Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Největší světové zásoby uhlí do těžby!

V africké Botswaně, pod jejímž územím leží obrovské zásoby uhlí, má začít těžba a export uhlí. Zásoby uhlí v Botswaně byly objeveny v 60. letech, ale až do dnešní doby zůstaly v podstatě netknuté. Vedly k tomu dva důvody: nízký počet obyvatel (2,3 milionu) a nedostatečná infrastruktura umožňující jeho export. Věří se, že botswanské zásoby uhlí jsou největší v Africe, ale stále se přesně neví, jak jsou velké a jak kvalitní. Analýza z roku 2012 uváděla 28,5 miliardy tun, tedy by se jednalo o dosud největší netěžené ložisko na světě. Klimatičtí vědci však alarmují: aby bylo možné udržet lidmi vytyčené globální klimatické cíle, měly by tyto zásoby zůstat pod zemí! Několik firem již zahájilo těžbu a první zásilka byla po železnici expedována do Jižní Afriky.

Fotogalerie (1)
Úryvek z materiálu Botswana Investment and Trade Centre pro potenciální investory do uhelného průmyslu země (zdroj BITC Investor Factsheet)

Až do roku 2019 Botswana ročně těžila méně než milion tun uhlí k výrobě domácí elektřiny. V posledních letech se však zájem o uhlí zvyšuje. Vláda chce, aby se stát stal energeticky soběstačným a ekonomicky nebyl závislý pouze na těžbě drahokamů. Botswana patří mezi nejstabilnější a nejlépe fungující státy v subsaharské Africe. V září 2019 byl uveden do provozu první povrchový důl Masama 50 km severně od hlavního města Gaborone. Jeho majitel, společnost Minergy coal, uvedla, že současná těžba je 70 000 až 80 000 tun měsíčně a v příštím roce se má těžit již 100 000 tun.

Botswanské uhelné doly (dle Wikipedie)

Letlhakane leží v centrálním distriktu, obsahuje cca 107 milionů tun koksovatelného uhlí.

Mea leží v centrálním distriktu, obsahuje cca 335 milionů tun koksovatelného uhlí.

Mmamabula je plánovaný důl a uhelná elektrárna východně od hlavní trati spojující Gaborone a Francistown. Odhad zásob - 2,4 miliqqqqardy tun.

Morupule Colliery státem vlastněný důl leží v regionu Palapye, zásoby se odhadují na 5 miliard tun

Sese leží v centrálním distriktu, obsahuje cca 2.73 miliardy tun koksovatelného uhlí.

Špatná zpráva pro klimaalarmisty

Joeri Rogelj z International Institute for Applied Systems Analysis v Rakousku vypočítal, že spalování uhlí z Botswany by uvolnilo do atmosféry na 63 až 84 miliard tun CO2, což je až 25 % celkového množství, které by svět mohl emitovat, aby se dosáhlo pravděpodobnosti 50 : 50, že se dosáhne cíle oteplení jen o 1,5 stupně Celsia. Nikola Wagner z university v Johannesburgu poznamenal, že Botswana se těší, že bude uhlí exportovat hlavně do Jižní Afriky, kde uhlí dlouho nahrazovalo ropu v průmyslu, ale jeho zásoby již zde končí. O vstup do botswanských dolů se zajímá i Čína.

Zdroje: Graham Lawton: World´s largest untapped coal reserves to be mined. New Scientist, 2019, č. 3250, s. 7

https://www.gobotswana.com/sites/ůdefault/files/BITC%20-%20Coal%20Value%20Proposition.pdf

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail