Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Tip na přípravu vytápění na příští zimu

Většina domácností po loňském zdražení byla nucena omezit spotřebu energie snížením teploty ve vytápěných místnostech. Léto je nejlepším obdobím pro přemýšlení o dalších úsporných opatřeních. Může to být třeba výměna starých radiátorů za nové, modernější. Tato varianta je relativně rychlá a zajistí nižší spotřebu energií.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek KORADO

Radiátory jsou důležitým prvkem každého interiéru. Zvyšují se požadavky na jejich tepelný výkon i na  estetický vzhled. Postupem času radiátory mění svou podobu. K nejvýraznější proměně došlo v 90. letech minulého století, kdy evropský trh ovládla desková otopná tělesa.

Nové deskové radiátory umí ušetřit tisíce korun

Radiátory vydrží i více než tři desítky let. Jestliže se však na nich objeví rez nebo na zemi pod nimi provlhlá místa, s největší pravděpodobností jim odzvonilo. Při výběru nových jsou pro většinu lidí jasnou volbou deskové radiátory. Mezi hlavní přínosy patří bezesporu úspora. Díky své konstrukci obsahují až 3x menší množství vody. Dokážou tak pružněji reagovat na změny teplot v místnosti a zamezují zbytečnému přetápění. Ve výsledku to znamená, že nedochází ke zbytečnému plýtvání energiemi, za topnou sezónu je možné ušetřit i tisíce korun, a teplota v interiéru je stálejší.

Dalším důvodem výměny radiátorů může být rekonstrukce bytu či domu. Do nově zrekonstruovaného interiéru se starší typy těles nehodí, a proto mnozí lidé sáhnou po moderních tělesech, které se stávají designovou součástí interiéru. V dnešní široké nabídce je možné vybírat z nepřeberného množství barev i stylů.

Výměna krok za krokem

V případě pouhé výměny starého žebrového radiátoru za nový je postup výběru poměrně jednoduchý. Aby radiátor plnil stejnou funkci a poskytoval dostatečný tepelný komfort, je při výběru důležité znát rozměry a počet žeber radiátoru, který chceme nahradit. Odpovídající náhradu najdeme např. v radiátorech firmy KORADO typu Radik Klasik R, které jsou pro rekonstrukce přímo určené. Pokud si s výběrem zákazníci nejsou jisti, mohou si prostřednictvím webových stránek v deseti jednoduchých krocích správný typ radiátoru vybrat sami.

Na výměnu radiátorů jsou nejvhodnější letní měsíce. Demontáž starého radiátoru z otopného systému není nijak složitá. Starý radiátor se odstraní ze zdi i s původními závěsy, na kterých byl připevněný. Odkrytou stěnu je vhodné opravit. Následuje samotná montáž nového radiátoru. Umístí se nové držáky radiátoru na zeď (může se i vymalovat) a pak se provede opětovné připojení k otopnému systému prostřednictvím původních rozvodů. Hlavní výhodou těchto radiátorů je zcela stejná připojovací vzdálenost trubek, jakou mají původní článkové radiátory, není tedy třeba žádné trubky řezat, svařovat apod.

Doplňky, které zdobí i šetří

Po výměně radiátorů je třeba myslet i na vhodné doplňky, které účet za energie pomohou ještě více snížit. Sušáky, vyrobené pro všechny typy deskových radiátorů Radik, zajistí dostatečný tepelný komfort i usušení prádla. Zakrývání radiátorů prádlem by se nemělo dělat, zamezuje proudění tepla do místnosti a navíc se při sušení zvyšuje vlhkost, která kondenzuje na stěnách a způsobuje plísně. Při úklidu bychom neměli zapomínat ani na čištění radiátorů. Nestačí je jen otřít na povrchu. Největší tepelné ztráty totiž způsobuje prach usazený uvnitř radiátorů. Proto by měl být součástí výbavy každé domácnosti speciální kartáč, který je navržený pro rychlý a jednoduchý úklid radiátorů v místech, kam se při úklidu běžně nedostaneme. Sušák i kartáč najdete v nabídce výrobců radiátorů.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail