Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

„Zelený Hornet“ absolvoval první úspěšný let

Turbodmychadlový motor F414, poháněný směsí biopaliva v poměru 50/50, má za sebou první let v takzvaném „zeleném hornetu“, konkrétně modelu F/A‑18 Super Hornet. Šlo o první let v dějinách amerického námořnictva, kdy stíhací letoun absolvoval let s použitím paliva s tak vysokým podílem biosložky (50 %). Let se uskutečnil při Dni Země na letecké základně amerického námořnictva v Patuxent River, stát Maryland. Vývojem nového motoru se zabývá společnost GE a její provozní jednotka GE Aviation.

Fotogalerie (2)
Zelený Hornet

Let F/A‑18 Super Hornet završil několik měsíců pozemních testů motoru F414. Všechna měření ukázala, že mezi konvenčním palivem a směsí biopaliva nebyly během pětačtyřicetiminutového letu zjištěny žádné rozdíly.

Americké námořnictvo sází na zelené palivo
Před prvním leteckým testem proběhlo zhruba 500 hodin testování komponent, vlastní motor byl testován 20 hodin. Testy ověřily, že motor bude se směsí biopaliva fungovat spolehlivě. Palivová směs pro Super Hornet byla vyrobena z lničky seté, rostliny pěstované ve Spojených státech pro průmyslové využití. Americké námořnictvo hodlá dosáhnout stavu, kdy budou jeho energetické potřeby do roku 2020 uspokojeny pomocí obnovitelných zdrojů energie z plné poloviny. Pokud bude iniciativa „Zelený Hornet“ aplikována na současné bitevníky, může zvýšit jejich bojeschopnost snížením závislosti na zahraničních zdrojích i rizika pramenícího z dlouhých přepravních vzdáleností.

Výzkumné a vývojové iniciativy „Zelený Hornet“ jsou podporovány vývojem komponentních technologií, které by dokázaly snížit spotřebu paliva dvoumotorových letounů F/A‑18E/F Super Hornet o 3 procenta a ušetřit tak ročně dva miliony galonů paliva. K dalším „zeleným“ iniciativám patří i sada pro redukci hlučnosti F414, jejíž součástí je speciální hubice na výfuk, která přispívá ke snížení celkové hlučnosti. Při testech se prokázalo snížení hlučnosti o 2 až 3 decibely, což je asi totéž, jako kdyby byl jeden ze dvou motorů na F/A 18 vypnut.

(Pozn. red.: Decibely udávají hladinu hluku, tedy jeho logaritmus. Proto snížit hladinu hluku o 3 dB = 0,3 B znamená snížit hluk na polovinu: log 2 = 0,30103)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail