tří let obsahovat černou skříňku, která bude kontrolovat rychlost, ospalost řidiče a další věci. Evropská komise předpokládá, že tato technika zachrání do roku 2030 více než 7 000 životů.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Jak se budeme tvářit na nová opatření? V USA je riziko úmrtí při haváriích 1 : 572, což je mnohem menší pravděpodobnost, než pravděpodobnost toho, že náhodně požijete jed - ta je 1 : 64. Evropská komise se však domnívá, že instalace 15 systémů ADAS na pomoc řidiči (ADAS – Advanced Driver Assistance System) učiní automobilismus ještě bezpečnějším. Ve zprávě uveřejněné v dubnu 2018 se uvádí, že systém změn by mohl do roku 2030 zachránit minimálně 7 300 životů a snížit počet vážně zraněných o 38 900. To by znamenalo snížit úmrtnost na autohavárie v Evropě o třetinu! Např. v roce 2017 byly dopravní nehody příčinou úmrtí 25 300 osob. Počet vážně zraněných dosáhl 135 000 lidí.

Hlídací programy můžete vypnout, ale asi to nebude dobrý nápad

Pomocné systémy nejsou projektovány tak, aby zcela převzaly kontrolu nad jízdou. Řidiči je budou moci vypnout nebo je obejít. Uvedené změny se netýkají jen Evropské unie. Vláda USA uveřejnila hrubý plán zvýšení automatizace řízení, v němž prvním opatřením je pomoc řidičům. Systémy na pomoc řidičům nejsou však nic nového. Například už dříve zavedené automatické brzdění zabránilo polovině srážek. Systémy, které varovaly řidiče, že směřuje mimo jízdní pruh, snížily fatální srážky o 86 %. Přesto existují z nových technologií obavy. Jednou z nich je sebeuspokojení z jízdy. Bylo například zjištěno, že každý dvacátý řidič se zapnutými příslušnými systémy dělá různé věci, místo aby se soustředil na řízení. Jiná studie zjistila, že pětina řidičů si myslila, že když má zapnutý ADAS, že nemusí při řízení dávat pozor. Existují rovněž obavy z toho, že když bude auto obsahovat příliš mnoho technologií, bude více vystaveno útokům hackerů. Další obavy vyplývají z toho, že řidiči budou v autě špehováni. Předpisy EU ale vyžadují, aby řidič nemohl být ze žádných zaznamenaných údajů identifikován. Černé skříňky se budou kontrolovat pouze v případě havárie. Konec konců mnohé systémy ADAS se budou používat v autech bez řidičů a jsou tak předchůdci automatizovaného řízení. Co se na první pohled zdá jako rušivá dozorná technologie, může být přínosem pro společnost. Řidiči by to měli považovat za další systém ochrany, a nikoliv za snahu je sledovat či zbavit je potěšení z řízení.

Seznam 15 pomocných technologií, které budou vyžadovány u všech nových aut v EU od roku 2022:

  • Inteligentní pomoc v souvislosti s rychlostí. Doporučuje udržovat limit rychlosti. Může být změněna jen v nouzových podmínkách.
  • Blokovací systémy při zjištění alkoholu. Systém monitoruje dech řidiče a zamezí nastartování auta, je-li obsah alkoholu v krvi příliš vysoký. (Čtvrtina všech úmrtí na silnici je způsobena alkoholem. Ochranné systémy jsou 95 krát účinnější, než pokuty.)
  • Detekce pozornosti a ospalosti. Používá se technologie sledování pohybu očí. Upozorní řidiče, aby zastavil a odpočinul si. (Jeden z pěti řidičů v EU přiznal, že v posledních dvou letech při řízení usnul. 7 % případů znamenalo havárii.)
  • Udržování jízdy v jízdním pruhu s pomocí kamery.
  • Zaznamenání událostí v černé skříňce. Pravidla EU stanoví, že tento systém bude použit jen v případě havárie, při vyřizování pojišťovacích záležitostí a při policejním vyšetřování.

 

Zdroj: Chris Stokel-Walker: The future of driving. New Scientist, 2019, č. 3246, s. 20-21

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail