Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Historická událost ve Spojených arabských emirátech

Srpen roku 2020 byl důležitým milníkem v programu mírového využití jaderné energie ve Spojených arabských emirátech (United Arab Emirates, UAE). UAE se staly první zemí v arabském světě, která spustila vlastní jaderný reaktor. Již několik let zde úspěšně rozvíjejí intelektuální a fyzickou infrastrukturu, jež je nezbytná pro využívání jaderné energie k výrobě bezpečné, čisté a spolehlivé elektřiny v režimu základního zatížení. Jaderná elektrárna Barakah je důležitým národním projektem a integrální součástí energetické strategie země. Po dokončení všech bloků bude jaderná elektrárna vyrábět 25 % elektřiny v UAE a zabrání emisím 21 milionů tun CO2, což je množství, které by emitovalo 3,2 milionů automobilů.

Fotogalerie (4)
Připojení prvního reaktoru JE Barakah na síť v srpnu 2020 řídí personál v blokové dozorně (zdroj ENEC)

První reaktor JE Barakah je mezníkem v přechodu země od ropy na čistou energii budoucnosti. Ropné bohatství si země uchová pro budoucí využití, které bude užitečnější, než je její spálení jako paliva. Významnému milníku předcházela vsázka jaderných palivových článků v březnu, poté, co v únoru provozovatel elektrárny, společnost Nawah Energy Company (Nawah), získal provozní licenci od Federal Authority for Nuclear Regulation (FANR). Za ještě důležitější milník lze však považovat dosažení kritického stavu, který byl kulminací více než desetiletí vizí, strategického plánování a nadšení lidí v kombinaci s dodržováním nejvyšších standardů jaderné bezpečnosti a jakosti na základě trvalé spolupráce s mezinárodními organizacemi. „Týmy, pracující na výstavbě elektrárny, projevily neuvěřitelné úsilí pokračovat bezpečně při zmírňování problémů spojených s globální pandemií COVID-19. Od února jsme pracovali v těsné spolupráci s místními a federálními institucemi, jakož i s mezinárodní jadernou komunitou při zavádění robustních specifických bezpečnostních opatření, souvisejících s COVID-19. Tento přístup umožnil dodržet termín spouštění, na což jsme velmi pyšní,“ říká výrobní ředitel společnosti Emirate Nuclear Energy Corporation (ENEC), Mohamed al Hammadi. 

Tři faktory úspěchu UAE 

1/ Jasná jaderná politika UAE od samotného začátku definovala potřebu rozvíjet další zdroje energie ke krytí budoucí poptávky po elektřině pro další rozvoj ekonomiky. Stanovila přísnou provozní transparentnost, dodržování nejvyšších standardů v oblasti nešíření jaderných zbraní a jaderné bezpečnosti a závazky spolupracovat s dalšími národy, jakož i s IAEA podle jejích standardů mírového využívání jaderné energie. Výstavba jaderné elektrárny začala v roce 2012. Ve výběrovém řízení byla vybrána korejská společnost KEPCO. Již osm let nato společnost Nawah zahájila spouštění prvního ze čtyř jaderných bloků. 

2/ Spolupráce s jadernými partnery a všemi účastníky projektu znamená využití přínosů desítek let znalostí a zkušeností. Společnost ENEC pracovala velmi těsně s hlavním kontraktorem, společností Korea Electric Power Corporation (KEPCO), na splnění všech národních regulačních požadavků a mezinárodních standardů a nejlepších postupů. Jaderná elektrárna využívá jihokorejskou technologii reaktoru APR-1400, kterou KEPCO vyvíjí a dále vylepšuje v posledních třiceti letech, a která byla certifikována korejským jaderným regulátorem The Korea Institute of Nuclear Safety (KINS) k využití v Jižní Koreji, jaderným regulátorem FANR pro využití v UAE a v nedávné době také americkým regulátorem NRC pro využití v USA.

JE Barakah-1 je prvním reaktorem APR-1400 mimo Jižní Koreu (tři stejné reaktory jsou v provozu v Jižní Koreji již několik let a čtvrtý reaktor v JE Shin Hanul-2 má dosáhnout kritičnosti začátkem roku 2021). Na úspěchu JE Barakah-1 se podílejí i mezinárodní organizace, jako je IAEA a WANO (World Association of Nuclear Operators). „Začátkem roku 2020 provedl mezinárodní tým expertů z Atlanta Centre of WANO rozsáhlou analýzu provozní připravenosti prvního bloku a konstatoval, že blok je připraven k zahájení provozu. Úspěšné dokončení předprovozní prověrky ze strany WANO PSUR (Pre-Start Up Review) prokázalo, že naše elektrárna, lidé a postupy splňují mezinárodní spouštěcí standardy“, říká al Hammadi. 

3/ UAE usilovně pracují na přijímání, výcviku a certifikaci talentovaných pracovníků, aby měly udržitelný příliv jaderných profesionálů pro celkovou šedesátiletou dobu životnosti JE Barakah. Začátky byly těžké - v arabštině se musela nejprve vytvořit nová slova - odborné termíny pro jadernou energetiku a fyziku. „Dnes se pyšníme tím, že kolem 60 % pracovníků jsou příslušníci naší národnosti a už se stávají globálními lídry ve své profesi,“ chválí al Hammadi. 

UAE jsou na svou jaderku hrdé 

Celkově lze konstatovat, že jaderný průmysl je motorem společenského, akademického a ekonomického rozvoje. Jaderná energie v UAE podporuje ekonomickou diverzifikaci tím, že vytváří tisíce vysoce kvalifikovaných pracovníků a udržuje i lokální průmysl a dodavatelský řetězec. Do dnešního dne byly uzavřeny kontrakty s 2 000 lokálními společnostmi za 4,8 miliardy dolarů, s četnými společnostmi s kvalifikací dodávat služby a produkty jaderné kvality. To svědčí o tom, že jaderná energie představuje i jinou hodnotu, než jen poskytování velkého množství čisté elektřiny. JE Barakah a širší jaderný program UAE poskytuje jiným národům příklad, jak dlouhodobě využívat sociální, ekonomické a ekologické benefity, které přináší mírové využívání jaderné energie,“ komentuje al Hammadi. 

Zdroj: https://world-nuclear-news.org/Articles/An-historic-moment-for-the-UAE

Fotografie získány laskavostí Emirates Nuclear Energy Commission.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail