Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Barum slaví sedmdesát pět let od svého založení

Značka Barum vznikla spojením názvů podniků Baťa, Rubena a Matador/Mitas. Před 75 lety bylo poprvé zaregistrováno dodnes používané logo značky Barum. Tradiční český výrobce navazuje na více než devadesátiletou tradici výroby pneumatik ve Zlíně a v jeho okolí. Dnes jsou se značkou Barum vyrobeny desítky milionů pneumatik ročně a v celém koncernu Continental reprezentuje v Evropě druhou nejprodávanější značku. Mezi českými řidiči si navíc drží již po řadu let pozici nejoblíbenější značky pneumatik. V roce 1993 se Barum stal součástí německého koncernu Continental AG.

Fotogalerie (3)
Barum rally (zdroj Continental)

Podle průzkumu* společnosti Continental Barum, s. r. o., až 68 % respondentů v minulosti vlastnilo pneumatiky Barum. Značka je v tuzemsku dlouhodobě velmi oblíbená, zejména pro svůj tradiční český původ, vysokou kvalitu, spolehlivost a rovněž dobrý poměr ceny a výkonu. Vysokou oblíbenost potvrzují též mnohá ocenění, která značka obdržela na známém zákaznickém portále Heureka.cz. Zimní pneumatiky Barum Polaris 5 zde například v letech 2018–2022 získaly pětkrát v řadě vítězství v kategorii Produkt roku. Z letních pneumatik nejvíce bodoval model Barum Bravuris 5HM, který tuto kategorii ovládl v roce 2020 a zároveň se stal jejím trojnásobným finalistou v letech 2019, 2021 a 2022.

Baťa průkopníkem tuzemské výroby pneumatik

Barum disponuje pozoruhodnou historií, sahající až do roku 1932, kdy se bratři Tomáš a Antonín Baťovi rozhodli, že si budou pneumatiky pro své podnikové nákladní vozy vyrábět sami, čímž sníží náklady na přepravu. Ještě pod značkou Baťa začali tyto pneumatiky dodávat na český trh a později k nim přidali i obutí pro osobní vozy. Značka Baťa tím způsobila doslova revoluci na tehdejším československém trhu s pneumatikami, neboť do té doby byli tuzemští řidiči závislí především na dovozu ze zahraničí. Domácí výrobek pomohl snížit cenu na trhu. Výroba díky tomu výrazně rostla, svého vrcholu dosáhla v roce 1939, kdy Baťův závod opustilo na 250 000 nově vyrobených pneumatik.

Vznik a přejmenování na značku Barum

S příchodem druhé světové války ale nastalo zpomalení výroby, zejména kvůli nedostatku výrobního materiálu. Zásadní zvrat ve vývoji značky nastal, když tehdejší československý prezident Edvard Beneš podepsal dekret o znárodnění a zlínský podnik postupně přešel do vlastnictví státu. V roce 1947 vznikla dohoda o vytvoření nové obchodní organizace, jež zastřeší i distribuci a prodej pneumatik. Spojením prvních písmen značek Baťa, Rubena a Matador/Mitas tehdy vzniká nový podnik s názvem Barum. Pod jeho jménem se později prodávaly veškeré gumové výrobky v ČSR, resp. v ČSSR – nejen pneumatiky!

Partnerství s rallye, spuštění výroby v Otrokovicích

V roce 1971 proběhl první ročník nejslavnějšího motoristického podniku na území Československa s názvem Barum Rally. Značka Barum byla od začátku jeho hlavním partnerem a také s ním spojila oficiální název.

Silný člen koncernu Continental

Po sametové revoluci v roce 1989 musel Barum pro zachování své existence nalézt silného partnera. Toho našel v německém koncernu Continental AG. Smlouva o joint-venture byla podepsána 21. 12. 1992 a v platnost vstoupila 1. 3. 1993. Vznikla společnost Barum Continental s.r.o. (dnes Continental Barum s.r.o.) a značka Barum se stala součástí koncernu Continental AG. Díky novému silnému partnerovi firma získala přístup k nejrůznějším know-how a k moderním technologiím, výsledkem čehož proběhl výrazný růst výroby a dramatický nárůst kvality pneumatik značky Barum.

Milníky v historii značky Barum

1932      Vyrobena první pneumatika značky Baťa

1948      Vznik značky Barum

1959      První bezdušové pláště

1967      První radiální pneumatika Barum 155-14 OR 1 určená mj. pro legendární Škodu 1000 MB

1971      Zahájena výroba v továrně v Otrokovicích, dnes největším závodě společnosti Continental v Evropě, první vylisovanou pneumatikou je radiální Barum 155-14 OR 6

1971      První ročník nejslavnějšího motoristického podniku na území Československa s názvem Barum Rally, značka Barum je celou dobu jejím partnerem.

1987      Pneumatiky OR 37 pro Škodu Favorit

1993      Barum se stává součástí koncernu Continental AG.

2002      Pneumatika Barum Bravuris zvládne rychlost až 240 km/h.

2010      Uvedena nová letní pneumatika Barum Brillantis

2018      Uvedena nová zimní pneumatika Barum Polaris 5

2019      Uvedená nová generace oblíbené letní pneumatiky Barum Bravuris 5 HM

2023      75. výročí založení značky Barum

 

* Statistické údaje pocházejí z průzkumu společnosti Continental Barum s.r.o., realizovaného agenturou Progress Promotion v Česku a na Slovensku v červnu 2022 na celkovém vzorku 1320 respondentů a zaměřeného na nákupní chování a vnímání komunikace značky mezi koncovými zákazníky.

Continental AG

Společnost Continental, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V současné době má více než 190 000 zaměstnanců v 58 zemích světa. Divize pneumatik má 24 výrobních a vývojových závodů po celém světě. Portfolio divize pneumatik zahrnuje také služby zaměřené na obchod s pneumatikami a jejich použití v rámci vozových parků, jakož i digitální systémy pro správu pneumatik. Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě a Horšovském Týně. Koncern Continental AG zaměstnává v České republice a na Slovensku na 17 200 zaměstnanců. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.

Odkazy

www.continental.cz
www.continental-corporation.com

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail