Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Belgie začíná vyrábět molybden Mo-99 pomocí LEU

V belgickém výzkumném reaktoru 2 (BR2), jednom ze tří provozovaných výzkumných reaktorů v Belgickém jaderném výzkumném středisku (SCK-CEN) v Mol na severovýchodě Belgie, byl ozářen první terčík z nízkoobohaceného uranu (LEU, Low Enriched Uranium). SCK-CEN je klíčovým partnerem střediska IRE (Belgický institut radioelementů) pro výrobu radioizotopů. Nejčastěji užívaným radionuklidem v nemocnicích je technecium 99m (99mTc), které se přímo na odděleních nukleární medicíny připravuje jako dceřiný produkt z molybdenu 99 (99Mo). Výrobci radionuklidů tedy připraví 99Mo a co nejrychleji ho odešlou k příjemcům. Ústav IRE, se sídlem ve Fleurusu, uvedl, že první dávka 99Mo-99 bude odeslána do USA. V USA je nukleární medicína velmi rozšířená - technecium se používá denně ve více než 40 000 postupech!

Fotogalerie (1)
Různá obohacení uranu používaná pro různé účely (kresba MD)

V roce 2015 byly zahájeny předběžné konzultace mezi IRE a belgickým jaderným regulačním orgánem, Federální agenturou pro jadernou kontrolu (FANC), o přechodu z vysoce obohaceného uranu (High Enriched Uranium, HEU) na LEU. IRE požádala v červenci 2016 o změnu licenčních podmínek. Dne 24. října 2017 bylo královským nařízením vydáno povolení k zavedení výroby radiofarmaka z LEU. FANC a jeho technická dceřiná společnost Bel V schválily zahájení výroby Mo-99 pomocí LEU dne 14. dubna tohoto roku. „IRE, i přes omezení související se zdravotní krizí, pokračovala ve výrobě lékařských radioizotopů,“ uvedla Marie-Christine Marghem, ministryně energetiky, životního prostředí a udržitelného rozvoje. „Mám v úmyslu udržet belgické odborné znalosti v této oblasti a zároveň respektovat naše mezinárodní závazky v boji proti šíření jaderných zbraní. Dokončení tohoto projektu navíc zdůrazňuje význam financování výzkumu zaměřeného na lékařská řešení.“

Převod z používání HEU terčíků na LEU bude probíhat krok za krokem. V následujících měsících bude na americký trh dodána vyhrazená část vyrobeného 99Mo. Objem výroby bude později zvýšen, aby bylo možné dodávat 99Mo na bázi LEU ke všem odběratelům. Očekává se, že přechod bude plně dokončen do roku 2022. Také produkce dalšího radioizotopu, jodu-131 (131I), který se používá k léčbě rakoviny štítné žlázy, bude založena na LEU.

Použití HEU se považuje za potenciálně rizikové z hlediska šíření jaderných zbraní, proto se celosvětově nahrazuje LEU. (Rovněž výzkumné reaktory používající HEU přešly na palivo s obohacením uranu pod 20 %. Už v roce 2008 jsme informovali o výměně paliva v českém školním jaderném reaktoru Vrabec na ČVUT FJFI: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/582-vrabec-jede-na-nove-palivo )

O techneciu 99m a jeho výrobě jsme již v Třípólu psali: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/496-technecium-99m-a-jeho-vyroba . Nedávno jsme také psali jak problémy způsobené koronavirovou pandemií ovlivňují produkci radiofarmak ve světě: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/2510-jak-funguje-produkce-radionuklidu-pro-medicinu-v-dobe-koronakrize

Zdroj: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Belgium-starts-producing-Mo-99-using-LEU

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail