Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Význam paliva MOX pro Japonsko

Již od padesátých let japonská jaderná politika zdůrazňovala, že země chudá na energetické zdroje bude muset recyklovat uran a plutonium získané z použitého paliva z jaderných elektráren. Až do roku 1998 odesílalo Japonsko své vyhořelé palivo do Francie a Spojeného království k přepracování a k výrobě paliva MOX (směs oxidů uranu a plutonia, více v článku https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/536-co-je-to-mox).

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Takahama 3 - 4 používá palivo MOX od svého restartu (zdroj Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0, autor Hirorinmasa)

Od roku 1999 skladuje Japonsko použité palivo pro budoucí přepracování a výrobu paliva MOX. Výstavba přepracovacího závodu v Rokkasho byla zahájena v roce 1993 s plánovaným dokončením v roce 1997. Závod používá stejnou technologii jako francouzský přepracovací závod v La Hague. Po dokončení bude mít roční kapacitu 800 t. Výstavba závodu na výrobu MOX o kapacitě 130 t/rok byla zahájena v roce 2010, a to rovněž v Rokkasho. U obou závodů se ale výstavba prodloužila o několik let: výstavba přepracovacího závodu má být ukončena v roce 2022 a závodu na MOX v roce 2024. 

Japonsko nyní dováží 90 % energie, kterou potřebuje 

Japonsko nemá téměř žádné energetické suroviny. První komerční reaktor byl spuštěn v roce 1966, od roku 1973 byla jaderná energetika národní strategickou prioritou. Po roce 2011 (havárie JE Fukušima následkem vlny cunami) byla energetická strategie revidována, ale podpora jádra je potvrzená a trvá. Do roku 2011 zajišťovaly jaderné elektrárny zemi 30 % elektřiny. Současný plán počítá s alespoň 20 % v roce 2030. Po odstavení všech reaktorů po fukušimském incidentu byly dva první restartovány v roce 2015, k dnešku jich běží již devět. Šestnáct reaktorů čeká na schválení restartu. Dva nové reaktory se staví. 

Již 4 reaktory fungují s MOX palivem 

Od havárie ve Fukušimě obnovily provoz s využitím paliva MOX prozatím 4 reaktory. Podle FEPC (Federation of Electric Power Companies) tyto reaktory použijí v roce 2021 celkem 0,2 tuny Pu, v roce 2022 0,7 tuny a v roce 2023 1,4 t Pu. Podle prozatímního plánu se v roce 2024 počítá s využitím 0,7 t Pu, v roce 2025 1,4 – 2,8 t Pu a pak asi 6,6 t za rok v rozmezí let 2026-2030. Používání paliva MOX vyrobeného v Japonsku se očekává od roku 2026. 

„Pluthermal“ power generation 

Plutermální výrobou elektřiny nazývají v Japonsku použití plutonia extrahovaného z vyhořelého paliva. Při této metodě se zaváží do aktivní zóny dvě třetiny konvenčního paliva a jedna třetina recyklovaného, MOX. FEPC prohlásil 17. 12. 2020, že bude rychle rozvíjet „pluthermal programme“ jako svůj klíčový úkol v rámci ukončení jaderného palivového cyklu. Každá elektrárenská společnost bude odpovědná za využití svého plutonia. Cílem elektrárenských společností je mít do roku 2030 v provozu minimálně 12 reaktorů používající palivo MOX. 

Zdroj: World Nuclear News, 26.2.2021: Japanese utilities revise MOX utilisation plan.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail