Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Bikiny a atomová fyzika

Když před téměř 70 lety pařížští muži poprvé uviděli dámské plavky bikiny, unisono prý prohlásili: „Tak to je bomba!“. Po skončení druhé světové války se tehdy svět módy nechal inspirovat atomovou fyzikou. Bikini a bikiny – dvě téměř stejná slova, která však vyjadřují něco naprosto odlišného. První označuje neobydlený tichomořský atol, druhý populární miniaturní dvojdílné dámské plavky, bez nichž si dnešní život na plážích, koupalištích a bazénech ani nelze představit. Víte, jak poznáte opravdové bikiny? Ty pravé se údajně dají provléknout prstýnkem.

Fotogalerie (1)
Slovo bikiny má opravdu souvislost se jménem atolu Bikini (zdroj Shutterstock)

Historie koupacích úborů (dnes již jen plavek menších a ještě menších) jistě nepatří mezi běžně sledované společenské události, zejména v oblasti vědy a techniky. Udělejme však výjimku a zamysleme se, jak spolu souvisí první jaderný výbuch na světě a dámské plavky moderního pojetí. Obé má svou dlouhou a zajímavou historii.

První jaderné zkoušky

Jadernou střelnici na atolu Bikini, který je součástí Marshallových ostrovů v Tichém oceánu, začala armáda USA používat k pokusům krátce po konci 2. světové války v červenci 1946. První jadernou zkoušku provedli Američané již 1. července 1946. Shodili jadernou pumu, která však vybuchla ještě před dopadem na zem. K testování se použity vysloužilé lodě americké armády, rozmístěné do kruhu. Po výbuchu se zkoumalo jejich poškození.

Další zkouška jaderné zbraně se uskutečnila 25. července 1946. Vzhledem k neúspěchu prvního pokusu šlo tentokrát o výbuch podmořský. Bomba o síle 20 kT vybuchla v hloubce 27 metrů. Výsledek byl ohromující. Po zbarvení vody na bílo, začala z moře vyrůstat obrovská kopule tvořená odhadem 500 000 tun vody; ta začala po čtvrt minutě opadávat. Lodě, které epicentrum výbuchu obklopovaly i tentokrát, byly touto variantou poničeny podstatně výrazněji.

V letech 1946 až 1958 se na Bikini uskutečnilo celkem 23 pokusných jaderných zkoušek včetně odpálení vodíkové bomby v roce 1954. Atol (typ ostrova v tropických mořích, který se skládá z kruhovitého korálového útesu, jenž obklopuje lagunu) je v současné době z důvodu přetrvávajícího radioaktivního zamoření neobydlený. Nachází se v něm mnoho vraků válečných lodí, což jej činí atraktivním pro potápěče. Atol Bikini již tak pevně zakořenil v povědomí moderního člověka, že byl v roce 2006 zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Inspirace pro módu

Zatímco se v jedné části světa američtí jaderní fyzikové a vojenští experti zabývali přípravami a vyhodnocováním svých experimentů, Evropané začali mít po ukončení druhé světové války 8. května 1945 jiné, příjemnější starosti. Demonstrace obrovské síly stvořené člověkem celou světovou veřejnost nadchla a jméno Bikini se stalo hitem. A tak není divu, že úspěchy atomové fyziky inspirovaly i svět módy. Za vynálezce bikin (z lat. „bi“ čili dva) v moderním pojetí se dnes považuje dvojice Francouzů – módní návrhář Jacques Heim (1899-1967) a automobilový inženýr Louis Réard (1897-1984). Již v květnu 1946 představil Heim v Cannes svoje plavky s názvem „Atome“ včetně sloganu „nejmenší plavky na světě“. Později řekl novinářům, že se zabýval myšlenkou „udělat něco s poválečnou morálkou Evropy“ ještě před koncem války počátkem roku 1945. Známější je však prezentace ještě menšího modelu inženýra Réarda (po válce nezaměstnaného a provozujícího matčin butik s luxusním prádlem), který představil svoji verzi plavek 5. července 1946 na módní přehlídce v pařížských lázních Piscine Molitor včetně sloganu „bikiny – menší než nejmenší plavky na světě“. Stalo se to jen čtyři dny po prvním výbuchu pumy na Bikinách. „Jsou tak malé, že o své nositelce prozradí úplně všechno, snad kromě jména matky za svobodna,“ tvrdil jejich tvůrce. Jednalo se o model s nevyztuženými trojúhelníkovými díly podprsenky a šňůrkovými kalhotkami, vyrobené opravdu z malého množství látky (necelých 200 centimetrů čtverečních). Vzhledem ke střihu plavek však nenalezl návrhář žádnou profesionální modelku, která by nové bikiny chtěla předvádět; všem se zdály poněkud výstřední a vše odhalující. Nakonec se této úlohy ujala šantánová tanečnice Micheline Bernardiniová z pařížského kasina, jejíž odvaha sice vyvolala značné pobouření u puritánských žen, ale na druhé straně euforii u pánského publika s výsledkem okolo padesáti tisíc milostných dopisů a nabídek nově získaných ctitelů.

Revoluce plážové módy

„Atomový výbuch“ ve světě plážové módy způsobil mezi novináři i diváky nebývalý rozruch i vlnu kritiky až pobouření. Mravokárci byli zděšeni. Nosit bikiny bylo po řadu let na mnoha plážích jižní Evropy zakázáno, a to dokonce i při soutěži Miss World. Údajně proto, aby nedošlo ke zvýhodnění odvážnějších soutěžících před těmi stydlivějšími. Klíčový zvrat nastal teprve v roce 1957, kdy se v bikinách ukázala ve filmu „A bůh stvořil ženu“ francouzská filmová hvězda a sexuální symbol té doby Brigitte Bardotová. Podobný účinek měla i scéna z Bondovky „Doktor No“ (1962), kde Ursula Andressová vystupuje z moře v bílých bikinách.

V 60. letech se móda bikin postupně rozšiřuje téměř do celého světa a pro tvůrce i výrobce se bikiny stávají zajímavým obchodním artiklem. Dalším významným mezníkem v historii plavek se stal 20. leden 1964. Tento den se na stránkách časopisu Sports Illustraten objevila fotografie první profesionální modelky, Němky Babette Marchové, v bílých bikinách. Od této události již letos uplynulo více než půl století. Největší boom bikin a minimalistické módy vůbec pak nastal v 90. letech minulého století, kdy z velké části zmizely zábrany a předsudky. Tehdy se nejslavnějšími plavkami staly ty, ve kterých se v seriálu Pobřežní hlídka předváděla na pláži vnadná Pamela Anderson.

Časem se mění styl i střih. Dnes se setkáváme s více druhy bikin, mezi něž patří tanga, monokiny, tankiny, V-kiny, mikrokiny, G-string a další. Rozdílné jsou i použité materiály (většinou syntetické), které reflektují odlišné nároky, které jsou na plavky kladeny ve vodním prostředí (především neprůsvitnost v mokrém stavu). Dnes Louis Réardovi, návrháři, který za tímto smělým činem stojí, děkují nejen miliony žen, ale potěšil i celé generace mužů.

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail