Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 217

Zahájena světová kampaň na měření větru LiDARem pro veřejné využití

Jedinečná kombinace důvěryhodných meteorologických modelů výskytu a síly větru, numerických předpovědí počasí a skutečných měření umožní nejpřesnější předpovědi potenciálu větrné energie v oblasti. Přístrojem LiDAR se budou provádět tzv. plovoucí měření větru v oblasti New York Bight u východního pobřeží USA. Měření poskytuje data ve vysokém rozlišení. Společnost TGS, globální poskytovatel energetických dat a zpravodajských informací, nabízí mnoha klientům v oblasti větrných elektráren na moři výhody v podobě snížených nákladů na vývoj časových plánů provozu. Plovoucí LiDAR nasazený TGS bude poskytovat data a poznatky mnoha zákazníkům v regionu s cílem rozšiřovat znalosti a snižovat nejistoty modelování proudění větru.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek off-shore větrné farmy (zdroj Pixabay)

Tento projekt využívá jeden z nejpokročilejších světových plovoucích systémů LiDAR s nejvyšší úrovní přesnosti (fáze 3 validace) od firmy EOLOS. Během dvouleté zaváděcí kampaně se bude nepřetržitě shromažďovat datový tok, bude kvalitativně kontrolován a denně zpřístupněn zákazníkům. Kromě měření rychlosti větru bude datový balíček obsahovat i kritická metaoceánská a environmentální data, jako jsou významné výšky vln, profil oceánských proudů a akustické monitorování velryb, delfínů, ptáků a netopýrů.

Data budou dodávána prostřednictvím platformy Wind AXIOM, komplexního nástroje pro vyhodnocování analýzy dat větru. Ten umožňuje určit faktory nejvíce ovlivňující životaschopnost mořských větrných projektů a zodpovědět otázky související s možnostmi jejich energetických výstupů, ročními příjmy, kolísáním dodávek atd. Vstupy do modelu doplňují další data, např. faktory ovlivňující náklady na výrobu elektřiny z větru, což vytváří nástroj, který zlepšuje kvalitu a rychlost rozhodování pro různé účastníky trhu s větrnou energií na moři.

Projekt je podporován offshore větrným průmyslem, firma jej plánuje rozšířit do dalších oblastí s vysokým potenciálem výstavby pobřežních větrných elektráren ve Spojených státech i mimo ně.

LiDAR

(Light Detection And Ranging) je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu. Využívá se pro měření vzdáleností, výšky mraků, mapování terénu, měření vlastností atmosférických jevů aj. Výsledkem je digitální model. Stejná technologie se využívá i k měření koncentrace aerosolů v atmosféře či u autonomních dopravních prostředků.

O TGS

TGS poskytuje vědecká data a informace společnostem působícím v energetickém sektoru. Kromě globální, rozsáhlé a rozmanité knihovny energetických dat nabízí TGS vedle cloudových datových aplikací a řešení specializované služby, jako je pokročilé zpracování a analýzy.

O společnosti EOLOS

EOLOS nabízí kombinaci řešení měření větru, oceánů a životního prostředí na klíč a digitálních služeb pro větrný průmysl na moři. EOLOS získal v dubnu 2022 nejvyšší komerční certifikát (Stage 3) definovaný britským Carbon Trust. Produkty a digitální služby EOLOS efektivně shromažďují data pro vývojáře a provozovatele pobřežních větrných elektráren po celém světě, čímž urychlují fázi vývoje a zároveň snižují náklady a rizika. Produkt společnosti EOLOS, FLS200, je víceúčelová, autonomní bóje, která integruje špičkové senzory pro měření charakteristik větru, oceánu a prostředí. Více se dozvíte na www.eolossolutions.com.

Pro více informací navštivte TGS | Energy Data & Intelligence.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail