Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Rajčata odolná vůči vedru

Tváří v tvář globálnímu oteplování se Mauricius, ostrov v Indickém oceánu, obrátil o pomoc k jaderné technologii, aby pomohla vyvinout nové odrůdy rajčat. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) ve spolupráci s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) pomáhala mauricijskému národnímu Institutu pro výzkum potravin a zemědělství (FAREI) při vývoji nových odrůd rajčat pomocí ozařování. Nová vysoce výnosná a teplu odolná semena rajčat jsou nyní na světě a distribuují se zemědělcům. Pomoc ochraně národního hospodářství má hodnotu 14 milionů USD.

Fotogalerie (1)
Polní zkoušky nové odrůdy Rising Star na výzkumné stanici FAREI (foto: FAREI, copyright IAEA)

Rostoucí teploty mohou způsobit v plodinách tepelný stres, ovlivňovat výnos, představovat vážnou hrozbu pro příjmy zemědělců a následně hrozbu pro potravinovou bezpečnost země,“ uvedla Fatma Sarsu, šlechtitelka rostlin a genetička ve Společné divizi jaderných technik pro potraviny a zemědělství FAO/IAEA. „Jaderná technologie se celosvětově používá k vývoji nových odrůd plodin, které jsou odolnější vůči změně klimatu a uspokojují potřeby rostoucí populace.

Oteplování snižuje produkci až o 80 %

Na Mauriciu se rajčata pěstují na ploše 750 hektarů s průměrnou roční produkcí 11 000 tun. Když teploty stoupnou nad 30 stupňů, výnosy rajčat mohou dramaticky poklesnout až o 80 %. Při nadměrném slunečním záření a vysokých teplotách rostliny rajčat vysychají a neprodukují nové ovoce. Místní poptávka pak musí být uspokojena nákladným dovozem 10 000 tun produktů ze zpracovaných rajčat. „Během kalamit sucha dochází ke snížení produkce rajčat, což vede ke zvýšení ceny,“ uvedla Rita Devi Nowbuth, hlavní vědecká pracovnice FAREI. „Lidé se musí uchýlit k dováženým rajčatům ve zpracované formě, protože platí zákaz dovozu čerstvých rajčat.“

Radiační šlechtění

IAEA pomáhá Mauriciu s vývojem nových odrůd rajčat od roku 2007 prostřednictvím několika projektů technické spolupráce. Ve společné laboratoři šlechtění a genetiky rostlin FAO/IAEA v rakouském Seibersdorfu byla ozářena semena jedné místní odrůdy rajčat gama zářením. Poté se semena a sazeničky pěstovaly v růstové komoře a testovala se jejich rychlost růstu, tvar a barva, tolerance vůči teplu a výtěžek ovoce. Vhodné rostliny pak byly vybrány a jejich semena odeslána zpět na Mauricius k polnímu testování v lokalitách představujících různá agroklimatická prostředí země. Několik odborníků z Mauricia prošlo školením v laboratořích FAO/IAEA.

V září 2019 byl zveřejněn výsledek: tři nové vysoce výnosné odrůdy pojmenované Summer King, Summer Star a Rising Star. Vědci je distribuovali více než 100 zemědělcům a letos poptávka po nich ještě vzrostla. „Rozmnožujeme semena, abychom je zpřístupnili za rozumné ceny, a povzbuzujeme pěstitele rajčat, aby si uchovali semena z vlastní produkce pro další výsadbu,“ uvedl Banumati Saraye, hlavní řešitel projektu a pěstitel nových odrůd ve FAREI.

Databáze mutantních odrůd

IAEA ve spolupráci s FAO více než 55 let využívá jadernou technologii ke zlepšení zemědělství a zajišťování potravin v zemích po celém světě, což vede ke vzniku bezpečnějších a udržitelnějších potravin. Šlechtění mutací pomocí ionizujícího záření přispělo k více než 3 300 oficiálně uvolněným mutantním odrůdám z 228 druhů rostlin. Databáze mutantních odrůd FAO/IAEA udržuje dobrovolně sdílené záznamy o těchto odrůdách vyvinutých po celém světě - v současnosti jsou to záznamy ze 73 zemí.

Urychlujeme přirozený výběr

Při jaderném šlechtění se semena nebo řízky rostlin vystavují gama záření. Semena se pak zasadí nebo řízky kultivují a umístí do sterilního kořenového média, kde rostou nové rostlinky. Získané rostliny se poté rozmnožují a sledují se jejich nové a žádoucí vlastnosti. Jakmile se identifikují užitečné vlastnosti, nové odrůdy s příznivými vlastnostmi se dále množí a po registraci zemědělskými orgány distribuují zemědělcům. V přírodě probíhá podobný proces od počátku objevení se rostlin na Zemi - prostřednictvím kosmického záření. Metoda ozáření v laboratoři jen výsledek urychluje o desítky, stovky či statisíce let.

Zde najdete databázi mutantních odrůd FAO/IAEA: https://mvd.iaea.org/

Pro zajímavost: Česká republika zde má 18 vyšlechtěných odrůd ječmene, jablka a hořčice, Slovensko navíc soju, fazoli, kukuřici a rýži.

 

Zdroj: https://www.iaea.org/newscenter/news/nuclear-technology-helps-to-develop-heat-tolerant-tomato-varieties-in-mauritius

 

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail