Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Kontroverze největší přehrady Tři soutěsky

„Tři soutěsky“ je název největší přehrady na světě. Je dlouhá 2 km a při její výstavbě se spotřebovalo 27 milionůkrychlových metrů betonu. Její vodní nádrž je dlouhá 600 km, široká několik set metrů a umožňuje lodní dopravu až do města Chongquing, které se díky tomu stalo jedním z nejrychleji se rozvíjejících městv Číně. Vodní elektrárna má 32 turbín, z nichž každá váží tolik, jako Eiffelova věž. Přehradní nádrž se zcela zaplňuje vodou každé září. Kvůli výstavbě přehrady bylo zatopeno 13 velkých měst, 14 menších měst, 1 350 vesnic a bylo přestěhováno přibližně 1,3 milionů obyvatel.

Fotogalerie (3)
Čínská přehrada Tři soutěsky

Příliš mnoho usazenin

Přehrada získala povolení ke stavbě v roce 1992. Její výstavbě předcházel důkladný průzkum pomocí modelu. Předpokládalo se například, že se původně rychlý průtok řeky nad přehradní nádrží zpomalí u města Chongquing, a že se zde uloží většina usazenin. Průtok je však rychlejší, takže se nánosy ukládají po proudu po celé délce nádrže až k přehradní zdi. Podle zprávy z roku 2012 sahají nánosy uždo výšky 60 m, tj. až téměř do dvou třetin maximální hloubky. Množství usazenin představuje 200 milionů m3. Ještě závažnější je hromadění usazenin u přehradní zdi. Aby usazeniny nepůsobily problémy na vtocích k turbínám a také plavbě lodí dvěma zdymadly, musejí se odtěžovat. Uvádí se, že jediný způsob k odstranění problému s usazeninami je výstavba většího počtu dalších přehrad proti proudu řeky. Mnohé z nich jsou již v projektu.

Příliš málo usazenin

Na druhé straně přehrada snížila téměř o polovinu usazeniny v deltě řeky, což trojnásobně urychlilo erozi. Pro Šanghaj, která je postavena na miliardách tun usazenin a je v průměru jen jeden metr nad hladinou moře, je to vážný problém. Očekává se, že se zde v příštím století hladina moře může zvýšit až o dva metry. Protože při každoročním naplňování přehradní nádrže klesá pod přehradou průtok vody, vlévá se do ústí Žluté řeky voda mořská, která přispívá k zasolování. To nepříznivě ovlivňuje kvalitu pitné vody. Navíc, snížený průtok vody snižuje produktivitu rybolovu při ústí do Jihočínského moře.

Příliš mnoho odpadu

Na rozdíl od období před výstavbou, kdyřeka rozličný odpad odnášela až do moře, hromadí se dnes odpad v přehradní nádrži, popř. je naplavován do přítoků Žluté řeky. Povrch nádrže pokrývá tlustá vrstva řas, plastového a dalšího průmyslového odpadu, a to navzdory tomu, že se denně odklízí až 3 000 tun tohoto materiálu. Po dokončení přehrady nastaly problémy i v ústí Žluté řeky, kde mezi sebou válčí usazeniny a eroze.

Přínosy i problémy

Minulá čínská vláda prohlásila, že i když přehrada Tři soutěsky přinesla na jedné straně velké přínosy, na straně druhé existují i problémy, které je nutné řešit. Proto některé další projekty přehrad oddálila nebo zcela zrušila. V roce 2012 ale došlo k výměně vlády a mnohé dříve zrušené projekty přehrad se nyní realizují. Oficiální současné stanovisko říká, že přínosy převažují nad nevýhodami.

Hydroelektrárna vyrobí 2 % elektřiny spotřebované v Číně. Úspory emisí CO2 do poloviny roku 2014 dosáhly 568 milionů tun. I když z tohoto objemu nebyly odečteny emise související s výstavbou přehrady a emise metanu uvolňované ze dna přehradní nádrže, z hlediska celé životnosti vodní elektrárny budou emise CO2 na jednotku vyrobené elektřiny mnohem menší než při výrobě elektřiny v elektrárnách uhelných.

Podle: Peter Hadfield: River ofthedammed. New Scientist, 2014, č. 2996, s. 46-49.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail