Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Začalo energetické spouštění plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov

V Murmansku zahájili 6. prosince 2018 pracovníci společnosti Atomflot (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) energetické spouštění prvního z dvojice reaktorů, které budou pohánět první světovou plovoucí jadernou elektrárnu. Reaktor č. 1 dosáhl 10% výkonu a před dalším navýšením výkonu projde řadou testů.

Energetické spouštění představuje řadu funkčních a bezpečnostních testů prováděných na reaktoru, které musejí být dokončeny před připojením k rozvodné síti. Je zásadní etapou v rámci komplexních zkoušek, která představuje funkční ověření všech systémů na palubě. Spouštění je rozděleno do několika etap. První etapa probíhá na úrovni 1 % až 10 % kapacity reaktoru a konečné fáze na 110 %. Během každé fáze se testují různé provozní režimy, aby byla zajištěna bezpečnost elektrárny. Při každé etapě dochází ke kontrole pracovních režimů technologických zařízení, automatické regulace, bezpečnostních systémů a dalších přístrojů a systémů. Teprve po úspěšném dokončení jedné etapy je možné a bezpečné dále zvyšovat výkon bloku. Před samotným spouštěním prvního reaktoru byly připraveny veškeré nezbytné podmínky pro spolehlivý a bezpečný provoz všech dotčených zařízení: byl vycvičen provozní a údržbářský personál, vypracovány provozní postupy, řídicí schémata a technická dokumentace, připraveny zásoby paliva a náhradních dílů, uvedeny do provozu systémy dispečerského a technologického řízení, systémy požární signalizace, radiační kontroly, řízení reaktoru a ventilace a zařízení pro nakládání s radioaktivními odpady.

Spouštění reaktoru je dlouhý proces

Komplexní reaktorové zkoušky začaly 25. listopadu 2018 a potrvají do jara 2019. Hlavním cílem této technologické operace je ubezpečit se o tom, že je blok plně připraven ke komerčnímu provozu. Očekává se, že všechny komplexní testy a přípravné postupy budou dokončeny do března 2019. Ve třetím čtvrtletí roku 2019 bude Akademik Lomonosov odvlečen do přístavu Pevek (nejsevernější město Ruska) na Čukotce, kde nahradí dosluhující Bilibinskou jadernou elektrárnu a Čaunskou teplárnu.

Bude vzorem pro další

Spouštění je významným mezníkem v práci ROSATOMu na plovoucí elektrárně druhé generace, tzv. Optimalizované plovoucí napájecí jednotky (OFPU). Očekává se, že jich bude postavena celá série a budou k dispozici pro export na nejslibnější trhy pro malé modulární reaktory na celém světě. Zatím značný zájem o tuto technologii přichází z Blízkého východu, severní Afriky a jihovýchodní Asie.

Generální ředitel společnosti ROSATOM Alexej Lichačev řekl: „Úspěšně provádíme testy podle plánu. Není pochyb o tom, že do příštího podzimu přivedeme Akademika Lomonosova na Pevěk, tak, jak jsme plánovali. Plovoucí jaderná elektrárna je ideálním řešením pro napájení odlehlých oblastí. Tento projekt považujeme za nový produkt, který je zajímavý nejen pro ruské arktické regiony izolované od elektrické sítě, ale také pro řadu dalších míst po celém světě. Dnes tedy demonstrujeme potenciálním partnerům referenční technologie v oblasti malých jaderných reaktorů.

O plovoucí jaderce

Malý reaktor na plovoucí plošině je navržen tak, aby umožňoval dodávat elektřinu do těžko přístupných oblastí Ruské federace bez ohledu na dopravní infrastrukturu, krajinu a náklady na dodávku paliva. Až 40 % nákladů na výrobu elektřiny založené na fosilních palivech se připisuje ceně uhlí, ropy nebo zemního plynu, jakož i nákladům na jejich dodávku. Tato hodnota je násobně vyšší u vzdálených míst kvůli dopravě. Malá velikost, nízká hmotnost a fixní náklady plovoucí jaderky eliminují podobné problémy. Tyto malé jaderné reaktory mohou pracovat nepřetržitě bez nutnosti doplňování paliva po dobu tří až pěti let, čímž se náklady na výrobu elektřiny podstatně sníží. Reaktory mají předpoklady pracovat zvláště dobře v oblastech s prodlouženým pobřežím, nedostatkem napájecích zdrojů a omezeným přístupem k elektrickým sítím. Zařízení lze dodat na libovolný bod podél pobřeží a připojit k existujícím sítím.

O plovoucích jaderných elektrárnách jsme v Třípólu již psali např. zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/492-plovouci-jaderne-elektrarny a zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/591-plovusky

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail