Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Nanoradiofarmaka

Radiofarmaka - léčiva obsahující radioaktivní izotopy - se po celá desetiletí úspěšně používají k diagnostice a také k léčbě rakoviny. Nedávný vývoj v nanomedicíně a nanotechnologii by mohl tyto léky učinit ještě účinnějšími a bezpečnějšími a nabídnout nové horizonty pro léčbu rakoviny.

Fotogalerie (1)
Radiofarmaka jsou léčiva obsahující malé množství radioaktivní látky. Užívají se k diagnóze i terapii a produkují a testují se za pečlivě kontrolovaných podmínek. (Foto: S. Slavchev/IAEA)

Vědci spolupracující na projektu koordinovaného výzkumu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA Coordinated Research Project) vyvinuli dvě nové nanočástice, které jsou příslibem pro novou generaci tzv. nanoradiofarmak, která by mohla dramaticky zlepšit včasnou detekci a terapii různých forem rakoviny.

Ozáření jen na správném místě

Očekává se, že dva nové nanonosiče - nanočástice schopné přenášet látky, jako jsou radiofarmaka, v těle pacienta na konkrétní místa nádoru - vstoupí letos do posledních fází preklinických studií. „Nanonosiče mohou radiofarmaka integrovat do své struktury, aby se na cestě do nádorových míst snadno nehromadily v nežádoucích orgánech pacienta. Tím se zabrání nežádoucím vedlejším účinkům,“ řekl Amir Jalilian, specialista na radiofarmaka v IAEA. „Protože jejich povrch obsahuje molekuly specifické pro nádory, váží se pouze na tyto buňky a radiofarmaka tak uvolňují své záření na správném místě“, dodal. Nanoradiofarmaka mohou být stabilnější v krevním oběhu díky silné vazbě vytvořené mezi radiofarmaky a jejich nosiči, čímž se zvýší bezpečnost pacienta snížením ozáření zdravé tkáně.

Mezinárodní spolupráce

Koordinovaný výzkumný projekt s názvem Nanosized Delivery Systems for Radiopharmaceuticals (F22064) zahrnoval vědce z 12 zemí, kteří vyvinuli více než 40 nových polymerních nanočástic pomocí chemické syntézy a/nebo radiační technologie. Cílem bylo poskytnout významné zlepšení v dodávce terapeutických radiofarmak pomocí nanotechnologie pro potenciální použití při zmírňování bolesti a utrpení pacientů na celém světě. Radiační technologie jsou jednou z nejúčinnějších a nejekologičtějších metod pro výrobu nanokonstruktů.

Najít správný materiál

Vědci experimentovali s různými základními strukturami, jako jsou nanogely, proteiny a anorganické nanočástice, a různými zaměřovacími činidly, které mohou cílit na různé typy rakoviny. „Nanočásticové radioaktivní sondy v kombinaci s polymerními nanomateriály mají reálný potenciál být příští generací nádorově specifických terapeutických radiofarmak, která minimalizují nebo eliminují nežádoucí akumulaci radioaktivity ve zdravých tkáních, což je problém spojený se stávajícími tradičními přípravky nukleární medicíny, tedy spojený s téměř všemi radiofarmaky“ řekl Jalilian.

Výsledky práce týmu IAEA byly publikovány v 76 vědeckých časopisech. Více se dozvíte zde: https://www.iaea.org/projects/crp/f22064.

Zdroj: https://www.iaea.org/newscenter/news/new-nanoparticles-hold-promise-for-radiopharmaceuticals-efficiency

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail