Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Chcete si vyzkoušet „řídit“ jaderný reaktor?

Pokud ano, vyzkoušejte simulátor JeSim2006. Složité matematické rovnice, které popisují například neutronově fyzikální a tepelně hydraulické procesy probíhající v aktivní zóně reaktoru, mohou být totiž naprogramovány a výsledky jejich řešení graficky znázorněny. „Řídit“ jaderný reaktor tak můžete přímo na vašem PC!

Fotogalerie (3)
Simulátor JeSim2006 - primární okruh

Počítačový program matematicky simuluje a názorným způsobem ukazuje procesy probíhající v jaderné elektrárně. Pro konkrétní uspořádání jednotlivých zařízení v modelu a hlavní parametry byla vzorem Jaderná elektrárna Temelín s reaktory typu VVER 1000. Složitost modelu byla volena tak, aby program mohl běžet na standardním osobním počítači v reálném čase nebo rychleji. Simulační model obsahuje klíčové komponenty všech okruhů jaderné elektrárny. Uživatel programu může následně ovládat jednotlivé regulační prvky simulátoru (regulační tyče reaktoru, regulační ventily, čerpadla, vyvedení elektrického výkonu, apod.) a sledovat odezvy na své zásahy.

Po spuštění programu je simulátor uveden do nominálního stavu bloku, tzn. na 100 % výkonu reaktoru. Uživatel programu může následně ovládat jednotlivé regulační prvky simulátoru (regulační tyče reaktoru, regulační ventily, čerpadla, vyvedení elektrického výkonu apod.) a sledovat odezvy na své zásahy. Simulaci lze kdykoliv pozastavit a znovu spustit, nebo úplně zastavit a spustit znovu z výchozího stavu, nebo vypisovat protokol o průběhu simulace. Simulátor nabízí tři hlavní panely se schématy primárního, sekundárního a terciárního (chladicího) okruhu. Kromě toho je možné zobrazit další tři panely s časovými průběhy vybraných parametrů všech okruhů. Přepínání panelů, spouštění a zastavování simulace je umožněno z centrálního ovládacího panelu. Program je určen k seznámení s funkcemi i základními parametry nejdůležitějších zařízení jaderné elektrárny.

Simulátor je pro svou názornost vhodný pro školy i všechny zájemce, kteří se o problematiku jaderných elektráren zajímají. Ke stažení včetně návodu je na http://www.cez.cz/cs/vzdelavani/multimedia/4.html
Program byl vytvořen ve spolupráci s informačním střediskem Jaderné elektrárny Temelín, jeho autorem je Ing. Jiří Punčochář. Autor programu bude poskytovat technickou podporu na webových stránkách http://jesim.aspweb.cz


Parametry

  • Simulátor JeSim2006 je určen pro výkonnější počítače PC s operačním systémem Microsoft Windows 2000/XP. Doporučen je počítač s procesorem s frekvencí vyšší než 2 GHz a s pamětí RAM o velikosti minimálně 256 MB.

  • Simulaci dějů v jaderné elektrárně lze sledovat ve více panelech (oknech) současně, k dispozici jsou také panely s časovými grafy. Výhodné je spouštět program ve vyšších rozlišeních monitoru, jednotlivé panely lze pak skládat přehledně vedle sebe.Minimální rozlišení je 1024 x 768 bodů.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail