Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Jen co napíšete diplomku…

S cenou ČEZ jsme se seznámili v minulém čísle Třetího pólu. V tomto čísle se k soutěži pro diplomanty a doktorandy v elektrotechnických a elektroenergetických oborech, kterou vyhlašuje ČEZ ve spolupráci s projektem ASTRA 2000 Nadace Charty 77, vracíme, abychom představili vítěze v soutěži diplomových prací, pana Miroslava Honzíka z ČVUT.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto

Miroslav Honzík: Ekonomická efektivnost tepelných čerpadel v podmínkách České republiky

Pan Honzík studuje na katedře ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické na ČVUT v Praze a pokračuje v doktorandském studiu v oboru Řízení a ekonomika podniku se zaměřením na energetiku. Hraje aktivně fotbal, squash, ricochet a tenis, provozuje sjezdové lyžování, turistiku. Má rád historii a literaturu faktu, klasickou rockovou muziku a hodnotné filmy.
Tepelná čerpadla jsou podle mého názoru u nás zatím nedoceněný zdroj pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody, který v sobě spojuje prvky úsporného elektrického spotřebiče a obnovitelného zdroje.

Chladnička naruby

Principem tepelného čerpadla je přečerpávání tepla z nízkopotenciálního zdroje (výparník uložený v zemi, ve vodě, v okolním vzduchu atd.) prostřednictvím kompresoru do jiné látky, která se má ohřát (lidově se říká, že je to chladnička naruby). Potřebný elektrický příkon pro pohon kompresoru je třikrát menší, než získaný tepelný výkon, takže stojí za to se tím zabývat.

Obnovitelná i konkurenceschopná

Z mých výpočtů ekonomické efektivnosti vyplývá, že hlavně v novostavbách rodinných domů, kde odpadají dodatečné náklady na přestavbu topného systému je instalace tohoto způsobu vytápění a ohřevu vody za současných podmínek ekonomicky výhodná i přes velkou počáteční investici. Není moc příkladných technologií pro trvale udržitelný rozvoj, které mají prvky obnovitelného zdroje a zároveň jsou konkurenceschopné vůči klasickým zdrojům.

Perspektivní

Daná technologie tepelných čerpadel je velice investičně náročná, což je hlavní důvod menšího rozšíření v ČR. Aby investor občan, nebo podnikatelský subjekt, investoval ve větším rozsahu do této technologie, musí existovat přesně definovaná státní energetická politika s danými pravidly, která ocení instalaci tohoto ekologického zdroje.
Díky našemu přidružení do EU a z něho vyplývajícího závazku z Bílé knihy a vzhledem ke spuštění jaderné elektrárny Temelín (tepelná čerpadla jsou totiž vhodnými spotřebiči elektrické energie právě ze základních zdrojů, jako jsou jaderky, protože pomáhají regulovat výkon v rozvodné síti) je, myslím, perspektiva této technologie v České republice zaručena.

Miroslav Honzík
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail