Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Záření gama na pomoc filipínskému byznysu

Většina filipínské produkce koření, sušené zeleniny a dalších rostlinných potravin závisí na jediném přístroji pro mikrobiologickou dekontaminaci - ozařovači gama ve Filipínském ústavu pro jaderný výzkum (Philippine Nuclear Research Institute (PNRI)) v Quezon City poblíž Manily. V tropickém podnebí je sterilizace potravin ionizujícím zářením nejlepší volbou. Požadavky na ošetření stoupají a zařízení, které má už odslouženo mnoho let, přestává stačit. PNRI ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA), připravuje jeho rekonstrukci a modernizaci a také uvažuje zapojit soukromý sektor do zřízení komerčního ozařovače.

Fotogalerie (1)
Velín ozařovače. Filipíny mají jediný gama ozařovač v jaderném výzkumném ústavu v Quezon City. Užívá se většinou pro dekontaminaci a sterilizaci potravinářského, lékařského a obalového materiálu. (Foto: M. Gaspar/IAEA, www.iaea.org)

Ozařování je nejúčinnější metodou sterilizace našich produktů. Kdybychom zařízení v PNRI ztratili, vážně by to ohrozilo náš byznys,” říká Jojo Orolfo, Vicepresident pro obchod a marketing firmy Farmtec Foods Inc, jedné z 91 klientů ozařovny. Farmtec Foods produkuje dehydratované výrobky z krevet používané jako pamlsky a ochucovadla v potravinářském průmyslu. Zboží vozí do ozařovny každý týden, ale poslední dobou má přístup omezen, protože je příliš mnoho dalších nových zákazníků a radioaktivní zářič slábne. „Jsme především výzkumný ústav. To, co po nás chce průmysl, je už komerční záležitost“, říká Carlo A. Arcilla, ředitel PNRI. „Kdyby byl k dispozici ozařovač o větší kapacitě, mnoho produktů národního zemědělství by bylo rázem lépe konkurenceschopných v zahraničí.“

Záření gama, pronikavé elektromagnetické záření produkované při rozpadu atomových jader, zabíjí mikroorganismy a je tak vhodné nejen v zemědělství a potravinářství, ale například i ke sterilizaci kosmetických produktů, zdravotnických materiálů a obalových materiálů. Použití ve velkém měřítku by pomohlo například růstu národního exportu banánů. Ozáření prodlouží životnost sklizených plodů bez nutnosti použít chemikálie. „Představte si, jaký přínos by to pro naši zemi mělo“, říká Arcilla.

Modernizace

Díky projektu technické spolupráce PNRI a IAEA se nynější zařízení modernizuje včetně zakoupení nového silnějšího zdroje radiace. Bude také zřízen nový automatický systém zajištění bezpečnosti. Ale ani modernizace nevyřeší stoupající zájem o ozařovací služby. PNRI se zástupci průmyslu a státních agentur připravuje schéma, podle kterého by pracovalo zařízení následně předané do soukromého sektoru. PNRI by provoz podporoval svými experty, dohledem a poradenstvím.

(O ozařování potravin jsme již psali v Třípólu zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/530-ochrana-potravin-ozarovanim a o použití velkých dávek zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/542-velke-davky-zareni)

Zdroj: https://www.iaea.org/newscenter/news/faced-with-growing-demand-for-services-philippine-nuclear-research-institute-to-upgrade-irradiation-facility

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail