Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Divoká příroda v okolí Černobylu vzkvétá

Po havárii 4. bloku černobylské jaderné elektrárny se v roce 1986 a později vystěhovalo přibližně 336 000 obyvatel z oblasti o rozloze 4 200 km2 mezi Běloruskem a Ukrajinou. Jim Smith z britské University of Portsmouth vypracoval s pomocí svých běloruských kolegů studii současného stavu místní přírody. Jde o dosud největší studii divoké přírody od havárie. Fenomén rozkvětu přírody v okolí Černobylu se projevil již po dvaceti letech - psali jsme o něm již v  článku http://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/586-mutanti-z-cernobylu.

Fotogalerie (1)
V zakázaném pásmu okolo Černobylu se daří veškeré zvěři, nejen vlkům. (Zdroj: Shutterstock)

V období 2008 až 2010 se zjišťoval počet srnčí a jelení zvěře, losů, divokých prasat a vlků. Míra jejich výskytu se porovnávala se stavy zvěře, které se zjišťovaly v letech 2005 až 2010 ve čtyřech nekontaminovaných oblastech o podobné velikosti a habitatu v Bělorusku. Zjistilo se, že hustota zvěře v okolí Černobylu byla stejná nebo ještě větší než v jiných rezervacích. Ke stejnému závěru se dospělo při porovnávání černobylské oblasti s rezervací Brjaňský les v Ruské federaci, vzdálené asi 250 km.

Podle Smitha nejsou jakékoliv negativní účinky související s radiací tak významné, jako jsou negativní účinky spojené s pobytem lidí.

(New Scientist, 2015, č. 3042, s. 15.)

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail