Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

GoHub, nabíjecí infrastruktura pro každý elektromobil

Na Den Země (22. dubna) odhalila společnost ZipCharge GoHub – první přenosnou infrastrukturu na světě k nabíjení elektromobilů pro sdílené veřejné použití. GoHub je revolucí v poskytování veřejného dobíjení, poskytuje komunitní řešení, které lze nainstalovat kdekoli, za mnohem nižší cenu a mnohem rychleji, než stávající nabíjecí stojany, přičemž umožňuje, aby se nabíjecím místem stalo jakékoli parkovací místo. Rychlé zavedení infrastruktury pro nabíjení elektromobilů je nezbytné k podpoře hromadného zavádění elektromobilů. Majitelé elektromobilů budou mít nyní možnost zakoupit si powerbanku Go přímo, předplatit si ji nebo si ji pronajmout prostřednictvím GoHubu. GoHub je modulární a flexibilní co do velikosti, vhodný pro různá místa, včetně ulic, parkovišť, supermarketů, pracovního i soukromého prostředí.

Fotogalerie (4)
Powerbanka na nabíjení elektromobilů (zdroj Zipcharge)

Vzhledem k tomu, že prodeje elektrických vozidel po celém světě pokračují rychlým tempem, je zapotřebí rozsáhlejší veřejné nabíjecí infrastruktury, aby bylo zajištěno „univerzální právo na nabíjení“. Všichni řidiči, ať žijí kdekoli a cestují kamkoliv, by měli mít rovný přístup k nabíjení. Zatím existují „nabíjecí pouště“ v nedostatečně obsluhovaných, nedostatečně zastoupených a venkovských komunitách, protože instalace dobíjecích bodů se soustřeďuje v hustých městských oblastech a na hlavních koridorech silniční sítě.

Spoluzakladatel společnosti ZipCharge, Jonathan Carrier říká: „Máme v úmyslu založit prvního vertikálně integrovaného operátora energetických bodů na světě (EPO), který bude sloužit stovkám milionů lidí po celém světě tak, aby každý měl pohodlný přístup k energii. ZipCharge Go a GoHub umožňují ukládání čisté energie, kterou lze následně distribuovat k mnoha účelům od nabíjení elektromobilu až po napájení zařízení. Předpokládáme, že naše přenosné powerbanky do roku 2030 překonají prodej pevných domácích nabíječek, stejně jako mobilní telefony předběhly pevné linky. Je to proto, že Go lze použít pro více než jen nabíjení elektromobilů – je to přenosné zařízení pro ukládání energie pro osobní správu energie. Máme smělou ambici do roku 2030 nasadit 100 000 GoHubů po celém světě, abychom podpořili nabíjení elektromobilů, odolnost místní sítě a energetickou demokracii.“

Go a GoHub jsou součástí energetické platformy, která kombinuje hardware, software a distribuované úložiště energie v domácnostech a veřejných energetických bodech a poskytuje širokou škálu energetických služeb pro zákazníky.

Modulární a rozšiřitelné

Ve své základní podobě se GoHub dodává ve dvou variantách; v jednostranné jednotce je umístěno pět přenosných powerbank ZipCharge Go nebo oboustranný GoHub s deseti. Oba se pohodlně vejdou na běžné parkovací místo. Může být také umístěn na chodníku. Všechny GoHub lze inteligentně překonfigurovat, rozšířit a propojit s minimálními investicemi, mohou růst společně s počtem elektrických vozidel.

Vezměte nabíječku do vozidla, ať parkujete kdekoli

Prostřednictvím GoHubu budou powerbanky ZipCharge Go k dispozici k zapůjčení 24 hodin denně s možností předrezervovat si Go v internetové aplikaci. Když se uživatel přiblíží ke správným dvířkům šachty GoHubu, automaticky se otevřou. Poté snadno vytáhne nabíječku z doku uvnitř GoHubu, přivede ji k vozidlu a připojí ji. Po nabití přijde uživateli upozornění na jeho chytrý telefon, vyzvedne Go a vrátí jej do pozice přidělené prostřednictvím aplikace.

Transparentní ceny

Používat powerbanku Go lze za poplatek: 1 GBP, 1 EUR nebo 1 $ za 4 kWh bez poplatku za připojení. Tato jednoduchá a transparentní cena umožňuje každému vědět, kolik bude stát jeho každodenní jízda. Cílem ZipCharge je poskytovat nižší ceny za kWh ve srovnání s pevným AC nabíjením, protože integrovaný systém ukládání energie v GoHubu umožňuje ZipCharge odebírat čistší a levnější elektřinu přes noc.

Speciální funkce

GoHub integruje řadu volitelných technologií včetně zachycování dešťové vody, Wi-Fi hotspotu, nabíjení mobilních zařízení, zelené střechy a využití obnovitelných energií včetně inovativních větrných turbín vhodných pro městské i venkovské prostředí. Větrné turbíny byly vyvinuté nizozemskou společností Flower Turbines. GoHub může také poskytovat udržitelná řešení nabíjení pro jiné formy mobility s volitelnou dokovací stanicí pro mikromobilitu pro eScootry a elektrokola, integrované s jakýmkoli poskytovatelem.

Recyklace baterií

GoHub znovu používají baterie po skončení jejich životnosti pro ukládání energie. Tím se prodlouží použitelnost baterie při současném snížení nákladů.

Cena veřejného nabíjení

GoHub budou třikrát levnější a třikrát rychlejší při instalaci ve srovnání s pevnými pouličními nabíječkami úrovně 2, čímž se doba návratnosti pro veřejné nabíjení střídavým proudem změní z 8 až 10 let na méně než dva roky. To by umožnilo vládě a městům instalovat více nabíječek na více místech. GoHub přichází se sadou technologické podpory. Všechno bude propojeno s cloudem ZipCharge a softwarem pro správu energie a vzdálené monitorování, aby byla zajištěna provozní bezpečnost a optimalizovány náklady na nabíjení a spotřeba energie.

ZipCharge Go

Lehká powerbanka ZipCharge Go, navržená podle stejných standardů jako automobilové elektronické systémy, má velikost kompaktního kufru na kolečkách, který lze nabíjet v GoHubu, doma nebo jinde pomocí standardní domácí zástrčky. Pomocí zasouvací rukojeti jej pak uživatelé převezou na místo, kde zaparkovali svůj elektromobil, a zapojí jej do nabíjecího portu. Port uzamkne nabíjecí kabel a zajistí nabíječku ve vozidle. ZipCharge Go poskytuje dosah až 32 km, poskytuje dostatečný dojezd pro průměrné denní dojíždění ve Spojeném království, resp. EU. Poté jej lze úhledně uložit v kufru (zavazadlovém prostoru) nebo doma. ZipCharge Go lze používat za všech normálních povětrnostních podmínek jako normální pevný nabíjecí bod. (Pozn.: dojezd je vypočtený pro Tesla Model 3 Long Range na základě výrobcem uvedené použitelné kapacity baterie a oficiálního dojezdu WLTP. Skutečný dojezd bude záviset na vozidle, efektivitě, stylu jízdy, trase a jízdních podmínkách).

O ZipCharge

ZipCharge vytváří první celosvětovou přenosnou síť nabíjení elektromobilů, která bude sloužit miliardě lidí pohodlným a levným nabíjením, ať zaparkují kdekoli. Posláním společnosti je demokratizovat nabíjení elektromobilů odstraněním hlavní překážky vlastnictví elektrických vozidel. Jen ve Spojeném království 40 % domácností vlastnících automobil nemá vyhrazené parkování mimo ulici a nemůže si nabíjet doma. Společnost ZipCharge vyvinula řadu přenosných nabíječek pro elektromobily, které jsou kompaktní, cenově dostupné a propojené a poskytují dostatečný dojezd pro každodenní ježdění. Nabíječky jsou navrženy tak, aby se daly snadno používat pro osobní použití doma, v práci a na jiných místech – kdekoli řidič zaparkuje svůj vůz. Přenosná nabíjecí platforma ZipCharge kombinuje hardware, software, strojové učení a inovativní modely vlastnictví, aby bylo nabíjení elektromobilů dostupnější, pohodlnější a levnější díky využití nabíječky jako místního úložiště energie, které poskytuje flexibilitu a odolnost sítě prostřednictvím inteligentního systému hospodaření s energií. S GoHub má ZipCharge jedinečnou pozici jako první na světě „operátor energetických bodů“ poskytující energii jako službu v budoucí decentralizované energetické síti. Cílem ZipCharge je globální nasazení 100 000 GoHubů do roku 2030 na podporu nabíjení elektromobilů, odolnosti místní sítě a energetické demokracie.

Další informace najdete na www.zipcharge.global

Fakta

ZipCharge uvádí na trh řadu výkonných, chytrých přenosných nabíječek s kapacitou od 4 do 8 kWh. Jednoduché nabíjení z domácí zásuvky poskytuje dojezd cca 30 km na úrovni 2 (7,2 kW). Nabíjení vozidla trvá přibližně 30 – 60 minut v závislosti na kapacitě baterie, účinnosti vozidla atd. Obousměrné nabíjení umožňuje ZipCharge Go fungovat jako místní úložiště energie a vracet proud  zpět do sítě, když se nepoužívá.

Poznámky

Ve Spojeném království více než 40 % (8,5 milionu) majitelů aut nemá vyhrazené parkoviště (na ulici nebo mimo ni), v Londýně a hustě zalidněných metropolitních oblastech se to zvyšuje až na 65 %. Zdroj: English Housing Survey (2016) London Assembly Environment Committee (2018).

Neschopnost nabíjet poblíž nebo doma je hlavním důvodem odmítání elektromobilů. Podle výzkumu 38 % účastníků uvedlo, že si v příštích pěti letech pravděpodobně elektromobil nekoupí, přičemž 59 % se obává, že nebudou moci nabíjet doma. Zdroj: Ofgem (2021).

Na podporu teorie, že přístup k nabíjení je významnou překážkou, uvedlo 89 % dotázaných, že by byli povzbuzeni k nákupu elektromobilu, pokud by jim byl nabídnut přístup k parkovacímu místu – na ulici nebo v práci – kde by si mohli svůj elektromobil nabít, zatímco je zaparkován. Zdroj: Connected Curb (2020).

Průměrná denní cesta autem ve Spojeném království a Evropě je přibližně 30 km, přičemž průměrná cesta jedním autem je něco málo přes 10 km. Zdroj: National Travel Survey 2019 (před COVID-19), studie Eurostatu o mobilitě cestujících provedené členskými státy EU 2019.

Podrobné info: https://bit.ly/GoHub_Press_Pack

Více obrázků: https://bit.ly/ZipCharge_Images

Video: https://youtu.be/iiujtQZlUYY

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail