Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 215

Jak dobít svého miláčka

Budoucnost dopravy je elektrická. Celý svět usiluje o to, aby se v nejbližších letech elektromobilita stala technologicky úspěšnou realitou. Tento trend se nevyhnul ani České republice. Intenzivní rozvoj elektromobility přináší i nová technická řešení vhodných akumulátorů a samozřejmě způsobů jejich dobíjení, tj. rozvoj sítě dobíjecích stanic.

Fotogalerie (5)
Designové řešení dobíjecí stanice ČEZ

ČEZ se rozhodl pro Rittal

Energetická společnost ČEZ pro svou budovanou síť elektrických čerpacích stanic vybrala z celkového počtu pěti dodavatelů společnost Rittal. Tento dodavatel zvítězil ve výběrovém řízení na základě nejlepšího poměru ceny a účelnosti dodávané dobíjecí stanice. Kritéria výběru zahrnovala co nejvariabilnější konstrukční provedení a kombinaci komponent s možnostmi, které poskytuje software dobíjecí stanice, zapojitelný na měřicí a fakturační systémy. Tento software by se v budoucnu měl starat o komunikaci mezi dobíjecí stanicí, elektromobilem a poskytovatelem dobíjecích služeb.

Co obnáší dobíjecí stanice

Každá dobíjecí stanice, která na první pohled připomíná jednoduchý kovový sloupek zapuštěný do chodníku, s sebou přináší celou řadu dílčích problémů k vyřešení. Je třeba propojit distribuci a měření elektřiny, mít zajištěný příkon, který nepřekročí místní limity sítě, je nutné zajistit budoucí napojení stanice na fakturační systém, dobíjecí stanice se musí homologovat a získat povolení k umístění jako zcela nové elektrické zařízení. Dále je nezbytné dodržet standard připojení, tedy zásuvku, která bude vyhovovat co největšímu počtu užívaných elektromobilů. Je třeba také zjistit, jaký počet zásuvek na jedné stanici si můžeme technicky dovolit.

Kdy a kde

První dobíjecí stanice plánuje ČEZ instalovat k otestování u své pražské centrály. Měření a zkoušky v reálném provozu pak dají dobrou představu o kvalitě vybrané technologie vzhledem k místním podmínkám. Větší množství dobíjecích stanic se plánuje instalovat např. u obchodních center a u velkých parkovišť.

TECHNICKÉ ÚDAJE DOBÍJECÍ STANICE:
ROZMĚRY (cm): 142 x 40,5 x 27

DÉLKA DOBÍJENÍ NA 100 KM DOJEZDU*:
16A/230V (3,5 kW): 4,5 hod
16A/400V (11 kW): 1,4 hod
32A/400V (22 kw): 40 minut
* Při průměrné spotřebě 15 kWh/100 km




Výzva pro podnikatele:
Staňte se partnery v rozvoji infrastruktury dobíjecích stanic

ČEZ hodlá vybudovat integrovaný systém, který bude zahrnovat výrobu elektřiny, centrální kontrolu systému a veřejně dostupnou dobíjecí infrastrukturu. Řidiči tak budou mít možnost pohodlně dobíjet své elektromobily.

V rámci podpory rychlého zavádění elektromobility ve střední a východní Evropě uvažuje Skupina ČEZ o partnerství s nákupními centry, provozovateli parkovišť a podnikovými vozovými parky. Jako partnery v rozvoji dobíjecí infrastruktury vítáme nejen firmy a podniky, ale také města a obce.

Přidejte se do skupiny Elektromobilita, kterou organizuje ČEZ

Skupina ČEZ hledá partnery, s nimiž by český průmysl mohl v této oblasti přispět celoevropsky. Pokud jste zapojeni do řešení jakýchkoliv aspektů elektromobility (baterie, dobíjecí infrastruktura, dopravní řešení, výroba dopravních prostředků, elektronické komponenty apod.) ve Střední a Východní Evropě nebo se o tyto otázky zajímáte – spojte s námi síly.

Vytvořením sítě aktérů-průkopníků na poli inovativní elektromobility přispějeme k tvorbě nových hodnot, rozvoji nových technologií a vytváření nových pracovních míst ve svých regionech. Pište na cez@cez.cz.


Fan klub elektromobility

Zajímají vás nové technologie dostupné široké veřejnosti už v blízké budoucnosti?
Zajímají vás moderní, k přírodě šetrné způsoby přepravy, které využívají obnovitelné zdroje energie?
Je vám blízká ekologická politika společnosti ČEZ a máte zájem o aktuální informace?
Chcete si popovídat s odborníky na elektromobilismus nebo si vyzkoušet elektromobil?
Zajímají nás vaše názory, nápady, připomínky. Diskutujte s námi a podělte se s námi o své představy.

Staňte se členem Fanklubu elektromotorismu!


http://www.facebook.com/fandime.elektromobilum

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail