Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Slavný paměťový trik Sherlocka Holmese opravdu funguje

Sherlock Holmes si všechno pamatuje  pomocí představy, že ukládá kousky informací do „paměťového paláce“. Je to technika, která vznikla již ve starověkém Řecku. Vědci zkoumali procesy v mozku a zjistili, že tato metoda opravdu funguje k vytvoření dlouhotrvajících vzpomínek. Uživatelé mnemotechnické pomůcky nazývané „method of loci“, v duchu procházejí po známém místě, jako je cesta (nebo Holmesův palác). Chcete-li si zapamatovat informaci, „vyhoďte“ ji podél cesty a později se vydejte po svých stopách a „vyzvedněte ji“. Například, pokud jste velmi dobře obeznámeni s Central Parkem v New Yorku, můžete si představit, že procházíte, upustíte slovo „kniha“ v Boat House, pak slovo „láhev s vodou“ v další zatáčce, pak slovo „prostor“ u fontány. Když si chcete zapamatovat slova, představte si, že sledujete své přesné kroky. Lidé používají tuto metodu ke zlepšení paměti.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek „Holmesův paměťový palác“ (zdroj Pixabay, autor Eric Neil Vázquez)

Nejlepší mistři paměti na světě si touto technikou mohou pamatovat neuvěřitelné množství informací, jako jsou seznamy slov, číselné řady nebo balíčky karet. Mistrovství světa v paměti však testuje pouze krátkodobou paměť a jen hrstka studií se podívala opravdu dovnitř do mozku.

Byli jsme fascinováni tím, jak je možný tak mimořádný výkon paměti, jaký je vidět na mistrovstvích světa v paměti,“ řekla vedoucí autorka studie Isabella Wagnerová, kognitivní neurovědkyně na vídeňské univerzitě. Jeden ze spoluautorů studie, Boris Konrad – výzkumník z Dondersova institutu pro mozek, poznávání a chování v nizozemském Nijmegenu – je sám mistrem paměti. 

Studie účinnosti „metody míst“ 

Method of Loci, Metoda míst (metoda tras) používá známá místa nebo cesty jako „lešení“ nebo „strukturu“ k vložení nových, nesouvisejících informací, říká Isabella Wagnerová. „Kombinace předchozích znalostí – známé cesty – a nových informací je velmi silná pro posílení paměti,“ dodala.

Pro vyhodnocení fungování a účinnosti metody míst oslovil vědecký tým 17 „paměťových sportovců“ nebo šampionů, kteří se umístili mezi 50 nejlepšími na světě v paměťových soutěžích, a 16 dalších, kteří odpovídali sportovcům v charakteristikách, jako je věk a inteligence. Výzkumníci provedli funkční snímky mozku účastníků metodou nukleární magnetické rezonance (fMRI) a zároveň je požádali, aby studovali seznam slov. Poté výzkumníci předložili účastníkům tři slova ze seznamu a požádali je, aby si vzpomněli, zda jsou slova ve stejném pořadí jako ve studovaném seznamu.

Do druhé části studie zapsali 50 účastníků, kteří dříve neměli žádné zkušenosti s mnemotechnickými pomůckami, z nichž 17  trénovali po dobu šesti týdnů na metodu míst. Zbytek účastníků byl v kontrolní skupině. 16 jich bylo vycvičeno pomocí jiné paměťové taktiky zvané „trénink pracovní paměti“ a 17 lidí tvořilo „pasivní kontrolu“, což znamená, že vůbec nebyli vyškoleni. Vědci znovu skenovali mozky účastníků metodou fMRI v průběhu řešení stejných úkolů, a to jak před tréninkem, tak po něm. Výzkumníci také zkoumali trvanlivost paměti - účastníci si měli vzpomenout na slova ze seznamu po 20 minutách a 24 hodinách po jejich fMRI skenech. 

Tým použil tento test k definování „slabých vzpomínek“, nebo těch, které by mohly být zapamatovány po 20 minutách, ale ne po 24 hodinách, a „trvalých vzpomínek“, nebo těch, které by mohly být zapamatovány 24 hodin a déle. O čtyři měsíce později vědci znovu testovali schopnost účastníků zapamatovat si a vzpomenout na slova. 

Lepší paměť 

Podle očekávání účastníci vykazovali lepší, dlouhodobější paměť po tréninku metodou míst než po tréninku s jinou paměťovou technikou nebo bez tréninku vůbec. Účastníci, kteří trénovali touto starodávnou metodou, vykazovali významný nárůst trvalých vzpomínek, ale ne významnou změnu slabých vzpomínek (nebo krátkodobých vzpomínek, které po 20 minutách vybledly) ve srovnání s kontrolními skupinami.

Po 20 minutách si lidé  vyškolení metodou míst pamatovali asi 62 slov ze seznamu, zatímco ti, kteří byli vyškoleni jinou metodou, si pamatovali 41 slov a lidé, kteří nebyli vyškoleni vůbec, si pamatovali 36 slov.

Po 24 hodinách si lidé vyškolení metodou míst pamatovali asi 56 slov oproti 30 a 21 slovům v kontrolních skupinách.

O čtyři měsíce později si lidé, kteří byli vyškoleni metodou míst, pamatovali asi 50 slov oproti 30 a 27 slovům v kontrolních skupinách. A co víc, mistři světa v paměti a účastníci, kteří trénovali metodou míst, vykazovali podobnou mozkovou aktivitu, když si zapamatovávali další seznamy slov. 

Línější mozek výhodou 

Vědecký tým také narazil na něco neočekávaného: ať se na řešení úkolů podíleli mistři světa, nebo laičtí účastníci, aktivita jejich mozku v oblastech, které se obvykle podílejí na zpracování paměti a dlouhodobé paměti, poklesla. „Bylo to pro nás poněkud překvapivé, protože lepší výkon je obvykle spojen se zvýšeným zapojením různých oblastí mozku,“ řekla Wagnerová. Jinými slovy, vědci zjistili, že méně aktivity mozku vedlo k lepší paměti. Může to být proto, že metoda míst vede mozek k efektivnější práci. Kromě toho, zatímco účastníci odpočívali, ti, kteří byli vyškoleni metodou míst, měli zvýšená propojení mozku v místech důležitých pro ukládání dlouhodobé paměti. 

Metodu míst se může naučit používat téměř každý 

Metoda samozřejmě vyžaduje čas na nácvik a pravidelnou praxi, a proto nemusí být vhodná pro každého, ale rozhodně umožňuje posílit paměť a dosáhnout vysokého nebo dokonce výjimečného výkonu paměti,“ říká Wagnerová. Vědci nezkoušeli, jak by se tento trénink mohl zobecnit na jiné situace, jako je zapamatování si jiných věcí než slov. Stejně tak není jasné, zda by tato technika mohla pomoci zmírnit kognitivní pokles během přirozeného stárnutí nebo zda by mohla být užitečná pro prevenci nebo zpomalení některých onemocnění. „Z výsledků jsme však docela nadšeni a otevírá se celá množina nových otázek, které by měly budoucím studiím poskytnout dostatek materiálu k prozkoumání,“ uvedla Wagnerová. 

V podstatě každý se může stát šampiónem paměti. Stačí jen trénovat... Koho metoda Paměťového paláce Sherlocka Holmese zajímá, najde dostatek zdrojů na internetu:

Paměťový palác – Wikipedie (wikipedia.org)

Paměťové metody (trenovani-pameti.cz)

Metoda_Loci.pdf (trenovani-pameti.cz)

 

A pro obveselení můžeme vyzkoušet i netradiční metody 

Máte problém vzpomenout si na jméno svého učitele z druhé třídy, nebo dokonce na to, co jste včera jedli k večeři? Pokud ano, je to přirozené: dlouhodobá i krátkodobá paměť mají tendenci se zhoršovat s věkem. Neurovědci radí všelijaké triky jak tento proces zpomalit – nebo dokonce zvrátit.

1) Po probuzení si přivoňte k rozmarýnu

Vědci zjistili, že vůně mohou hluboce ovlivnit kognitivní schopnosti lidí. Ve studii z roku 2003 psychologové požádali 144 dobrovolníků, aby provedli řadu dlouhodobých testů paměti, pracovní paměti a pozornosti a reakce; některé subjekty pracovaly v kóji bez pachů, některé v kóji naplněné esenciálním olejem z rozmarýnu a zbytek pracoval v kójích vonících levandulovým olejem.

Jak se ukázalo, lidé v kójích naplněných rozmarýnem prokázali výrazně lepší dlouhodobou a pracovní paměť než lidé v neprovoněných kójích, zatímco testovaní v levandulových kójích dopadli v  pracovní paměti hůře než ostatní. Kromě toho ti, kteří byli vystaveni vůni rozmarýnu, hlásili, že se cítí ostražitější než kontrolní (bez vůně) skupina, zatímco účastníci pracující v levandulových kójích hlásili, že se cítí méně ostražití.

Pokud potřebujete, aby váš mozek fungoval co nejlépe, můžete zkusit umístit na parapet rostlinu rozmarýnu. Ale určitě se vyhněte levanduli!

2) Projezte se k lepší paměti

Vědci říkají, že dobrá strava je jedním z hlavních rozdílů mezi lidmi, kteří jsou fit v 70 letech, a těmi, kteří jsou vyčerpaní už ve 40 letech. Aby vaše paměť byla mladá, přestože váš mozek stárne, vědci doporučují jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou borůvky, jablka, banány, tmavě zelená zelenina, česnek a mrkev. Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Volné radikály, které se hromadí v těle, mohou zabít mozkové buňky. Zabijte volné radikály správným jídlem!

Mozek je složen převážně z tuků, z nichž nejdůležitější jsou omega-3 mastné kyseliny. Aby se mozek mohl opravovat a udržet své neurony ve správné kondici, musíte mu poskytnout správné suroviny. Omega-3 se nacházejí v mnoha typech ryb a ořechů. Mozek si taky může dát dezert. Výzkum ukazuje, že konzumace čokolády může zlepšit paměť a poznávání, protože je bohatá na antioxidanty zvané flavanoly (podskupina flavonoidů). Musí to však být čokoláda s co nejvyšším obsahem kakaa, jinak je plná cukru a nasyceného tuku, což vám spíš uškodí.

3) Šťavnaté žvýkání

Nikdo přesně neví proč, ale výzkum ukazuje, že žvýkačky zlepšují paměť. Podle studie z roku 2002 provedené ve Spojeném království si žvýkající lidé vedli v testech dlouhodobé i krátkodobé paměti výrazně lépe než lidé s prázdnými ústy. Deset let se vědci snaží vyzkoumat, proč a zda skutečně tomu tak je. Některé studie zkoumající účinky žvýkání na poznávání, zjistily nulové výsledky (tj. žvýkačka neovlivnila výkon lidí žádným způsobem), zatímco většina studií identifikovala malý, ale významný účinek. Vědci mají různé hypotézy, které to vysvětlují. Je možné, že námaha při žvýkání jednoduše mírně zvýší srdeční frekvenci; nebo možná ovlivňuje funkci oblasti mozku zvané hippocampus tím, že tělo uvolňuje inzulín v přípravě na jídlo. Ať už je důvod jakýkoliv, žvýkačka vám dává mírnou duševní výhodu.

4) Hrajte mozkové hry

Aby se mozek udržel ve formě, ať cvičí. Tvrdé myšlení opravdu zostřuje paměť a poznávání. Jak se hromadí důkazy pro toto tvrzení, přibývá na trhu obrovské množství programů pro zlepšení „mozkové kondice“. Např. program s názvem Lumosity vyvinutý za pomoci neurovědců a kognitivních psychologů ze Stanfordovy univerzity a Kalifornské univerzity v San Franciscu, je speciálně navržen tak, aby pomohl stárnoucím lidem zlepšit jejich paměť, koncentraci, bdělost a dokonce i náladu. Bezplatná online registrace poskytuje přístup k více než 30 hrám; placená registrace umožní sledovat váš pokrok a získat zpětnou vazbu o vašich výsledcích. Více zde Lumosity Brain Training: Challenge & Improve Your Mind. Samozřejmě vždy existují klasické prostředky, jako je sudoku a křížovky, které cvičí schopnosti logiky a znalostí a pomohou udržet mozkové synapse ve střehu.

5) Jděte si lehnout

Když zhasnou světla, tělo jde spát, ale mozek ne.  Ve spánku mozek přehrává vzpomínky na den a třídí je pro dlouhodobé skladování.

Víme to z výzkumu na laboratorních krysách. Zatímco krysy spí, dvě oblasti mozku – hipokampus a mediální prefrontální kůra, oblast podílející se na získávání vzpomínek z dávné minulosti (jak u lidí, tak u potkanů) – procházejí jednotlivé události dne. Tento proces je považován za důležitý pro konsolidaci a úhledné třídění těchto nově vytvořených vzpomínek. Vynechání nebo i jen přerušování nočního spánku způsobí, že se nové paměťové soubory zamíchají nebo ztratí, a později je nebude možné obnovit. 

6) Hýbejte se

Fyzické cvičení nejen zlepšuje svaly, ale také posiluje šedou hmotu mozkovou. Výzkum ukazuje, že paměťové centrum v mozku zvané hipokampus se s věkem zmenšuje, ale studie z roku 2011 zjistila, že u starších dospělých, kteří více chodí, ve skutečnosti hipokampus získává na objemu.

Ve studii vedené Arthurem Kramerem z University of Illinois-Urbana Champaign chodilo 60 dospělých ve věku 55 až 80 let na tři čtyřicetiminutové procházky týdně. Měli tak dostatek aerobního cvičení ke zvýšení srdeční frekvence. Dalších 60 účastníků dělalo po stejnou dobu mírná cvičení, jako je jóga a strečink. Po roce mírného cvičení ztratil hipokampus těchto účastníků v průměru o něco více než  (jedno) procento svého objemu. Naproti tomu rok aerobního cvičení vedl k asi dvouprocentnímu nárůstu objemu hipokampu, což oddálilo přirozené stárnutí hipokampu asi o dva roky. Vědci soudí, že pohyb je pro mozek důležitý, protože cvičení vyvolává mírný stres, a ten spouští produkci růstových faktorů v mozku. Další výhodou je větší průtok krve do mozku, a tím i větší přívod živin a kyslíku. Ať tak či onak, pokud jde o paměť, výzkum ukázal, že stárnutí není nevyhnutelné. 

Zdroje: Yasemin Saplakoglu, Sherlock Holmes' famous memory trick really works | Live Science

Method of loci - Wikipedia

6 Fun Ways to Sharpen Your Memory | Live Science

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail