Biografie

Článků v rubrice: 179

„Karma“ Karla Macháčka

Při vyslovení jména Karel Macháček se snad jen zasvěceným plynárenským odborníkům vybaví logo Karma a s ním spojená osobnost úspěšného podnikatele a vynálezce první poloviny minulého století. Zato mnozí si dodnes pamatují, že do koupelen českých domácností jsme si desítky let pořizovali i v éře reálného socialismu právě karmy. Poválečná doba je však obdobím, kdy se po stejnojmenné firmě (Karel Macháček) již definitivně slehla zem. Pojem „karma“ se letos dožívá 107 let své existence. Dnes je již jen zobecněným hovorovým označením průtokového plynového ohřívače vody a název znovuzrozené akciové společnosti Karma, tradičního českého výrobce širokého sortimentu kuchyňských spotřebičů, plynového vytápění, klimatizací a ohřevu vody. Víme, kdo byl nositelem názvu, který přežil až do dnešních dnů?

Fotogalerie (2)
Budovy firmy Karma tak, jak vypadaly ve 40. létech 20. století (zdroj firma Karma a. s.)

Bohužel o soukromém životě osvíceného průmyslníka, úzce spjatého s historií plynárenství, topenářství a energetiky u nás, toho víme až neuvěřitelně málo. Narodil se 27. ledna 1874 ve východočeské obci Bědovice a zemřel neznámo kde a kdy. Protože obvyklé informační zdroje (encyklopedie, internet) neuvádějí téměř žádné reálie, obrátili jsme se při pátrání na pražskou marketingovou a poradenskou agenturu ASPEN.PR, mezi jejíž klienty patří také a. s. Karma. Výsledek byl opět tristní: „O osobě Karla Macháčka opravdu nevíme vůbec nic. Před deseti lety jsme si nechávali zpracovat přehled o historii firmy i jejím majiteli. Ani autor tohoto historického pohledu se nedopátral ničeho konkrétního. Kdyby nepostavil továrnu v Českém Brodě, která stojí dodnes, a nedal si zaregistrovat několik patentů, mohli bychom se domýšlet, že tento člověk snad ani neexistoval...“. Mimo zjištění z publikace spisovatelky S. Jarolímkové o životě ve staré Praze, že náš protagonista údajně nejraději pojídal zapečené šťouchané brambory, musíme vzít za vděk poznatkům z nejnovějšího popisu (2014) profilu firmy Karma a. s.

Podnikavý mladík založil ve Vysočanech vlastní firmu

Na počátku 20. století nebyl u nás žádný tuzemský výrobce plynových spotřebičů pro domácnosti. Toto zboží k nám dodávaly zahraniční firmy – především Siemens a Junkers. Zatímco ve Vídni a Budapešti bylo již používání plynu pro vaření a přípravu teplé vody poměrně rozšířené a plynárenství bylo na vzestupu, v Praze nastal v této oblasti útlum. Způsobil jej především nástup elektřiny, která začala vytlačovat plyn z osvětlení ulic a bytů. Použití plynu bylo tehdy na historickém přelomu a o zvelebení plynárenství a modernizaci plynáren se začalo teprve vážně uvažovat. Zároveň však začala v té době v Praze probíhat nebývalá stavební aktivita. Celé ulice a bloky nových domů v předměstských obcích na obou březích Vltavy rostly jako houby po dešti a rodila se moderní velká Praha. V bytech se plynovody zřizovaly ne již ke svícení, nýbrž k vaření a pečení, k ohřevu vody a postupně také k vytápění. Tyto změny správně vystihl a pochopil mladý podnikavý muž, který věděl, že půlmilionová Praha nemůže bez výrobny a opravny plynových spotřebičů dlouho existovat. Založil proto v roce 1910 ve Vysočanech továrnu – první svého druhu v Čechách –, ve které začal tento sortiment vyrábět.

Učil se u Simense

Tímto mladíkem nebyl nikdo jiný než právě Karel Macháček. Měl na svou dobu velmi dobré teoretické znalosti z oblasti konstrukce plynových spotřebičů. Po absolvování odborné průmyslové školy v Drážďanech nabyl svých dalších technických a hlavně praktických zkušeností ve výrobnách plynových spotřebičů v cizině, zejména u berlínské firmy Siemens. Ve své továrně, kterou v roce 1915 přenesl do Libně, začal vyrábět kvalitní spotřebiče. Postupoval od vařidel a žehliček k plynovým sporákům, reflektorovým kamnům a k plechovým a litinovým radiátorům, od stojatých válcových koupelnových ohřívačů ke známým nástěnným plochým průtokovým ohřívačům nazývaným i v dnešní době „karma“. Vytvořil řadu dalších různých druhů plynových spotřebičů jako pražiče kávy, opékače topinek, ožehovače chlupů a peří, rozžehovače koksu a uhlí pro kotle ústředního topení, plynové rožně, udírenské rošty, cukrářské pece, opékače oplatek a jiné.

Pustil se i do realizace vlastních vynálezů

Nekopíroval jen cizí vzory; sám byl totiž erudovaným vynálezcem a jeho spotřebiče měly vysokou technickou úroveň. Přihlásil a realizoval celou řadu patentů, kterými vylepšil řešení plynových hořáků, uzavíracích kohoutů apod. Pravděpodobně nejvýznamnější patentovou přihláškou byla ta z 31. května 1929 č. P 3889 – 29, která přinesla řešení automatického otevírání přívodu plynu do hořáku průtokového ohřívače po otevření výtokového vodního uzávěru. Jedná se o známý, dodnes používaný, princip využívající rozdílu tlaku vody vznikajícího před a za škrticím orgánem při průtoku vody a působícího pod a nad membránu automatického membránového ventilu.

Postavil dokonce slévárnu

Ve snaze vymanit se ze závislosti na externích dodavatelích slévárenských odlitků, vybudoval Macháček po vzoru amerických automobilek vlastní moderní slévárnu. Když byla v roce 1927 zahájena výroba svítiplynu v nové plynárně v Praze-Michli s velkou výrobní kapacitou, stál již v Českém Brodě nový moderní Macháčkův závod, kam byla přenesena výroba plynových vařidel, žehliček a sporáků s modelovnou, formovacími stroji, pískovým tryskačem a bubnem a také vlastní smaltovnou se dvěma muflovými pecemi.

Továrna v Libni dále sloužila výhradně pro výrobu a opravy zařízení pro ohřev vody o výkonnosti od 2 do 30 l/min. Zde měl závod vlastní zkušebnu, chromovnu, niklovnu a lakovnu s moderním stříkacím zařízením. Oba závody zaměstnávaly ve čtyřicátých letech minulého století 150 kovodělníků a 22 úředníků. K popularitě výrobků KARMA v nemalé míře také přispěl kvalitní záruční i pozáruční servis a ochota a vystupování pracovníků firmy vůči zákazníkům.

Znovuzrození Karmy

V roce 1952 byla firma znárodněna. V období socialismu se jmenovala Okresní podnik místního průmyslu (OPMP) Český Brod.

Po roce 1989 prožila továrna KARMA cosi jako nové zrození a vrací se jí nyní vše dobré, co v minulosti vykonala. V roce 1991 byla založena akciová společnost Karma Český Brod, která má široký sortiment v oblasti kuchyňských spotřebičů, plynového vytápění, klimatizací a ohřevu vody. V sortimentu konvenčních plynových kamen je jedničkou na českém trhu a odbytiště jejich produktů se stále rozrůstá i v zahraničí. V poslední době se firma více specializuje na plynové krby jak vestavné, tak volně stojící. Dokonce vyvinula volně stojící plynové krby s uzavřenou spalovací komorou, kdy jsou spaliny odváděny odtahovým systémem ve zdi a rovněž vzduch pro hoření je nasáván z venkovního prostředí. „Tento typ výrobku prozatím na českém trhu nenaleznete a jsme velmi rádi, že s těmito produkty naše společnost přichází a získává tak další prvenství, kterým navazuje na historický odkaz - věnovat se intenzivně rozvoji plynárenství a rozšíření možností využití plynu ve všech sférách“, říká hrdě Bc. Jan Vlček, obchodní manažer pro ČR ze společnosti Karma Český Brod a.s.

Karel Macháček by měl ze svých následovníků radost.

Zdroje

1. Encyklopedická edice LISTY (4). Podnikatelé. Encyklopedický dům, Praha 1997.

2. Výroční zpráva Karma, a. s., Český Brod za rok 1995, Český Brod 1995.

3. Profil firmy Karma a. s. www.karma-as.cz, Český Brod 2014.

4. Jarolímková, S.: Co v průvodcích nebývá 3. Motto, Praha 2008.

5. Novák, R.: Historie plynárenství v datech. Informační systém GAS, Praha 2001.

6. Riedl, R.: Historie plynárenství a jeho vývoj v Československu. SNTL, Praha 1978.

 

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail