Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

Napájeni sluncem

„Napájeni Sluncem“ je soutěž, které se mohou zúčastnit všichni – malí, velcí, tlustí, hubení, všichni, kdo rádi dělají něco navíc. Pořadatelem soutěže je Vysoká škola báňská v Ostravě.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Soutěže jsme se zúčastnili i my – studenti Masarykova gymnázia ve Vsetíně. Začátkem března 2006 jsme dostali od pořadatelů krabičku a v ní hromadu součástek. Z nich jsme měli vyrobit funkční model vozítka, napájeného energií vytvořenou v solárních panelech. Měli jsme na to skoro půl roku, ale znáte to – plno učení, k tomu zkoušky ve školním divadle – a najednou tu byl konec školního roku a součástky byly ještě pořád v krabici. Poslední týden jsme chtěli všechno napravit, ale jako studenti 1. ročníku jsme toho o elektrotechnických součástkách moc nevěděli – co je ten modrý váleček s drátky na koncích a k čemu bude vlastně sloužit? Zjistili jsme, že součástky ze stavebnice musíme připájet k plošnému spoji. To jsme ale nikdy nedělali, a tak se nám podařilo udělat z bodového spoje jednu velkou kaňku. Ale nevzdali jsme to.

NA TRATI
Ve středu 20. září 2006 se konala v Ostravě soutěž. Sjeli se zde studenti z celé republiky, přes 150 soutěžních družstev. Ve sportovní hale VŠ byly připraveny speciální dráhy. Sluneční paprsky nahrazovaly 500 W žárovky rozmístěné nad tratí. Úkolem bylo projet vozítkem co nejrychleji vzdálenost asi 180 cm. Ze dvou kol se počítal lepší čas. Naši školu reprezentovaly dva modely. První z nich, zvaný Festinalente (z latiny = spěchej pomalu), předvedl v obou kolech vyrovnaný výkon v čase okolo 1,5 sekundy. Druhému modelu se v prvním kole nepodařilo ani odstartovat. Neúspěch nás však neodradil, právě naopak. Vrhli jsme se do oprav a úprav – a vozítko začalo kupodivu fungovat. Ve druhém kole náš model projel trať v čase okolo 4,24 sekundy, čímž se zařadil do lepší poloviny. I když tento výkon bledl v porovnání s vítězným 1,01 sekundy, měli jsme z něj radost.
Na závěr bylo vyhlášeno nejrychlejší a nejhezčí solární vozítko ve všech kategoriích. Naše Festinalente skončilo mezi 150 soutěžícími vehikly na nádherném 19. místě. Druhé vozítko si 34. místem vybojovalo čestné umístění ve vitríně fyzikální posluchárny. Nevyhráli jsme, nevadí. Příští rok se určitě zúčastníme znovu. Přidáte se k nám?

Zdeněk Škrott, David Uhřík, Aleš Kafka
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail