Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Víno z Marsu

Ještě nevíme, jak tam doletět, ale už plánujeme, že odtamtud budeme dovážet víno. Nevíme, jak se vypořádat s absencí ozonové vrstvy a magnetického pole, čili s nedostatečnou ochranou marťanských kolonistů před zářením, ale těšíme se na marťanské vinné dýchánky. Tento článek sice vychází 1. dubna, ale představte si - není to Apríl! Gruzie, země s tradicí pěstování a výroby vína delší než 8 000 let, zcela vážně uvažuje, jak to na Marsu zařídit.

Fotogalerie (1)
Gruzie má 8 000 let tradici pěstování a výroby vína (zdroj AdobeStock)

Gruzie dala dohromady hlavy svých nejlepších odborníků na vesmír a na víno, aby společně vymysleli, jak na Marsu pěstovat révu. Projekt nazvaný IX. Milenium, zřejmě aby zdůraznil osmitisíciletou tradici, se bude skládat z několika fází výzkumu a budování zemědělské infrastruktury potřebné pro podmínky Marsu. Kritickou fází je vůbec vybrat vhodné druhy révy, které vydrží silné ionizující záření, prachové bouře a drsné výkyvy teplot. Výzkum by se měl stihnout do roku 2024, kdy Elon Musk plánuje poslat první lidskou posádku k rudé planetě. (NASA to předpokládá až v třicátých letech.)

Průkopníci ve vinařství

Jestliže lidstvo plánuje jednou žít na Marsu, musí i Gruzie k tomu nějak přispět,“ řekl Nikoloz Doborjginidze, zakladatel Gruzínské agentury pro výzkum vesmíru (Georgia's Space Research Agency) a poradce ve „vinném projektu“. „Naši předkové dali víno Zemi, takže my bychom měli udělat totéž pro Mars.“ O původu vinařství se sice stále debatuje, ale Gruzie třímá cenný trumf díky nedávnému archeologickému nálezu neolitické nádoby prokazatelně užité k fermentaci vína (ještě bylo uvnitř na stěnách) datované do roku 6000 př. n. l. Podrobnosti najdete v článku https://www.livescience.com/60929-oldest-winemaking-dates-to-neolithic.html.

Vesmírný „vinný projekt“

Bude slavnostně odstartován na konci letošního roku instalací vertikálního skleníku uvnitř hotelu Stamba v hlavním městě Tbilisi. Již o tom hrdě psala gruzínská média (http://agenda.ge/en/news/2018/1343). Skleník bude uzavřeným ekosystémem simulujícím podmínky Marsu a bude hydroponicky bez zásahu člověka kromě vinné révy pěstovat ještě jahody a rukolu. Do té doby budou mít vědci plné ruce práce s výběrem odrůd, které by mohly na Marsu přežít. V nejbližších letech plánují vědci z Tbiliské Business Technology University simulovat v laboratoři marťanské podmínky, vystavovat vzorky podmínkám teplotních výkyvů, vysokým koncentracím oxidu uhličitého a nízkému atmosférickému tlaku, který odpovídá pozemské nadmořské výšce asi 6 000 m. Z těchto experimentů se pravděpodobně nedá ještě nejméně do roku 2022 očekávat žádné ovoce, nicméně vědci věří, že nejlepší na Marsu bude bílé víno. „Bílé odrůdy jsou odolnější k virům,“ říká Levan Ujmajuridze, ředitel gruzínské laboratoře vitikultury. „Myslím, že budou také nejodolnější k záření, bobule mají slupku, která jej bude odrážet.“

S výrobou vína si budou muset poradit Marťané sami

Budou-li chystané experimenty úspěšné, mohou osadníkům Marsu přinést vinné hrozny. Ovšem jejich fermentace, zrání a plnění do lahví už bude na nich. Zatím nevíme, jak by fungovalo kvašení v podmínkách nízké gravitace, ale vědci z NASA optimisticky předpokládají, že bude. (Zamýšlejí se nad tím např. v článku https://gizmodo.com/nasa-you-could-probably-make-wine-in-space-1796429547.)

Nejen víno, ale i pivo a whisky

Úvahy gruzínského týmu nejsou, co se týká vesmírného zemědělství, zdaleka první. Astronauti na ISS už pěstovali salát (psali jsme o tom zde https://www.3pol.cz/cz/rubriky/astronomie/1901-jak-dostat-lidi-na-mars-a-jak-tam-pestovat-rostliny), Čína na Měsíci nechala vyklíčit brambory a huseníček. Výrobci amerického Budweiseru už poslali do kosmu třikrát semínka ječmene. Budweiser totiž již v březnu 2017 oznámil, že chce být prvním, kdo na Marsu bude dělat pivo. Prý v prvních třech experimentech zvládli klíčení, sušení a sladování v podmínkách mikrogravitace (více zde https://www.foodandwine.com/beer/budweiser-space-experiment-iss-third-launch-mars). Též jedna šarže Ardbeg skotské whisky strávila tři roky 2011 - 2014 na palubě ISS. Projekt pozemšťanům ukázal, že zrání whisky v podmínkách mikrogravitace vytvoří produkt opravdu odlišný od kontrolního vzorku ponechaného na Zemi. Whisky z ISS prý chutnala jako „antiseptické pastilky“ a „gumový kouř“.

Zdroj: https://www.livescience.com/64477-georgia-growing-wine-on-mars.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190114-ls

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail