Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Z recyklovaných PET lahví pneumatiky

Společnost Continental bude od roku 2022 při výrobě pneumatik používat opětovně zpracovaný polyester získaný z recyklovaných plastových lahví. Nové polyesterové vlákno se mechanicky zpracuje z polyethylentereftalátových (PET) lahví a použije se při výrobě kostry pneumatiky. Může zcela nahradit tradiční polyester. Ve spolupráci s partnerem a dodavatelem, společností OTIZ, specialistou na vlákna a producentem textilií, vyvinul výrobce prémiových pneumatik speciální technologii na recyklaci PET lahví bez chemických zásahů, které byly potřebné v minulosti. Continental tak našel řešení pro zajištění funkčnosti polyesterového vlákna i při vysokém mechanickém namáhání pneumatiky. V průběhu tzv. upcyklace (zhodnocování) se PET láhev promění na vysokovýkonný PET materiál.

Fotogalerie (1)
PET vlákna (zdroj Continental)

Již v roce 2022 budeme moci ve výrobě pneumatik používat materiál získaný z recyklovaných PET lahví. V rámci našeho inovačního procesu se z recyklovaného PET materiálu spřádají vlákna, přičemž materiál se předtím nemusí rozkládat na jednotlivé složky,“ vysvětluje Dr. Andreas Topp, který odpovídá za materiály, vývoj procesů a industrializaci společnosti Continental. „Na letošním autosalonu IAA MOBILITY v Mnichově jsme představili vysoce inovativní koncept pneumatiky s polyesterovými vlákny z recyklovaných PET lahví. Použití recyklovaných polyesterových vláken pro nás znamená další důležitý krok směrem k cirkulární ekonomice propojující různé produkty,“ dodává. 

Jak se to dělá 

Během recyklačního procesu se láhve nejprve třídí, odstraní se uzávěry a nakonec se mechanicky čistí. Po mechanickém rozkouskování se roztaví a přemění na granulát. Následuje polymerace v pevném stavu a zpracování modifikovaným předením. „Náš speciálně upravený proces výroby umožňuje získávat z PET lahví polyesterová vlákna na výrobu pneumatik bez jakéhokoli procesu polymerace monomerů,“ konstatuje Dr. Derren Huang, vedoucí Oddělení výzkumu a vývoje společnosti OTIZ. 

Pevná a tepelně stabilní 

Laboratorní zkoušky samotného materiálu i testy pneumatik společnosti Continental ukázaly, že vlákna ze sekundárních surovin disponují stejně dobrými vlastnostmi jako dosud používaná vlákna. Mají stejnou kvalitu jako nový PET materiál, jsou stejně stabilní a obzvláště vhodná pro výrobu pneumatik díky jejich pevnosti v tahu, odolnosti a tepelné stálosti. 

60 PET lahví na jedno obutí 

Běžný PET se již dlouho používá jako materiál na výrobu pneumatik, protože si zachovává svůj tvar i při vysoké zátěži a teplotách, díky čemuž zajišťuje bezpečnost i při vysokých rychlostech. Použití recyklovaného PET materiálu šetří cenné zdroje používané při výrobě plášťů: běžná pneumatika pro osobní auto v současnosti obsahuje přibližně 400 gramů polyesterových vláken. To znamená, že v budoucnu se může při výrobě pneumatik na jedno vozidlo použít více než 60 recyklovaných PET lahví. 

Důraz na recyklaci při vývoji a výrobě pneumatik stále stoupá. Nejpozději do roku 2050 plánuje společnost Continental postupně používat při výrobě pneumatik 100 % udržitelných materiálů. „Odpad je pro nás surovinou zítřka, protože v cirkulární ekonomice vidíme vzor pro budoucnost. Závazek společnosti Continental aktivně přetvářet a prosazovat tuto transformaci nám od začátku poskytuje náskok pro obchodování v příštích letech, a tím i pro naše přežití v budoucnosti,“ říká Claus Petschick, vedoucí oddělení udržitelnosti společnosti Continental. „Naše ambice je jasná: Nejpozději do roku 2050 chceme ve spolupráci s našimi partnery a dodavateli propojit celý životní cyklus produktu s procesem výroby a ekologického získávání zdrojů.“ 

150 let společnost Continental AG 

Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V současné době zaměstnává více než 235 000 zaměstnanců v 58 zemích světa.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě, Horšovském Týně a také sesterskou společností Vitesco Technologies ve Frenštátě pod Radhoštěm, Trutnově a v Ostravě. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.

                              

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail