Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Týden bez elektřiny z uhlí ve Spojeném království

V týdnu od 2. do 8. května 2019 bylo Spojené království zásobováno elektřinou, aniž by byl spálen jediný kilogram uhlí. Mohou být Britové nadšeni? Zatímco jedni to vítali jako známku toho, že se země stává zelenou, celkový obraz je méně povzbuzující. V průběhu této bezuhelné periody dodaly obnovitelné zdroje energie pouze 23 %, zatímco zemní plyn 45 %. Navíc, Spojené království se odklání od kurzu dlouhodobého cíle ve snižování emisí skleníkových plynů, podobně jako je tomu i jinde na světě.

Fotogalerie (1)
Bezuhelný týden. Spojené království vyrábělo celý týden elektřinu bez spalování uhlí, ale jen malé množství pocházelo ze slunce, větru, vody a biomasy (zdroj BM Reports and Sheffield Solar)

Výroba elektřiny bez spalování uhlí je relativně snadná. Horší je to s vytápěním domů, výrobou cementu a oceli, výrobou potravin apod. V posledním desetiletí země přešla od získávání jedné třetiny elektřiny z uhlí přibližně k témuž podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE). Podle plánu se předpokládá, že v roce 2019 se uhlí bude podílet na výrobě elektřiny jedním procentem a do roku 2025 bude zcela vyloučeno. To ale není tak „ekologické“, jak se na první pohled zdá. Spojené království získává dnes asi 11 % elektřiny z „obnovitelné“ biomasy, v níž velká část pochází z dováženého (!) dřeva. Je známo, že náhrada uhlí dřevem není zelená výměna, ale že představuje poškozování životního prostředí. Dokonce samotný britský Committee on Climate Change tvrdí, že masová výroba elektřiny z biomasy je špatnou myšlenkou. Dřevo by se mělo používat např. pro účely výstavby, aby byl uhlík v dřevu uzamčen a nedostal se do atmosféry. Spojené království zastavuje v současné době výplatu většiny dotací, které popohnaly revoluci obnovitelných zdrojů a dokonce vetuje nejlacinější formu obnovitelné energie, tj. onshore větrné elektrárny. Zatímco OZE by během desetiletí mohly vyrobit až polovinu elektřiny ve Spojeném království, očekává se, že se „rozvoj“ OZE naopak v tomto desetiletí téměř zastaví.

Globální revoluce obnovitelných zdrojů se dostává do problémů

International Energy Agency (IEA) nedávno oznámila, že v roce 2017 se výkon slunečních, větrných a vodních elektráren a bioenergie zvýšil o 180 GW a že i v roce 2018 stejný výkon přibyl. IEA rovněž sdělila, že bude každoročně třeba vybudovat kapacity 300 GW v takových typech elektráren, aby se do roku 2100 omezilo oteplování Země alespoň pouze na 2 stupně Celsia. Údaje z roku 2018 jsou podle IEA velmi varující, ale chytrá a rozhodná politika by opět mohla rozvoj OZE nastartovat. V současné době se o údajích IEA vedou diskuse. Tyto údaje zahrnují pouze nově vyrobenou elektřinu, která byla ověřena a potvrzena. V roce 2018 bylo ve zvláštní publikaci uvedeno, že ve většině zemí světa, s výjimkou Číny, investice do OZE klesají. A nyní i Čína své investice snižuje. Mnozí klimatičtí aktivisté podporují myšlenku, že snižující se náklady na budování OZE budou znamenat, že nahradí fosilní paliva i bez vládní podpory. Jestliže ale ceny elektřiny nezůstanou na dostatečně vysoké úrovni, pak investoři převedou své peníze jinam. Měli bychom se sice radovat, že uhlí končí, ale měli bychom se i nadále obávat toho, jakým způsobem a čím bude nahrazeno.

Podle Michael le Page: The renewables revolution is stalling. New Scientist, 2019, č. 3230, s. 15

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail