Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 217

První česká plovoucí solární elektrárna

Na pilotní plovoucí fotovoltaické elektrárně o výkonu 22 kW, umístěné na horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny ve Štěchovicích u Prahy, zkouší ČEZ reálné vlastnosti konstrukce plovoucích solárních panelů pro případné nasazení v budoucích velkých parcích. Po nočním načerpání vody z Vltavy plave tato zkušební elektrárna na nejvyšší kótě hladiny. Naopak když energetická soustava vyčerpá kapacitu štěchovické „baterky“, ocitá se o téměř 9 metrů níže. ČEZ vnímá potenciál vodních ploch pro rozvoj fotovoltaiky, ale nechce stavět na číslech, která by byla „na vodě“. Proto nyní testuje, co je možné v tuzemských podmínkách realizovat. Plovoucí fotovoltaické elektrárny snižují odpařování vody z vodních ploch a z krajiny, jsou alternativou k záboru pozemků a jejich demontáž je rychlejší než u pozemních a střešních FVE.

Fotogalerie (4)
Plovoucích FV panely v nádrži na Homoli (zdroj ČEZ)

Díky testovací plovoucí solární elektrárně bude možné v reálném prostředí zjistit vlastnosti nosných plováků a solárních panelů v kombinaci s každodenním provozem přečerpávací elektrárny. V létě se pilotní instalace rozšíří do regulérní elektrárny využívající energii ze slunečního záření o výkonu 100 kW. Celkově by horní nádrž mohla pojmout solární panely o výkonu až 2,5 MW.

Nahoru a dolů, ale stále na slunci

Štěchovická přečerpávací elektrárna, cenný pohotovostní zdroj, tak nyní získala na dalším významu. Skládačka v podobě čtyř řad monokrystalických fotovoltaických panelů vznikla díky spolupráci firem ČEZ Obnovitelné zdroje, PRODECO a vodních elektráren ČEZ. Tzv. stříšky s orientací východ-západ drží nad hladinou horní nádrže více než třicet vzduchem plněných plováků, každý o nosnosti přes 6 tun. Proti rozmarům počasí a neustálému pohybu hladiny nádrže, kterou určuje provoz přečerpávací elektrárny, je celá konstrukce fixována pojezdovými lyžinami připevněnými na stěny nádrže.

„Fotovoltaika má díky neustále se zvyšující efektivitě solárních panelů obrovský potenciál a my nechceme podcenit žádnou z oblastí jejího využití. Umístění fotovoltaik na vhodných vodních plochách vyvolává velká očekávání, ale teprve realita ukáže, co si můžeme dovolit v českých podmínkách. Pokud nás pilotní instalace ve Štěchovicích přesvědčí, v létě bychom chtěli zpětinásobit její výkon a začít proud standardně dodávat do sítě.“ říká Jan Kalina, člen představenstva a ředitel divize Obnovitelná a klasická energetika ČEZ.

ČEZ vyrábí elektřinu ze Slunce nepřetržitě už 25. rokem

První elektrárnu využívající energii slunečního záření postavil ČEZ roku 1998 na hřebenech Jeseníků poblíž horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Aktuálně provozuje v České republice fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 126 MW, které ročně v závislosti na přírodních podmínkách vyrobí elektřinu pro zhruba 40 tisíc českých domácností.

Nedávno vznikla ve vnějším areálu jaderné elektrárny Dukovany na speciálně upravených střechách nových parkovacích stání další solární elektrárna. Díky svému výkonu 820 kW pokryje roční spotřebu téměř tří stovek domácností. Elektrárna nezabírá žádnou ornou půdu a díky oboustranným panelům zužitkuje i sluneční světlo odrážející se od zaparkovaných vozů.

ČEZ má připravené i další projekty plovoucích fotovoltaik. Do roku 2030 chce ČEZ přispět k transformaci české energetiky do bezemisní podoby vybudováním obnovitelných zdrojů o výkonu až 6 GW.

Plovoucí solární elektrárny ve světě 

Na světě je v provozu už přes 350 plovoucích elektráren o kapacitě 3 GW (kapacita tří temelínských bloků) v přibližně 40 zemích. Nejvíce je jich v Asii, kde je instalováno 87 % celosvětové plovoucí solární kapacity a kde plovoucí elektrárny vznikají zejména na energetických a zavlažovacích vodních dílech.

Největší plovoucí solární projekt na světě byl uveden do provozu 31. 10. 2021 na přehradě Sirindhorn v Thajsku, asi 660 kilometrů východně od hlavního města Bangkoku (Sirindhorn je jméno thajské princezny). Instalovaný výkon panelů plovoucích na přehradním jezeře hydrocentrály je 45 MW. Hybridní systém kombinuje dvě metody výroby elektřiny - zatímco 145 000 solárních panelů využívá energii ze Slunce během dne, tři vodní turbíny přeměňují energii z tekoucí vody v noci.

Do roku 2025 se podle odhadu agentury Fitch kapacita fotovoltaik na vodě vyšplhá až k 10 GW, tempo bude udávat především Asie. Plovoucí solární zdroje sice mají zhruba o 20 % - 25 % vyšší celkové náklady na instalaci ve srovnání s pozemními elektrárnami, s rezervou je však zaplatí vyšší výroba dosažená díky přirozenému chlazení panelů vodní hladinou v horkých letních měsících. Fotovoltaiky na vodě jsou šetrné k životnímu prostředí, pomáhají udržovat kvalitu vody v nádržích a snižují rychlost jejího odpařování.

Štěchovické vodní elektrárny

Štěchovická přečerpávací elektrárna, spuštěná už v roce 1947 a komplexně zmodernizovaná v roce 1996, umí najet na stoprocentní výkon za pouhé tři minuty od povelu dispečera. Od prvního pohybu hřídele do okamžiku maximálního výkonu ale uplyne jen 100 vteřin. Díky vodě puštěné na údolní turbínu z rezervoáru na kopci Homole dokáže během čtyř hodin dodat celkově 200 MWh elektřiny a pomoci tak stabilizovat českou energetickou soustavu. Průtočná vodní elektrárna Štěchovice I byla druhým postaveným článkem vltavské kaskády (1938–1944), ). Je vybavena dvěma soustrojími s Kaplanovými turbínami.

Svět výroby bezemisní elektřiny

můžete zažít jak v Infocentrech, tak i díky on-line prohlídkám elektrárenských provozů ČEZ. Ty dosud navštívilo už více než 50 tisíc lidí. Objednat si termín na některé z nich lze na www.virtualnevelektrarne.cz nebo www.cez.cz/infocentra.

Podívejte se také prostřednictvím virtuálních prohlídek, jak fungují vodní, sluneční a větrné elektrárny na http://virtualniprohlidky.cez.cz/.

Více o zelených elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR najdete zde https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/obnovitelne-zdroje.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail