Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Čína plánuje první jadernou teplárnu

Čínská společnost China General Nuclear (CGN) a univerzita Tsinghua zpracovávají studii proveditelnosti výstavby první demonstrační jaderné teplárny pro dálkové vytápění, která bude vybavena čínským reaktorem NHR 200-II. Stejný reaktor v případě potřeby může dodávat teplo pro odsolování mořské vody nebo v kogeneraci vyrábět elektřinu. V rámci studie bude vybrána lokalita, vypracovány havarijní plány, zajištěna komunikace s veřejností, atd.

Fotogalerie (1)
Technické schéma reaktoru. 1 - primární výměník tepla, 2 - prostor pro stoupání ohřáté vody, 3 - biologické stínění, 4 - kontejnment, 5 - tlaková nádoba, 6 - aktivní zóna. (Zdroj: IAEA)

První výzkumy zahájila Čína již v 80. letech. V topné sezóně 1983-84 použil Institute of Nuclear Energy and Technology (INET) svůj zkušební reaktor bazénového typu k dodávce tepla pro budovy univerzity Tsinghua. Později byl vyvinut experimentální reaktor NHR 5 o tepelném výkonu 5 MW. Výstavba byla zahájena v roce 1986 a ukončena o tři roky později. Větší demonstrační reaktor NHR 200-II s výkonem 200 MW vznikl díky zkušenostem s reaktorem NHR 5 a je příslušnými orgány považován za zralou technologii. V 90. letech byl podroben bezpečnostním inspekcím. Jeho koncepce nabízí vysokou bezpečnost a možnosti širokého uplatnění, a to k výrobě elektřiny, k dálkovému vytápění domů, k dodávkám technologického tepla pro průmysl a k zásobování odlehlých oblastí energiemi. Díky vysoké bezpečnosti se může budovat v blízkosti center spotřeby. Další výhodou je to, že v případě jeho hromadné výroby by se zjednodušila výstavba a trvala by jen dva až tři roky.

Charakteristika

Reaktor je vodou chlazený s přirozenou cirkulací, s integrovaným primárním okruhem, může být provozován jak pod tlakem, tak v lehce varném režimu, má 6 parogenerátorů, dvojitý kontejnment, odstavuje se gravitačním pádem regulačních tyčí nebo injektáží kyseliny borité (za provozu bór neobsahuje), mezi primárním a sekundárním okruhem má vřazenou ještě jednu smyčku (intermediální) určenou k výrobě páry pro turbínu nebo odsolovací zařízení v případě, že nepůjde jen o teplárnu, ale o kombinované použití. Vložený chladicí okruh také zabrání výskytu radioaktivity v okruhu určeném pro vytápění.

Další parametry

Vstupní a výstupní teplota vody v aktivní zóně     145/210 oC

Průtok aktivní zónou                                                2376 t/h

Tlak ve vloženém okruhu                                         3 MPa

Vstupní a výstupní teplota ve vlož. okruhu                        95/145 oC

Průtok ve vloženém okruhu                                     3400 t/h

Teplota v topném okruhu                                        130/80 oC

Počet palivových tyčí                                                96

Obohacení paliva                                                      1,8 - 3 %

 

Při kogeneraci je schopen ke 200 MW tepelným dodávat 14 MW elektrických. Výstupní teplota páry pro turbínu je 130 - 140 oC. Při použití k odsolování by produkoval 120 000 m3 pitné vody denně, krychlový metr za 1 USD. V 90. létech se náklady na jeho postavení odhadovaly na 120 milionů dolarů.

Čínská vláda dává čisté jaderné energii při dodávkách tepla jasnou prioritu, neboť bude znamenat nižší spotřebu uhlí, menší znečišťování ovzduší a rozvoj čistého vytápění v severních oblastech.

Zdroje:

http:www.world-nuclear-news.org/NN-China-plans-demonstration-nuclear-heating-project-1202184.html

http://www.uxc.com/smr/Library%5CDesign%20Specific/NHR-200/Papers/1994%20-%20The%20200%20MW%20NHR%20and%20its%20Possible%20Application%20in%20Seawater%20Desalination.pdf

http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/29/009/29009800.pdf

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail