Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Superpočítač bude simulovat změny klimatu

Superpočítače jsou nejvýkonnější třídou počítačů. Zpravidla obsahují stovky až tisíce spřaženě pracujících procesorů. Používají se pro numerická řešení těch matematicky nejnáročnějších výpočtů, jako jsou např. předpovídání počasí, změna klimatu, fyzikální, genetické a biochemické modelování a analýzy nebo simulace jaderných výbuchů.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Od srpna pracuje v americké jaderné laboratoři Lawrence Livermore nový šampión tohoto druhu, čili úplně nejrychlejší superpočítač na světě. Má název ASCI White, vyrobila ho firma IBM, obsahuje 8192 procesorů a dosahuje výkonu 12.3 biliónů matematických operací (s plovoucí desetinnou čárkou) za sekundu (12.3 teraflops - tera označuje číselný řád s 12 nulami). Pro názornější představu, je to zhruba 20 000 krát větší výkon, než má dnešní lepší domácí PC a 1000 krát více, než dosáhl "šachový" počítač Deep Blue, který v roce 1997 porazil Kasparova.

Počítač, který kontroluje

Stroj stál 110 milionů dolarů a jeho úkolem bude simulovat podzemní jaderné výbuchy v 3D, jejichž fyzického provádění se USA smluvně zřekly v roce 1992. Také má provádět výpočty, sloužící ke kontrole bezpečnosti a spolehlivosti celého jaderného arzenálu USA, astronomické výpočty a modelování jevů v zemském plášti. ASCI White vznikl v rámci dlouhodobého projektu amerického ministerstva energetiky - Accelerated Strategic Computer Initiative, který má dosáhnout kolem roku 2004 výkonu 100 teraflopů, za využití v podstatě dnešních standardních technologií a komponent. Kromě IBM (ASCI White) se v projektu angažovaly firmy Intel (ASCI Red) a Silicon Graphics - SGI (se strojem ASCI Blue Mountain).

 

Počítač, který se nevejde na basketbalové hřiště

ASCI White je poměrně rozměrný - jeho skříně zabírají místnost o velikosti dvou basketbalových hřišť, váží 106 tun a spotřebují energie jako 10.000 průměrných domů (samotné chlazení a klimatizace potřebuje 3 MW příkonu). Dá se tedy říci, že tato doba přeje návratu "sálových" počítačů. Pokud jde o jejich výrobu, v posledních letech vede firma IBM a dnes má mezi 20 nejsilnějšími počítači světa
9 svých zástupců a chystá další (například novou technologií má vzniknout za cca 4 roky ještě 80i silnější počítač než ASCI White - Blue Gene, tzv. petaflopový počítač - peta je přípona pro číslo s 15 nulami). Pokud jde o země, kromě USA se podílí na výrobě opravdu silných počítačů ještě Japonsko, Evropa je jakožto výrobce úplně mimo hru, je spíše odběratelem těchto strojů, hlavně amerických.

 

Budoucí počítač Blue Gene bude sloužit k 3D modelování přepisu genetické informace, k vývoji nano-součástek a modelování příčin a vývoje chorob, např. Alzheimerovy, BSE nebo rakoviny.

 

Pavel Vachtl
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail