Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Diagnostika pomocí umělé inteligence

Stanovení přesné diagnózy může někdy člověku doslova zachránit život. Mnoho lékařů proto vítá nové způsoby nalezení správné metody léčby. Mohou tím lépe a rychleji pomoci pacientovi. Vědci nedávno vyvinuli umělou inteligenci schopnou rozeznávat podezřelé kožní útvary. Lékaři, kteří v diagnostice kožních znamének spolupracovali s umělou inteligencí, měli mnohem přesnější výsledky.

 

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Medicína na dálku ve spojení s umělou inteligencí

Během koronavirové krize stoupla poptávka po medicínských službách poskytovaných na dálku. Proto nyní roste snaha vyvíjet nové metody, které by zefektivnily poskytování zdravotnických služeb bez nutnosti osobního kontaktu. Spolupráce lékařů s umělou inteligencí by mohla v medicíně dobře fungovat i na dálku. Jedním z mnoha odvětví, kde je možné s úspěchem využít umělou inteligenci, je i onkologie.

Umělá neuronová síť zefektivní lékařům práci

Uměle vytvořená neuronová síť vybavená kamerou s vysokým rozlišením by mohla pomoci při vyhledávání podezřelých kožních útvarů. Třídění jednotlivých případů na základě obrazové analýzy může pomoci odborníkům odlehčit jejich pracovní zátěž. Ve většině dosavadních studií srovnávali vědci přesnost diagnózy umělé inteligence s diagnózou provedenou odborným lékařem. Ukázalo se, že slibnější formou je spolupráce.

Tým vědců vytvořil umělou neuronovou síť schopnou učit se z dostupné databáze abnormálních kožních útvarů. Kožní útvary byly roztříděny podle klíčových charakteristik, které se v diagnostice využívají, např. složitost tvaru, zrnitost nebo textura. Kožní útvary, které jsou pigmentované, jdou lépe rozlišit a jejich vývoj je snadněji předvídatelný. Nepigmentované variace melanomů mohou být ovšem problémem a útvar se musí častěji vyříznout pro histologické vyšetření. Lékař proto může umělou inteligenci využít k předpovědi možného vývoje podezřelého útvaru a doporučit způsob léčby.

Přesnější odhad podezřelého útvaru

Vysoce riziková znaménka potřebují osobní schůzku, pacienti s nízkým rizikem zhoubného vývoje jsou objednáváni v delších intervalech. Ze spojení lékaře s umělou inteligencí mohou těžit nováčci v oboru, kteří se mohou rychleji naučit rozpoznávat abnormální útvar a prohloubit svoje zkušenosti. Zapojení umělé inteligence ovšem ocení i zkušení lékaři, výrazně se totiž zkrátí čas potřebný pro vyšetření, zejména v nejasných případech. Je totiž velmi důležité, když si mohou rozhodnutí ověřit.

Je v tom háček?

Vědci požádali dermatology hodnotící nálezy, aby vyhodnotili několik případů, aniž věděli, že je vyhodnocovali už v minulosti. Když konzultovali svoje rozhodnutí s umělou inteligencí, změnili svoje dřívější rozhodnutí z „vyříznout“ na „prozatím sledovat“ u 15 % případů. To znamená, že spolupráce člověka s umělou inteligencí by mohla snížit počet operací u případů, které nepotřebují akutní chirurgický zásah a rovněž snížit finanční náklady na tyto nepotřebné úkony. Ovšem má to i svoje úskalí. Když vědci testovali vliv umělé inteligence se záměrně špatným rozhodovacím algoritmem na rozhodování lékařů, překvapivě zjistili, že nesprávný výsledek může velmi snadno uvést v omyl celé spektrum odborných lékařů. Jinými slovy, lékaři často umělé inteligenci důvěřovali, místo aby spoléhali více na svůj vlastní úsudek, který byl správný. Nevýhody této metody lze ovšem eliminovat pomocí intenzívního testování. „Pevně věřím, že v blízké budoucnosti bude hodnocení podezřelých kožních znamének probíhat za pomoci umělé inteligence v mnoha specializovaných centrech,“ říká autorka studie z australské univerzity v Queenslandu.

 

Zdroj: NatureMedicine a Science Daily

Eva Doležalová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail